Ансамбъл “Загоре” – на 55 години


В 19,00 ч. на сцената на ДТ”Гео Милев” в Стара Загора започна грандиозен концерт, с който Фолклорен ансамбъл “Загоре“ празнува 55 години от създаването си. Музикантите и танцьорите от ансамбъла бяха поздравени от кмета на Община Стара Загора проф.Светлин Танчев.

„Загоре” е създаден през есента на 1955 г. под ръководството на Панайот Янев. В репертоара на ансамбъла са обхванати произведения от всички фолклорни области на България – едно огромно разнообразие от мелодии, ритми и багри. В някои от танците все още се обличат над 100-годишни костюми, собственост на ансамбъла, изработени от незнайни самобитни художници.

„Загоре” е една от най-престижните визитки на Стара Загора, символ и емблема на родния ни български корен и творческа сила. Спектаклите на ансамбъла са имали в годините над 4 милиона зрители – в над 5000 концерта в страната и чужбина. Осъществени са турнета в Гърция, Турция, Русия, Франция, Чехия, Полша, Словакия, Италия, Германия и др.

През 2002 г. ансамбъл “Загоре” печели проекта “Фолклор и съвремие” на НЦМТ към Министерството на културата. Ансамбълът е носител на “Кристална лира 2000” за върхови постижения в музикалното и танцово изкуство на СБМТД и НЦМТ към Министерството на културата; на Орден “Кирил и Методий” – I степен; Наградата на Стара Загора; Плакети от наши и международни фестивали.

Главни художествени ръководители през годините, оставали трайна диря в живота на ансамбъла, са: Веса Халачева, Иванка Павлова, Кирил Тодоров, Иван Тодоров, Атанас Атанасов, Васил Герлимов.

Уляна Кьосева, Пресцентър Община Стара Загора
-

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн