Малолетни ученици пушат и протестират

В петък на обяд с викове “Искаме ваканция” и “Стачка”, с лозунг “13-а заплата за вас, още 13 дни за нас”, развявайки националното знаме, ученици от старозагорски училища се събраха за трети път през седмицата пред Община Стара Загора. Този път преобладаваха деца от пети-шести клас, повечето от които нервно пушеха, говореха нелицеприятно за “ония, дето се крият в Общината”, и министъра и бяха непримирими в решението си на всяка цена да извоюват 13 дни почивка. Някой предложи “да се качат на влака” или да тръгнат на стоп до София, за да се включат в протестите.

Полицай спокойно обясни на недоволстващите, че са в нарушение на обществения ред. Живеем в правова европейска държава и ако искат да протестират, трябва да спазват правилата. Т.е. пълнолетни ученици, представители на “стачкуващите”, да поискат писмено разрешение за това от общинската администрация и т.н.

Няколко от момчетата, участвали във второто показно шествие, съобщиха, че са ходили до Регионалния инспекторат по образованието, като представителство на просветното министерство, но не са били допуснати до етажа с офисите и никой не им е обърнал внимание. Друг младеж от “спортното” сподели: “Миналия път ме прибраха в полицията, защото съм организирал учениците. Казаха ми да внимавам, да не ми се случи нещо по-сериозно!”

Учители и родители този път нямаше, но по думите на повечето “даскалите са с нас”, “родителите ни ни подкрепят”. Децата твърдяха, че са проучили как стои въпросът с ваканцията в другите европейски страни и се оказало, че навсякъде почиват повече, отколкото в България.

Всички протестиращи споделиха, че демонстративно са излезли от последните предобедни часове. Ако класните не им извинят отсъствията, ще си вземат бележки от джипитата. И че всъщност никой от учителите няма сметка да води отсъствия.

Към 13 часа групата от 50-ина ученици се увеличи многократно с попълнение от гимназисти. Прекалено екзалтирани, те преминаха край няколко училища, скандирайки: “Искаме ваканция!”, “Всеки ден ще е така до победата!”.
Явно “мерките”, които са взети, според министерските инструкции, не са резултатни.

Росица АЛЕКСАНДРОВА

Б.Р. А педагозите?

Пушенето, като своебразен начин на протест, вече не е новост в България. Въведоха го полицаите, които преди близо година пушеха мълчаливо през сградата на МВР, с искания за по-големи заплати. Сега и учениците пушат гневно, за по-голяма ваканция. Де юре и едните, и другите нямат право по закон на ефективен протест, но де факто го направиха. Само дето едните – по-тихо, а другите – доста шумно.

Въпросът е обаче къде са педагозите? Досега никой ли не обясни на учениците какви са техните права и задължения и какви са законовите изисквания за подобни протестни мероприятия. Нима спазването на обществения ред не се учи в училище? Ако се учи… на какво тогава са научени децата?

И дали техните улични изяви извън закона не стават с мълчаливото съгласие на педагозите?

Въпросите, които задаваме, въобще не са риторични, защото родителите имат правото да знаят какво правят децата им, когато са на училище.
-

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн