Кметски наместник преби предшественика си

В най-малкото село на Старозагорска община – Руманя, стана инцидент, който разтревожи всичките му 40-тина жители.
Настоящият кметски наместник е пребил предшественика си. Нанесените от боя травми са документирани с медицинско свидетелство и е сезирана прокуратурата.

Скандалният инцидент

При посещението си в Руманя Николина Горова връчи на настоятеля на храма Стоян Вучков икона, подарък от кметската администрация.

На 29 ноември 2010 г. между 16.30 и 17 часа настоятелят на новопостроената църквица “Св. Трифон” Стоян Вучков отключва пътната врата на църковния двор, както всеки ден, и по навик обикаля храма. В това време идва кметският наместник Бойчо Бойчев и се нахвърля върху Вучков. Потърпевшият твърди, че кметският наместник го е ударил в лицето със счупен дървен метър, хванал го за шията и започнал да го души. След това запретнал сакото на главата на Вучков и започва да го блъска в църковния дувар.

“Започнах да викам за помощ и дойдоха от двата двора комшии – разказва Стоян Вучков. – Първа притича Десислава Господинова, след нея – Неделчо Димитров и Станимир Енчев.

На въпроса на Станимир какво става, Бойчев заяви, че съм паднал, повикал съм за помощ и той се е отзовал…”

Арендаторът Иван Димитров и съпругата му закарват с кола пострадалия при д-р Каварджиклиев в Оряховица, а на следващия ден – при ортопед. В издаденото медицинско е записано: кръвонасядания по лицето, разместени прешлени на врата, наранявания на гръдния кош.

Стоян Вучков е подал жалба в прокуратурата с медицинското свидетелство и с други документи. Уведомена е общинската администрация.

Пред медията ни Вучков сподели версията си за нападението:

“Бойчо Бойчев вижда, че хората от ден на ден се отдалечават от него, не му вярват, няма сърце да ги спечели. Поводът за побоя е, че той няма ключове за храма, а иска всичко да е в него. Митрополит Галактион ми е разпоредил, тъй като аз съм започнал строежа на църквата и съм в настоятелството, докато съм жив, аз да се грижа за Божия дом.”

Стоян Вучков е бил два мандата кмет и два – кметски наместник на селцето. С подкрепата на семейството си и на голяма част от жителите на Руманя той беше главната движеща сила за построяването и освещаването през м.май тази година на малката църквица в центъра на селото на името на Свети Трифон.

“Снощи съм излизала 5 пъти на двора. Страх ме е, че кметът пак ще ни запали. Не можем да спим спокойно… Това живот ли е?” – жалва се жена от селото. “Лош човек е! Не напразно му запалиха апартамента в Нова Загора и се прибра тук, да ни вгорчи на стари години живота!” – оплака се друга.

От другата страна на барикадата

Опитахме се да изясним случилото се и с кметския наместник Бойчо Бойчев. (Отговорите му са публикувани без редакторска намеса):

- Господин Бойчев, как ще коментирате инцидента със Стоян Вучков?
- Според мене няма инцидент. Падна, започна да вика помощ, отидох да го вдигна… Дали нарочно е паднал, дали… не знам какво му се е случило… Не знам как е паднал.
- Стоян Вучков каза, че сте му нанесли побой?
- Кой го и видял? Аз не мога да се занимавам с разни хора! Не съм гу направил туй нещо.
- Много Ваши съселяни заявиха, че се страхуват от Вас?
- Щом се страхуват, да си стоят в къщите и да не излазят навънка… К’во ще им направя?
- Говорят, че имате лошо отношение към тях?
- От преди да започна в кметството имам лошо отношение. То е написано. Може ли да ви назначи Светлин Танчев за кметски наместник и след 3 дни тоз господин, моят набор (г-н Иван Димитров – б.р.), да дойде в кметството и да каже: Ще те извадя от кметството, защото си нежелан! Не те искаме за кмет! Може ли туй нещо?! Ний сме се съдили в съда, втори път става свидетел срещу мене… Сега пак водя дело с един, който ме обижда, пак съм го нападал, хиляда лъжи измисли… То всичко си е документирано – кой сякъл борове, кой сякъл тополи, кой какво направил… Аз пращам писмо до Община Стара Загора и тя си решава нещата… От мене в това село нищо не зависи!
Когато станах кметски наместник, Стоян Вучков трябваше да упражни натиск над другите хора, да даде на арендатора Иван Димитров на цялото село нивите да ги обработва той. Да му ги дадат… Тука пет човека не могат да решават съдбата на всички хора!
Проблемът е, че кметът на Руманя трябва да бъде от БСП. Като искат толкоз, да си прекарат нов закон и да си избират кмета на селото, а не да се назначава…

Проблемите в Руманя започнали още в началото на мандата

Секретарят на Общината Николина Горова, в чийто ресор са селските кметове и кметски наместници, коментира:

Николина Горова

“Проблемите в Руманя не са от сега. Още в началото на мандата започнаха непрекъснати противопоставяния в това село. То е най-малкото в общината и е недопустимо да има такова напрежение. Не мога да кажа какви са фактите по този конкретен случай. Това ще направят професионално съответните органи, но за мен е абсолютно несправяне с работата от страна на кметския наместник да не може да създаде подходяща атмосфера за работа в това населено място. Той не показва способности да работи с хората, да ги обедини около няколко важни неща. Не искам да коментирам, че той непрекъснато обосновава проблемите в селото с политически противоборства. Човек, който е дошъл с мисия да свърши нещо в рамките на мандата, трябва да намери подход към хората, независимо от политическите им пристрастия. Според мен той няма качества да бъде кметски наместник.

За съжаление това не е единичен случай с г-н Бойчев – допълни Горова – При мен има жалби от жителите на селото на пръв поглед за дреболии. Например беше си монтирал осветителни тела около собствения си двор. Когато го попитах защо го правиш, това видно води до напрежение в селото, той ми отговори: “Нарочно!” Когато организира почистване или боядисване, точно пред читалището не почиства и не боядисва, защото е в обтегнати отношения с читалищното ръководство.

Меко казано, това не е позиция на кмет. Той е там, за да върши определена работа, независимо като човек дали му харесва или не този или другият.

Въпреки че в Руманя живеят 40-50 души, те са много дейни и единни. Направиха със собствени сили и средства параклис “Св. Трифон”, който е истинско бижу. Това е показател, че има хора работещи, будни, амбициозни. Бойчо Бойчев трябваше да намери път към тях. Изкуството да бъдеш кмет на малко населено място, е комуникацията и сдружаването. Той няма бюджет, за да направи велики неща. Никой не очаква от него инфраструктура. Неговите съселяни се нуждаят просто от добро отношение и уважение.”

Административната процедура за търсене на отговорност изисква в рамките на заведената жалба от потърпевшия Стоян Вучков да се поиска обяснение от кметския наместник и след съпоставяне на двете позиции, работодателят, в случая кметът проф. Светлин Танчев, ще реши санкцията.

Росица РАНЧЕВА
-

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн