Яйца по министрите на отбраната и екологията в Стара Загора

Военният министър Николай Младенов и шефката на Министерството на околната среда и водите Нона Караджова дойдоха днес на крака в Стара Загора, за да обявят на заралии, че ще направят всичко възможно, за да открият и премахнат източника на обгазяването на града с азотен диоксид.

Старозагорци изразиха благодарността си, като ги замериха с яйца и ги оплюха. В буквалния смисъл на думата. Един запъртък се разби на метър от министърката (някои казват, че яйцата са хвърлени малко преди появата й – може и така да е, но замисълът и подготовката за този акт са факт), а под дъжда министърът така и не усети плюнката, която му лепнаха на бузата. Грубост, която сама по себе си говори много. Най-вече за това, колко са изнервени от ситуацията живеещите в града под Аязмото. (Снимката е изрязана нарочно, за да не се спекулира с нея. Пълният вариант се пази – бел. admin.)



Но отношението към двамата министри бе някак си незаслужено. Защото те изглеждаха напълно искрени в усилията си да убедят надишалите се с какво ли не от 2002 г. насам заралии в почтените си намерения. Но агитката не бе в залата и не чу нищо от казаното  по време на дискусията. Прости им, Господи, тези деца на природата с маски на лицата не знаеха какво вършат.

Агитката очаква министрите да излязат, за да започне обстрела

-  -  -  -  -  -  -

Какво подозират старозагорци? Че из региона шетат група неизвестни (засега) чистници, които печелят луди милиони от незаконно изгаряне на стари боеприпаси. Ненужните вече муниции са или наши, или вкарани от Европа, където вече тия екопрестъпления не вървят, тъй като печените европейски екоорганизации не дават и дума да се изрече за това.

За което със здравето и живота си плащат заралии и техните деца. Или пък че все още тайно тук някъде (на военния полигон “Змеево” например, или в някой частен завод в града или в близките му околности) в подземни шахти се изгаря по високотемпературен (плазмен?) метод я течно ракетно гориво, което, както е известно, съдържа азот (точната формула при редица съвременни ракетни двигатели е двуазотен тетраоксид), я някакви други отделящи гадости боклуци.

Разбира се, тези страхове могат да бъдат само кошмарна фантазия на наплашения заралийски демос. Очите на страха са големи. Но в условията на досегашния 20-годишен демократичен хаос в страната вече нищо не изглежда невъзможно.

По късата страна на масата: в средата – Нона Караджова и Николай Младенов; вляво е кметът на Стара Загора проф.Светлин Танчев, вдясно – областният управител Йордан Николов.

-  -  -  -  -  -  -

И какво казаха двамата министри?

Николай Младенов обеща да отвори вратите на полигон “Змеево” за еконаблюдатели. Обеща и да спре изпитанията на спецпродукция на него за известно време, ако това е нужно за намирането на източника.

Нона Караджова обеща до края на другата седмица да обследва за прегрешения всички горивни инсталации в Стара Загора. А до края на февруари да влезе в сила оперативен план за действие в случай на ново обгазяване, който предвижда поетапно спиране на всички възможни източници на азотен диоксид в града, докато бъде изчислен онзи, който трови всички.

Ето какво казаха пък другите участници в днешната екодискусия, модерирана от областния управител Йордан Николов.

Йовка Великова от в.”Старозагорски новини” припомни, че преди няколко години нейни сподвижници при обиколките си из полигона “Змеево”(докато беше отворен за обществен контрол) са открили големи ями тук-там из него, в които се виждали кабели. Ерго, там са унищожавани боеприпаси, заключи тя. И представи извадки от екобюлетини, съхранили данни за непрекъснати обгазявания на Стара Загора с азотни съединения.

Марина Бояджиева, председател на Съюза на химиците към НТС-Стара Загора попита защо последните превишения на нормите за азотния диоксид вървят в комплект с увеличен сероводород в старозагорския въздух.

Представителка на инициативната група “За чист въздух” описа картинно и сърцераздирателно как старозагорските деца се задушават, докато дишат странния понякога коктейл от газове вместо чистия тракийски въздух. В специална декларация групата поиска обявяването на кризисна ситуация в Стара Загора.

Ст.н.с. д-р Христомир Брънзов от НИМХ при БАН, водещ разработчик на системата за ранно предупреждение, която вече няколко години пази Стара Загора от серния диоксид, обясни какво означава фактът, че предколедното обгазяване на града с азотен диоксид е засечено само от една автоматична станция – тази на Зеления клин, докато другите, в т.ч. тези около полигона и онези, които пазят подстъпите към Стара Загора откъм Раднево, не са реагирали. Въпросният факт означавал това, че източникът на обгазяването е точков и се намира там някъде, в югоизточния край на Стара Загора или в съвсем близките покрайнини на града. Според него преносът от тецовете в “Марица-изток” на NO2 бил незначителен – под 5 микрограма на кубик въздух, и по тази причина този път, за разлика от серния диоксид през 2004-2006 г., не влиза в смеките.

От Гражданското обединение “Екоцентър” поискаха да отново да гледат с камери кой влиза и излиза от полигон “Змеево”. На което министър Николай Младенов каза – ами гледайте, но да знаете, че няма да видите вътре да влизат бронирани влакове.

Бившият кмет на Стара Загора и ексздравен министър д-р Евгений Желев предупреди: “Не партизирайте, не политизирайте проблема и не докарвайте заралии до истерия. Никой няма полза от това.”

Проф. Цанко Яблански от Тракийския университет: “Скоро ще заработи наш, българо-норвежки екопроект. До месец ще имаме апаратурата и също ще се включим в търсенето на обгазителите на Стара Загора.”

Залата, в която се състоя екодискусията, с част от участниците в нея. Правият с вратовръзката е ст.н.с. д-р Христомир Брънзов от НИМХ при БАН. С камуфлажната униформа е командирът на 2-ра Тунджанска лека пехотна бригада ген. Ангел Главев. На преден план вляво – Венелина Попова, кореспондент на БНР в Стара Загора.

-  -  -  -  -  -  -

Ех, мъка, мъка… Колко по-просто би било всичко, ако наистина само трафикът, печките на твърдо гориво, газовите горелки и температурната инверсия разваляха въздуха в Стара Загора, каквато е все още официалната версия…

Admin

бутони към социални мрежи

1 коментар on “Яйца по министрите на отбраната и екологията в Стара Загора”

  • летящият домат wrote on 5 март, 2010, 10:33

    Днес Марина Бояджиева, Йовка Великова съобщават на пресконференция в БТА, че ще съдят длъжностни лица, крили информация за тровенето. И кои са лицата? Списъкът стига до най-високо и май съд ги не хваща.


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн