Покачва се броят на заболелите от вирусен хепатит тип А

През последната седмица РИОКОЗ Стара Загора наблюдава тенденция към повишаване на заболяемостта от вирусен хепатит тип А. За периода 27- 29 декември са регистрирани общо 62 случая на заболяването в Старозагорска област.

Териториалното разпределение по общини е следното:

община Стара Загора – 40
община Казанлък – 9
община Чирпан – 4
община Гълъбово – 3
община Раднево – 2
община Павел баня – 2
община Николаево – 1
община Мъглиж –  1

Регистрираните случаи за гр. Стара Загора живеят в почти всички райони на града и не се наблюдава оформяне на зона с повишена концентрация на заболели. В повечето от случаите липсва епидемична връзка помежду им.

Засегнати са всички възрастови групи, като с най-висок относителен дял са заболелите на възраст между 30-39г. (29%), 40-49г. (26%) и 20-25г. (16%).

Всички болни са хоспитализирани в Инфекциозно отделение на МБАЛ-АД – Стара Загора.

Във връзка със създалата се ситуация през последните дни и при наличие на едно инфекциозно отделение в цялата Старозагорска област, РИОКОЗ Стара Загора инициира среща с ръководството на болницата за обсъждане на мерки за разширяване на легловия фонд с разкриване на бази за лечение на заболелите от вирусен хепатит.

Взето бе следното решение:
- Базата на Урологично отделение да се използва за лечение на пациенти с остър вирусен хепатит. Посочиха се конкретни противоепидемични мерки при обслужването на пациентите.
- Въвеждане на строг пропускателен режим в Урологично отделение. Приемът и изписването на пациенти да се извършва през отделен фиксиран вход.
- Осигуряване на достатъчно консумативи за еднократна употреба и дезинфекционни препарати за всички бази с цел недопускане разпространението на инфекцията.
- Създаване на организация за осигуряване на достатъчно персонал за обслужване на инфекциозно болните.

Връчено е предписание на изпълнителния директор.

РИОКОЗ Стара Загора предупреждава:

Вирусният хепатит тип А е широко разпространено заболяване, което засяга предимно млади хора. По- често заболяването се среща през есенно-зимният сезон.
Източник на заразата е болният от хепатит човек, независимо от тежестта на болестните прояви – от тежко изразени до т.нар. “здраво заразоносителство”
Причинител на заболяването е вирус, които се отделя с изпражненията на заразения и се предава подобно на другите чревни инфекции чрез замърсена храна, вода, замърсени ръце, прибори за хранене и др.
Заболяването протича с разнообразна клинична картина.

При типичните случаи се разграничават три стадия:
1. начален (най-заразителен)
2. иктеричен
3. възстановителен

Първите болестни прояви са нехарактерни. Най-често заболяването започва със смущения в храносмилателната система – тежест или болезненост “под лъжичката” и дясното подребрие, обща отпадналост, липса на апетит, гадене и повръщане, диария или запек.
По-рядко заболяването започва с грипоподнобни оплаквания – мускулни и ставни болки, умерена температура, обща отпадналост. Понякога по-изявени са някои алергични признаци, като упорити болки в ставите или кожни обриви, подобни на уртикария.

Посочените оплаквания продължават няколко дни и към тях се добавят пожълтяването на очните лигавици и кожата, потъмняване на урината и избледняване на изпражненията.
Заболяването може да протече и без поява на жълтеница.

При всяко неразположение сред контактните следва незабавно да се търси лекарски съвет за уточняване на причината.
Когато в семейството се открие болен от вирусен хепатит, той трябва дя постъпи в болница за лечение и изолация.
Членовете на семейството, които са били в контакт с болния, подлежат на медицинско наблюдение за 45 дни (личните лекари извършват необходимите изследвания през този период).
В дома на заболелия се извършва дезинфекция.
Трябва да се знае, че вирусите в околната среда остават жизнеспособни със седмици и месеци.

Измиването на ръцете преди хранене и след ползване на тоалетната е от първостепенно значение за предпазване от заболяване

Съдовете за храна, приборите за хранене, личните вещи и бельото на болния се обеззаразяват по следните начини:
- Изваряване на съдовете и приборите за хранене в продължение на 30 мин.
- Избърсването на пода да се извършва с дезинфекционен препарат (3% разтвор на Тризон – 30 мл. Тризон, долива се вода до 1 литър)

За предпазване от заболяване е необходимо:
Ранно откриване и изолиране на заразения
Спазване на изрядна хигиена при ползване на тоалетната и приготвяне на храната.

Директор на РИОКОЗ: Д-р Е. Канева
-

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн