Държавата да изкупи дела на “Енел” в ТЕЦ 3, зове депутат

Недялко Недялков

“Моето лично мнение е, че държавата трябва да изкупи дела на “Енел” в ТЕЦ “Марица-изток 3″ и по този начин да поправи грешките на миналите правителства.” Това заяви вчера пред “Старозагорски новини” народният представител от ГЕРБ и член на парламентарната комисия по икономика и енергетика Недялко Недялков. В момента италианската компания притежава 73 на сто от акциите на централата, а останалите 27 на сто са собственост на Националната електрическа компания (НЕК).

“Цената на електричеството, произведено от “Енел”, е почти два пъти по-голяма от тази, на която ТЕЦ “Марица-изток 2″ я продава на НЕК”, оправда идеята си Недялков.

Към настоящия момент е известно, че две чужди компании са допуснати до финалния кръг на преговорите за продажбата на ТЕЦ “Енел Марица-изток 3″. Една от тях е руска, а другата – американска. В България не е известна и цената, която иска италианският инвеститор за ТЕЦ-а. Припомняме, че за рехабилитацията на блоковете, изграждането на сероочистваци инсталации и екологични подобрения в региона “Енел” инвестира над 800 000 евро.

По отношение на неговия колега от “Синята коалиция” Иван Иванов, който в Стара Загора изказа опасение, че неотдавна подписаният между НЕК и “Росатом” меморандум позволява на някой по-късен етап руската страна да се окаже мажоритарен собственик на бъдещата централа, Недялков бе категоричен, че това няма как да се случи.

“Иван Иванов явно се е объркал или не е прочел добре меморандума”, каза още той. Народният представител обърна внимание на факта, че според Търговския закон право да увеличава капитала си имала само страната, която притежава мажоритарния пакет акции, но не и тези с миноритарни дялове. Той изтъкна, че според меморандума 51 на сто от собствеността на бъдещата АЕЦ “Белене” ще бъде на НЕК, 1 на сто – на френския инвеститор, 28 на сто – на финландския, и останалата част ще бъде на “Росатом”. Според него националните интереси на България били напълно защитени и гарантирани.

“Възникналите проблеми са свързани с друго – с предполагаемата цена за изграждането на централата”, обясни Недялков. Той подчерта, че руската страна е настоявала за над 6 млрд. евро, докато България е изчислявала тази цена с около милиард по-малко. При това българските представители на преговорите с “Росатом” са изявили желание в нея да бъдат включени и досега направените от предходни правителства около 2 млрд. евро инвестиции.

“По този начин нашите разходи по изграждането на АЕЦ “Белене” ще бъдат около 3 млрд. евро”, бе категоричен Недялков.

Тихомир ЕТЪРСКИ
-

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн