До месец съдът ще се произнесе за референдума в Яворово

Два месеца прокуратурата проверявала автентичността на подписите в чирпанското село

Вчера състав на Административен съд – Стара Загора, проведе второто си и последно заседание по жалбата на кмета на община Чирпан Васил Донев срещу заповедта на областния управител Йордан Николов за референдум в село Яворово. Допитването за преминаването на селото към община Стара Загора беше насрочено за 23 октомври, но не се проведе заради несъгласието на Общинския съвет и кмета на Чирпан. Сега, след като магистратите изясниха всички гледни точки по спора, съдът ще излезе с решение в рамките за един месец.

“По закон имаме право на избор и се възползваме от него”, коментира кметът на Яворово Райчо Стоев. “Вместо това – допълни той – нас, избирателите, ни съди Общинският съвет!” Стоев поясни, че след подаден сигнал от председателя на местния парламент за нередовност на подписката за референдум от Районна прокуратура – Чирпан, два месеца се извършвали проверки. Разпитани били 23-ма възрастни жители на селото и са ги карали да се разписват по 7 пъти за сравнение дали парафите на подписката са техни. Хората плакали от обида. Най-възрастният жител на Яворово, подкрепил референдума, била 100-годишна баба, а общо 95% от населението искало преминаването към община Стара Загора. “Министерският съвет може и да не зачете желанието ни, но никой не може да ни откаже референдум, още повече, че сме изпълнили всички изисквания на закона”, категоричен беше Стоев.

На въпрос на медията ни защо община Чирпан не е съгласна, кметът отговори, че няма икономически интерес. Било въпрос на чест и накърнено самолюбие. Стоев каза, че нито кметът, нито председателят на ОбС, нито пък който и да е съветник са ходили в Яворово и не са разговаряли с хората. Ако не се проведе референдум, жителите на селото масово нямало да гласуват на следващите избори за нито един кандидат и за нито една партия, категорични бяха присъстващите вчера в съда членове на Инициативния комитет.

Стоев заяви още, че през последните три години спонсори са дали повече пари за Яворово, отколкото общинската администрация в Чирпан. И че над 95% от имащите право на глас в селото имат близки в Стара Загора и се налага за всяка административна или здравна услуга да пътуват до областния град. От 460 души само 17 не били подкрепили подписката, а тиражираните от чирпанската управа нарушения били свързани с факта, че трима от възрастните жители се подписали по два пъти на искането за референдум. Това обаче с нищо не променяло общото настроение.

Кметът допълни, че след проверката Районна прокуратура – Чирпан, е отказала да образува досъдебно производство, т.е. не са констатирани нарушения.

Емил НИКОЛОВ
-

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн