Военните пускат наблюдатели и онлайн картина от полигон “Змеево”

В неделя, 31 януари, в 11.00 ч. министърът на отбраната Аню Ангелов е посетил военния полигон „Змейово”. Той е бил придружен от зам.- министъра Валентин Радев, областния управител на Старозагорска област Йордан Николов, зам. областните управители Галина Стоянова и Димитър Драчев, кмета на община Стара Загора проф. Светлин Танчев и депутати от Старозагорски избирателен район, съобщиха от Пресцентъра на Областната управа в Стара Загора. Визитата е била по искане на областния управител и кмета на Стара Загора. Тя е била посветена на мерките, които се предприемат с цел да бъде по-добре информирано населението на Стара Загора и региона за извършваните дейности на военния обект.

Мерките включват създаването на специален сайт, на който ще бъде постоянно публикувана информация за работата на полигона. Пет камери за директно наблюдение ще следят извършваните дейности, като първата ще бъде инсталирана в срок до 15 февруари. Камерите ще излъчват онлайн в специализирания сайт. По заповед на военния министър изпитания на боеприпаси ще бъдат извършвани само в светлата част на деня.

Сред мерките, инициирани от областния управител, е и актуализация на списъците с представители на различни граждански организации и сдружения, както и частни лица, които могат да посещават полигона „Змейово” и да извършват директни наблюдения на дейностите там. Те ще имат достъп до полигона 24 часа в денонощието.

Мерките включват още и здравен мониторинг на жителите от близките до полигона населени места. Като част от предприетите мерки е и постоянното позициониране на мобилната станция за контрол на въздуха на територията на „Змейово”. Ще бъде изградена и интернет връзка за пренос на данните до РИОСВ–Стара Загора в реално време.

Министерството на отбраната ще назначи на полигона на щат човек за връзки с обществеността, посочен от неправителствените организации и сдружения. Той ще има ангажимент да осведомява по всяко време всички интересуващи се за извършваните дейности. Специално внимание от ведомството отделят и на своевременното информиране на населението от близките до военния обект села. За целта ще бъдат осигурени нужните комуникации.

Ще бъде възобновено наблюдението на Старозагорски регион от Космоса. Институтът за космически изследвания при БАН ще извършва сателитния мониторинг, като реалната картина ще бъде предавана онлайн. Цялата обобщена информация ще бъде достъпна за всички от специализирания интернетсайт.

-  -  -  -  -  -  -

В петък, 5 февруари, от 11.00 ч., в залата на Областната администрация в Стара Загора ще се проведе среща на областния управител Йордан Николов с кметовете на населените места около полигона „Змейово”.

На срещата са поканени да присъстват и представители на гражданството, неправителствените организации и сдружения. Ще бъдат оповестени мерките, предприети от областния управител във връзка с информирането на населението и достъпа до работата на военния полигон „Змейово”.

Министерството на отбраната е поело ангажимент там да бъде назначен на щат човек, посочен от неправителствените организации и сдружения. Той ще осведомява по всяко време, всички интересуващи се, за извършваните дейности на военния полигон.

бутон за споделяне

1 коментар on “Военните пускат наблюдатели и онлайн картина от полигон “Змеево””

  • Анонимен wrote on 21 февруари, 2010, 0:48

    Da vzemat mitnicheskite dokumenti shte e po lesno i evtino.


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн