Англосаксонците напускат ЕС, но изходът им отваря нови врати пред Европа

STZAGORA.NET
*
Океанската империя го играе нещо обидена, май
*
BREXIT-ът е факт. Жителите на Великобритания изразиха волята си да напуснат Европейския съюз. Надделя волята на англичаните, макар че Шотландия и по-голямата част от Северна Ирландия поискаха да останат.

Днес е време да се сетим, че не минаха и 10 години, откакто влязохме в ЕС, и той започна да се разпада. Шеговитите едновремешни коментари, че сме унищожители на империи, май ще излязат истина.

ЕС преживява трудна съдба през последните години. Удари го тежък бежански поток. Удариха го терористични атаки, а сега му нанасят и нов удар с Brexit-а. Някой май има зъб на Германия, Франция и компания. Защо ли? Дали пък да не търсим причината в зациклилите преговори за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ)?

Първопричината за отцепването може би е в датиращото от столетия неразбирателство между островитяните-англосаксонци, от една страна, и континенталните Германия и Франция. ЕС се опъва на ТПТИ и затова разглеждам и организирания бежански поток, и терористичните актове, и отцепването на GB сега като последователни ръчкания да се ускори приемането на ТПТИ и да се избие от главите на еврофакторите дори най-беглата мисъл за каквато и да е форма на континентален съюз. Станалото може да се класифицира и като част от колизията между владеещите океаните и владеещите евроазиатската суша.

Едно голямо ОБАЧЕ: Напускането на ЕС от англосаксонците като че ли все пак открехва още малко вратата към идеята за “Европа от Лисабон до Владивосток”. Докато ЕС губи страна-член, лидерите на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), включително Владимир Путин и Си Цзинпин, днес заседават в Ташкент. Чува се, че ще приемат в ШОС Индия и Пакистан, а догодина – и Иран. Русия, Китай, Индия и Пакистан – това е почти половината население на Земята и огромна част от територията й. И четирите страни са ядрени сили. ЕС се смалява, ШОС нараства.

Който контролира Хартленд (Русия, Централна Азия с част от Китай, Иран и Афганистан) – той контролира Евразия, а който контролира Евразия, той контролира и целия свят. Така гласи един от най-важните закони на англосаксонската геополитика, припомнят днес, часове след BREXIT-а, руснаците. Забележете – самите англичани упоменават не Азия, а Евразия. Европа и Азия.

Ето го изигран поредният акт от вечната драма – океанската империя срещу сухоземната. “На ти си куклите, дай си ми парцалките!”, казаха на 23 юни 2016 г. господарите на света от Метрополията.

Много събития наведнъж! Историята набира обороти пред очите ни. Остава да си ги държим добре отворени, за да не проспим важното.

Максим Добрев

*
P.S.: В потвърждение на гореказаното:

Само два дни след злополучния вот за BREXIT-а, днес, 26 юни 2016, френският премиер Мануел Валс заряза дипломатичния тон и директно заяви: САЩ да не се надяват повече, че ЕС ще подпише ТПТИ!

Има ли някой, който още да се съмнява в очевидната размяна на шамари по въпроса за ТПТИ между САЩ и Европа и коя е основната причина островният филиал на САЩ да нанесе поредния удар срещу ЕС?

Ето какво точно е казал министър-председателят на Франция, цитиран от trud.bg и много други български медии:

“Подписването на договора за Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП) между САЩ и Европейския съюз е невъзможно, обяви премиерът на Франция Мануел Валс, цитиран от АФП.

“Честно казано споразумение за трансатлантическо партньорство не може да има”, е заявил Валс на среща с избиратели в град Белвил-сюр-Мер, на брега на Ламанша.
Той е изразил становището, че сегашния вид ТТИП води в грешна посока.

“Занапред не трябва да се сключва нито един договор за свободна търговия, ако той не отговаря на интересите на Евросъюза. Европа трябва да заеме твърда позиция и Франция ще следи за това”, е заявил френският министър-председател.”
(trud.bg)

Илюстрация: business-standard.com
#

junсоциални мрежи


echo
Copyright © 2017 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн