Мартин Димитров обвини правителството в популистки идеи за национализация

Мартин Димитров

На въпроса на “Старозагорски новини” – кои според СДС са популистките идеи на правителството за национализация, визирани в декларацията, лидерът на СДС Мартин Димитров отговори дословно следното:

“Ще ви дам два крещящи примера. Първият крещящ пример, който за съжаление се случва само в България от целия цивилизован свят, е национализацията на частните пенсионни фондове. Много българи са внасяли вноски, които са техни лични пари. В момента държавата насилствено прехвърля парите от частни фондове към НОИ. Ние имахме едно много хубаво предложение: да се даде възможност за избор и тези граждани, които искат техните пари да отидат в НОИ, да го направят като лично решение, а не на базата на административна принуда. Когато вземат нещо ваше и го направят държавно без вашето съгласие, това е типична национализация. Това е било правено от Тодор Живков преди 1989 година и от неговите предшественици. В новата история на България не беше правено. Тези практики са опасни. Като чуят, че в една държава има национализация, инвеститорите бягат от там.

Ще ви дам и още един пример със здравните вноски. От тези вноски бе натрупан един резерв във фискалния резерв над 1 милиард лева. Сега тези пари се взимат насилствено и ще бъдат харчени на общо основание. И какво се получава? Ние сме плащали тези пари за здравно осигуряване, а те ще бъдат харчени за всичко друго, но не и за здраве, което е също форма на национализация и е нещо непочтено. Да плащаш за едно, а те да ги харчат за нещо друго. Тези два примера за нас са опасни и недопустими.”

Йовка ВЕЛИКОВА
-

СДС бил разумна алтернатива на сегашното управление

“От това, което научихме от председателите на нашата партия по места, стана ясно, че нещата в страната не вървят на добре и че ние от СДС и нашите партньори от реформаторската десница сме разумна алтернатива на управлението на ГЕРБ и “Атака”.”

Това заяви вчера на пресконференция в Стара Загора председателят на Националния изпълнителен съвет на СДС Мартин Димитров след завършилото Седмо национално съвещание на синята партия. Той допълни, че основната задача на СДС е да защити европейския и евроатлантическия път на България и да даде шанс и свобода на активните хора.

Мартин Димитров определи случващото се напоследък в страната като надигаща се вълна от полицейщина и на опити за реабилитация на близкото минало.

“Само преди два дни пред парламента имаше протести на учените от БАН и на дейците на културата, а срещу тях беше изправен двоен полицейски кордон”, каза той и зададе риторичния въпрос – те ли са основната заплаха за гражданския мир в страната?

В приетата на заседанието декларация СДС категорично заявява, че ще се противопостави на всички нарушения на основните граждански права, както и на проекта АЕЦ “Белене”. Според сините той бил сърцето на политическата корупция и водел до тотална зависимост на страната ни от Русия. В декларацията се подчертава, че СДС и занапред ще се противопоставя на опитите да се внуши от страна на ГЕРБ и “Атака”, че изминалите 20 години от началото на прехода са били недобрите години на България. СДС напомня, че въпреки трудностите на прехода и яростната съпротива срещу реформите от страна на бившата комунистическа партия и нейните репресивни органи, за същите 20 години страната ни е успяла да скъса с тоталитарното си минало, да извоюва и защити правото си на свободна и демократична държава, да въведе пазарна икономика, да свали визите и да се присъедини към Европейския съюз и НАТО. СДС декларира, че се противопоставя и на популистките идеи за национализация на правителството, които според сините съсипват икономиката ни и ни връщат назад в миналото.

“В началото на идната година ще стане ясен общият кандидат за президент на СДС, ДСБ и всички наши партньори от “Синята коалиция”, обяви Димитров.

Той уточни, че за предстоящите избори за местни органи на властта на низовите структури на партията е дадено правото сами да избират формата на коалицията, в която ще се явят. Въпреки това Мартин Димитров бе категоричен, че БСП е основният политически опонент на СДС, а различията на сините с ГЕРБ и “Атака” стават все по-големи.

“На предстоящите президентски и местни избори СДС, заедно със своите партньори от реформаторската десница, ще предложи на българските граждани разумна и демократична алтернатива, която ще бъде път към ново управление на България”, обобщи лидерът на СДС.

Тихомир ЕТЪРСКИ
-

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн