Железничарите на стачка при съкращения

Димитър Динев

Има вероятност в сряда, 22 декември, да има нова среща между представителите на железничарските синдикати и Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, на която да продължат разговорите за преструктуриране на системата, съобщи Димитър Динев, лидер на Синдикалния съвет на железничарите към КНСБ и председател на Стачния комитет. Ако тя се състои, като страни по Колективния трудов договор ще участват представители на КНСБ и КТ “Подкрепа”, добави той.

Програмата за оперативно преструктуриране на Държавно предприятие “Национална компания “Железопътна инфраструктура” (ДП “НКЖИ”) за периода 2011-2016 г. бе представена в началото на декември. Заради фрапиращи данни за съкращения синдикатите поискаха среща в министерството, на която да присъстват и представители на Световната банка, за да се изяснят изискванията за сключване на заем. “На срещата на 7 декември присъстваха мениджърските екипи на двете компании – ДП “НКЖИ” и “Холдинг БДЖ” ЕАД. Бяха изяснени параметрите, които са определени едностранно, без никакъв диалог между социалните партньори. Това наложи да поискаме на 10 декември среща между КНСБ и КТ “Подкрепа”, от една страна, и представителите на Световната банка, за да уточним изискванията за сключване на заем. Така стана ясно, че банката не поставя изискване за съкращаване на персонал при отпускане на заема”, припомни Димитър Динев.

При последващите срещи става ясно, че има промени в параметрите на меморандума за заема – че в новите програми за периода 2011-2016 г. са включени като бройки и извършените съкращения в двете компании в периода 2009-2010 г. (около 2500 души). Преговорите стигат до задънена улица заради несъгласието на синдикатите с готвени програми за съкращения на персонала и искането на министерството в меморандума да се съдържа текст “Намаляването на разходите за персонал с 30%”. Това означава, че ще бъдат ограничени или намалени социални придобивки, ще има замразяване на работните заплати и значителни съкращения от двете компании до 2014 г., коментира Димитър Динев. Според него това ще попречи и на договарянето на всички останали параметри по програмите и бъдещи колективни трудови договори.

“Ако не стигнем до споразумение и се приеме текстът за намаляването на разходите за персонал, след Нова година ще предприемем протестни действия. Не съм оптимист, вече сме започнали подготовка, имаме съгласието на над 60 на сто от колегите за стачни действия. Заради празниците ще изчакаме, за да не пречим на хората да празнуват”, подчерта Динев.

Таня ИВАНОВА
-

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн