Бойко Борисов за невидимите отбори в политиката и за това, кой е съдията

6 ноември 2010, Нова телеивизия, “Карбовски: Директно”.

Цитирано от Агенция “Фокус”.

Бойко Борисов, министър – председател

Водещ: Чувате ли ме, господин премиер? Къде те намираме?
Бойко Борисов: В Италия.
Водещ: В Италия, Монте Силвано. Имате едно събитие по инициатива на италианския депутат Антонио Раци и футболния отбор на италианския парламент. Ще събирате средства за благотворителна футболна среща за фонд възстановяване пострадалите хора от Абруцо. В Италия има ли „код червено” в момента, както в България?
Бойко Борисов: Има навсякъде в Европа.
Водещ: Ние застрашени ли сме от терористична заплаха? Има ли опасност към нас, при положение, че и Берлускони получи някакъв пакет?
Бойко Борисов: Всички държави в света са застрашени.
Водещ: Преди малко сте се видели с Берлускони. Какво си говорихте?
Бойко Борисов: Независимо дали е Русия, Америка, Европа, Африка – навсякъде.
Водещ: Затова питам за нас – НДК, летището, метрото?
Бойко Борисов: Знаете, че на тази тема е по-добре да не се говори, а службите да работят тихичко.
Водещ: Преди малко Берлускони излезе от вашата стая. Какво си говорихте с него?
Бойко Борисов: Говорихме за това, че правят финансови реформи. Той отново декларира пълната си подкрепа към България за присъединяването ни догодина към шенгенското пространство и за изключително приятелските отношения между България и Италия в момента.
Водещ: Той ще играе ли в мача?
Бойко Борисов: Няма да играе. Това не е за всеки.
Водещ: Добре. Няколко въпроса за нас, тук в нашата си кошара. Питат ви често има ли план за дестабилизация на правителството, но продължението на този въпрос е много важно – ако има такъв план, откъде идва? От политическите кръгове и партии или от организираната престъпност?
Бойко Борисов: Те много пъти се преплитат като атаки, така че не бих искал да ги коментирам. Ние имаме много ясна програма, цели, задачи, изпълняваме ги. Живот и здраве ще ги умножим през следващите години. Така че колкото повече такива планове, толкова по-добре. Държат партията и правителството в кондиция и във форма. Така че не само, че не ме притесняват, а им се радвам.
Водещ: Значи има такъв план реално?
Бойко Борисов: А и това, че има такава централизирана и толкова мощна атака отвсякъде пък показва, че явно сме на верния път и много интереси са нарушени.
Водещ: Да де, обаче ако искаш да знаеш примерно какво се говори в кръчмите, че са очаквали ти да ги удряш много силно, а те в момента се оказват доста здрави и те ти връщат ударите.
Бойко Борисов: Е, хората не са наивни. Разбират, че това е 20 години структурирано, организирано, милиарди левове са влезли в бюджетите, които са срещу нас. А интересите, които в момента натискаме или които вече не могат да консумират такива огромни средства – цели кръгове, цели организации, е нормално да бъдат притеснени. Това не е лесно – да взимаш години наред пари от обществени поръчки, от контрабанда, от какво ли не и в един момент това да се наруши.
Водещ: Добре, дайте да направим една равносметка. Когато арестуваха Алексей Петров, казахте, че това е война и ще броим труповете. Сега кой отбор даде повече жертви?
Бойко Борисов: На война като на война. Винаги има и жертви, има победени, има победители, но не бих искал да се концентрирам и да коментирам едно или друго лице.
Водещ: Не, защото нападат най-близките ви хора. Те по един или друг начин се опитват да докажат, че вие не сте Народната партия, която ще ни оправи, а нападат Цветанов и нападат примерно вашия общински съветник Иванов, председателя на Общинския съвет Иванов. Това ли са жертвите дотук?
Бойко Борисов: Факт е, че той е председател на Общинския съвет от три години и факт е, че сега вадят за него такива документи, показва, че е централизирана атаката. Но както Цветанов мисля, че постъпи по най-правилния начин. Отиде в парламента. От трибуната на парламента пред БНТ, пред целия народ обясни какво е състоянието, откъде и как е получил своите възнаграждения и имоти. Така би трябвало Андрей Иванов по същия начин да подходи.
Водещ: Към кого ще бъде следващият удар примерно, след Цветанов и Иванов?
Бойко Борисов: А пък то и това е нормално. По принцип се атакуват силните хора. И в мое лице, и в лицето на вицепремиерите и на министрите. Така че това е нормално.
Водещ: Мога да ви кажа каква е реакцията и в интернет. Между другото, тя е доста кръчмарска реакция. Твърдят, че вие сте твърде нежен. Очаквали са хората да бъдете по-твърд с опонентите си и въобще с организираната престъпност. Нежен ли е Бойко?
Бойко Борисов: По-твърдо от това аз не виждам как може да стане. Ние вече месеци наред сме определяни от нашите опоненти като полицейска държава, като полицейщина, като едноличен режим, като диктатура. Какво ли не. Така че не виждам къде е нежността.
Водещ: Но вие по-твърдо няма да го дадете?
Бойко Борисов: Ние действаме с максималната твърдост в рамките на закона. Именно затова доста закони се променят, именно затова се правят сега специализираните съдилища, за да може по организираната престъпност да се съди по-бързо. Защото виждате, със знаковите, наблюдавани от Брюксел процеси – всичките получиха оправдателни присъди след по две, три, четири, пет години съдебни дела. То от самосебеси показва, че трябва да има реформа в съдебната система и да се отиде на такъв тип съдилища. Защото в Брюксел когато пишат мониторинговите доклади, те не казват само, че е виновна съдебната система, а казват: реформирайте я. А реформите идват от правителството, колкото и да е неприятно.
Водещ: Тогава идва въпросът кога ще я реформирате, защото минава време? Нова година идва, година и половина мина.
Бойко Борисов: Много неща се промениха и в НК и в НПК и в Закона и в Комисията „Кушлев” за отнемане на имуществото и сега след като изтекат законовите срокове за обжалване относно събарянето на сградите незаконно построени и в /…/ на язовирите и къде ли не, така че нещата си вървят.
Водещ: Трябва да ти противореча в този момент, защото нещата си вървят. В момента имаме една рубрика в един вестник и пише, че всеки от тези бандите, които вие арестувате, вече са по терлици у тях. Какво се променя? Идеята беше да вървят по-бързо делата, да сте по-твърди, да не се прибират в къщи. От Алексей надолу, който се сетите, все са си в къщи.
Бойко Борисов: Именно заради това се реформира и в момента и в парламента се гледа създаването на специализиран съд, който в две инстанции да издава по-бързо присъди, защото не ние да изпращаме и връщаме и въпросът вие е крайно некоректен, по причина, че ние не можем по никакъв начин да влияем на съдебната система, а ВСС целият е избран от предишната тройна коалиция, но ако тръгнем, както искате твърдо и брутално да работим върху съдебната система само за часове и от Брюксел и от всякъде ще дойде веднага /…/, че така не бива и не може да се прави и затова нека да се съобразяваме с реалностите и тук е именно момента да се каже, че приемането на България в ЕС с нереформирани системи в момента създава тези огромни, огромни проблеми и това ще повлияе и върху присъединяването на други държави.
Водещ: Можем да го коментираме пак …
Бойко Борисов: Ние с този си негативен ефект, който нанесохме, създаваме проблеми на други държави.
Водещ: Не, онова, което се …
Бойко Борисов: И аз се надявам…
Водещ: Не, чуйте ме. Онова, което се коментира отдолу, говори се за апартаментите на Цветанов, а примерно никой не отваря дума, властта не отваря дума за Пенгезов. Това е нещо, което … започва да се отваря една лека пукнатина.
Бойко Борисов: Напротив, всичко това, за което си говорите си действа и в момента е за проверки и в инспекторите, много от проверките излязоха, всичко е дадено на прокурор и в момента чакаме повдигането на обвинения и внасянето в прокуратурата.
Водещ: Това е малко омагьосан кръг, защото гарван гарваново око не вади по принцип е системата при вас.
Бойко Борисов: Не желая да /…/ съдебната система, не е редно и се надявам, че те също като българи ще вземат мерки и ще направят необходимата реформа вътре в съдебната система.
Водещ: Значи, вие се надявате те сами да се сетят?
Бойко Борисов: Естествено, те са независима система по смисъла на Конституцията.
Водещ: Ако не се сетят, те могат да ви провалят?
Бойко Борисов: За съжаление, ще променят цялата държава, така че разчитам на здравите сили в съдебната система – на съд, на прокуратура, на следствие и на хората, на които не им е приятно години наред да получават тези доклади от Брюксел за нереформирана съдебна система и не случайно и в доклада на Европейската комисия преди няколко дни и писмото на Барозу до нас, че има политическа воля и че изцяло подкрепят нашите действия в борбата с престъпността и корупцията.
Водещ: Да, но това са /…/ на Темида в момента – на едната страна слагаме това колко ни е неприятно да получаваме лоши доклади, а от другата страна слагаме шумоленето на парите и със сигурност ще натежи шумоленето на парите и въобще кой го касае докладите въобще. Всеки си стои и си прави каквото си иска и продължават да го правят.
Бойко Борисов: Няма много дълго да стоят така. С влизането в сила на специализирания съд няма да бъде така.
Водещ: В смисъл тези, които сега са под домашен арест ще бъдат върнати в ареста?
Бойко Борисов: Вижте, думата арест е една и съща – дали е домашен, дали е карцер, арест си е арест.
Водещ: В интернет и по кръчмите думата домашен арест си е освобождение, освобождаване, все едно оневиняване, а следствие и арест, и затвор си е вече наказание.
Бойко Борисов: Нито едното е вярно, нито другото. Предварителният арест не е затвор и не е доказано престъпление, а домашният арест не е свобода.
Водещ: Щом така казвате… Сега, на Цветанов му падна рейтинга с 10 пункта. Остава ли неговата кандидатура за президент да се обсъжда или смятате да играете по друг начин?
Бойко Борисов: Когато дойде време ще го обявим, а рейтингите са за това да се вдигат, да падат. Това, което е за мен радостното е, че миналата неделя бяха изборите в шест големи села в България, там, където ГЕРБ по принцип е най-слаб и от шест ГЕРБ печели в четири от тях. Това е моята социология и моят рейтинг.
Водещ: Има ли обаче …
Бойко Борисов: Народът и хората разбират пред какви усилия сме изправени и пред какви трудности и колко усилия полагаме и виждат как се строят магистрали, виждат как се строят естакади, виждат това, което са мечтали, че ще им се случи в рамките на една година, а не в далечното светло бъдеще.
Водещ: Виждат, обаче ви удариха по най-важната част – сигурността и най-верния човек – Цветанов. Добре, а вие президент…
Бойко Борисов: Не ви разбрах с какво са ви ударили?
Водещ: Удариха ви първо с тези дела. Значи, акциите бяха големия шум, а пускането на тези хора, около които беше големият шум, считано и Алексей Петров, си е удар по идеята – тези дали май въобще ще се справят? Това се чува долу от хората след година и половина – дали ще се справите?
Бойко Борисов: Да изчакат още малко. Виждат, че се справяме, отвсякъде оценките са добри. България се ползва с голяма подкрепа в момента от света и от Америка, от Русия, от Брюксел. Никога не е било така и затова аз съм убеден, че в следващите месеци ще има повече развръзки.
Водещ: А вие президент? Мислите ли за това?
Бойко Борисов: Това е тема, която сега не ме интересува. Концентрирали сме се максимално по изпълнението на нашите програми. Пенсионната реформа стана по начин, по който всички я приеха и може би е най-добрата в момента В Европа и единствена, която стана по този начин. Сега цялото усилие и концентрация по следващата реформа е в здравеопазването. Надяваме се следващата седмица – две и там нещата да стартират по начина, по който всички очакват.
Водещ: Ето …
Бойко Борисов: Да не говорим за това, че ние продължаваме да пазим най-ниските данъци, продължаваме да пазим изключително добра фискална политика, всички кредитни агенции дадоха положителни насоки и перспективи за България. Нека се възползваме от това, че България в момента е много, много добре поставена в Европа.
Водещ: Последен въпрос на тази тема – Костов намекна, че има план на чужди тайни служби да падне Бойко. От къде би могло да дойде това?
Бойко Борисов: На кои, не ви разбрах?
Водещ: На тайни чужди служби, чии биха могли да бъдат тези служби?
Бойко Борисов: Аз не съм чул за такива.
Водещ: Костов казва такова нещо.
Бойко Борисов: Самият факт, че директорите на ЦРУ, на МОСАД, да не изброявам всички, дори публично, което те никога не правят, оповестиха и коментираха срещите си с нас, показва, че България стои изключително добре и в тази посока. Само преди две седмици президентът на Европол дойде в София, само за да награди българските служби и нас за отличните операции, които правим. Ако господин Костов е визирал руските служби…
Водещ: Да.
Бойко Борисов: Аз мисля, че и с идването на премиера Путин на 13-ти в София, след като го помолих поканата, която ми беше отправил за 15-ти да канцелираме и той да дойде в България, и той прие с радост, мисля, че и с тях по основните теми ще се разберем. А основните теми какви са: прагматизъм, инвестиции и проектите, които са добри за България и за Русия.
Водещ: Сега ще ви кажа две абревиатури – АБВ и РЗС. Има ли коалиция и ще има ли, би ли могло да има между тях?
Бойко Борисов: Не ме касаят, не ги коментирам. Защото по никакъв начин не ни влияят на нас.
Водещ: Не ви влияят, но пак ви казвам: долу има оживление. По площадите излизат студенти, говори им академик Светлин Русев. Той пък е свързан с проекта, предполага се, че е свързан с проекта АБВ. РЗС дават пресконференции вчера за Фидосова, непрекъснато за Иванов и за Цветанов. Има ли коалиция между тези хора? Вие знаете ли срещу кого играете?
Бойко Борисов: Аз съм им благодарен, че ги има. Защото по този начин държат партията в кондиция. Така че колкото повече говорят, толкова по-добре за ГЕРБ. Толкова по-внимателни ще бъдат, толкова по-концентрирани и толкова по-отговорни към действията, които предприемат. Видяхте, с три от ВУЗ-овете, от студентите, които говореха, в рамките на 10 минути дойдоха, разбрахме се, разбраха какво прави, обясних им какво прави правителството. И излязоха, благодариха и отидоха да си учат уроците. Мисля, че и със СУ така ще процедираме в следващите дни.
Водещ: Какво казвате примерно на студенти, доктори и полиция? Онзи ден един актьор е отказал да играе. Слиза от сцената и казва: щом не ми се плаща, няма да играя. Какво им казвате на хората, които излизат на площадите? Не са много, но има едно вълнение.
Бойко Борисов: Разбира се, в условията на финансова криза, при дефицита, който заварихме – над половин милиард лева, при високите пенсии, които започнах да плащам още от първия ден като правителство, е нормално това да го има. Повтарям, полицаите, които излязоха на протест, бяха много малко на фона на огромната армия от полицаи. Като се има предвид, че пък на тази система дадохме и допълнително 50 милиона лева, не виждам никакво основание от тях за протест. Със студентите се разбрахме, а с БАН, моето уважение към тях, много разговори сме провели, продължавам диалога с тях, но не можеш да даваш за 60 стотинки имотите си, или да не искаш да се реформираш, а да искаш 111 милиона в условията на криза – такъв протест не бих могъл по никакъв начин да го спра или да отговоря нещо положително за тях.
Водещ: Къде сбърка Бойко Борисов за това време, докато е на власт като премиер?
Бойко Борисов: Човек бърка непрекъснато, поправя се.
Водещ: В едно нещо. Само едно нещо.
Бойко Борисов: Аз съм го казвал много пъти – миналата година трябваше да извадим дефицита много по-рано, а не да се опитваме в името на държавата, в името на еврозоната и с мисълта, че ще успеем да го покрием, в хубавия смисъл на думата, в смисъл да го запълним в месеците, които идваха, за да можем да кандидатстваме за еврозоната. Това е грешка, която допуснахме и аз много пъти съм я казвал.
Водещ: Преди време един чужд посланик каза, че основният проблем в България е финансирането на партии. Там е октоподът може би. Гарантирате ли, че вашата партия се финансира коректно и на светло? Би ли могло Цветанов да направи нещо зад гърба ви примерно и да вземе едни 5000 лева от някого? Това възможно ли е?
Бойко Борисов: Не, не е възможно. Още повече на нас пари не ни и трябват. Имаме достатъчно от държавната дотация, която предишният парламент прие за политическите партии. Разбира се, винаги някой може да се промуши и да даде пари на някой от местните структури. Но именно затова е Сметната палата и всички наши дарения, които бяхме получили, са публикувани и на сайта на Сметната палата, и на сайта на партията. Ако някой се промуши е точната дума и мисли, че това ще му донесе индулгенция, в момента, в който се разбере, ще му бъдат върнати парите.
Водещ: А чули ли сте за синдрома „Дядо Коледа”? От друга страна пък говорят, че вие сте Дядо Коледа.
Бойко Борисов: Много усилия полагам, за да може и магистрали, и зали, и всичко това, за което сме мечтали, и метро, и южна дъга да стане. А паралелно с това ако някъде можем да помогнем – да помогнем.
Водещ: Става дума за това, че всеки, който ви поиска, получава по някой и друг 100 хиляди лева, по някой и друг 50 милиона. Просто Дядо Коледа се опитва да огрее навсякъде. Може би няма нужда да огреете навсякъде.
Бойко Борисов: Такава ми е работата. Трябва да се опитвам да огрявам навсякъде.
Водещ: Има две неща, които са пак като заглавия от пресата. Бутнахте някакви рибарски хижи, разбира се институциите ги бутнаха, и излезе такова заглавие: с топ по цацата. Това също се прокрадва във вашите опоненти, че биете с топ по цацата.
Бойко Борисов: Те да са ударили цацата преди мен, вместо да кажат такива неща. Само искам да им напомня, че те замениха горите, земеделските земи и какво ли не за милиарди левове, което ние прекратихме, спряхме и затова толкова много скърцат в момента. Това е една от причините. А пък в същото време да изчакат, защото има технологични срокове – две седмици за заповедите, които сме издали за събаряне, след това една седмица за обжалване, паралелно с това тече обществена поръчка за избиране на фирма, която да отиде да събаря тези сгради, защото много от тях са без собственици и няма към кой да прехвърлим плащанията след това. Това се прави в момента от регионалното министерство, от ДНСК. Станем ли готови, топът ще се обърне и към тези сгради.
Водещ: Ще събаряте?
Бойко Борисов: Да, разбира се. Няма друга логика. Законът е такъв. Много пъти съм го обяснил. Всички, които казват, че би могло да се направи обратното – да се узаконят, да се одържавят, то е точно толкова престъпно и грешно, колкото и да се оставят.
Водещ: Има една такава война, която журналистите водят. Съвсем кратка скоба за домовете за сираци. Да разчитаме ли на вас, че наистина ще има сериозен план за закриването им, както наистина има някакво размърдване там. Но много се надяваме то да не е само заявяване на намерение.
Бойко Борисов: В момента колегите работят по този въпрос. Да се надяваме, че ще измислят нещо добро.
Водещ: Онова, което искам да ви покажа като картинка – една малка снимка на нашата стена и вие да я видите. Сравняват ви с един предишен управник. Това е картинка от Фейсбук. Дали ви ядосва или ви радва? В тази картинка има малко носталгия, има малко шега. Може би има и малко намеци, опозиционни намеци. Виждате ли я?
Бойко Борисов: Да, да. Виждам я.
Водещ: Е?
Бойко Борисов: Виждам я, но тя е некоректна към Тодор Живков, защото една стотна от това, което е построил той за България и което е направено за тези години да направим, да достигнем икономическия ръст на тогавашната държава, би било огромен успех за всяко едно правителство.
Водещ: Харесва ли ви, че ви сравняват с Тодор Живков?
Бойко Борисов: Не, не ми харесва, защото сме несъизмерими.
Водещ: Мислите, че той е по-голям от вас?
Бойко Борисов: Фактът, че 20 години след падането му от власт никой не го е забравил показва, че доста неща са били направени. А е и факт, че 20 години ние приватизираме, ние само приватизираме това, което е построено до тогава.
Водещ: Това се говори и по кръчмите, че вие не сте във властта, за да краднете, а сте във властта, за да ви вдигнат паметник.
Бойко Борисов: Е, на теб явно цялото ти време минава по кръчмите. Аз от доста години не съм ходил на кръчма.
Водещ: Не е само в кръчмите, и в интернет.
Бойко Борисов: Ходи и заради мен и така ме информирай.
Водещ: Не те ли информират, че те сравняват с Тодор Живков? Да, казвам ти какво става по кръчмите, защото ти не ходиш.
Бойко Борисов: Чудесно.
Водещ: Има и по-хубаво хапче. Все пак можем да кажем, че народът те обича. Рейтингът не пада много. Ако сега са изборите, ще ги биеш. Виж обаче каква песен има за теб. Не за теб, а за твоето правителство. Ще тече един надпис отдолу и че чуеш една родопска песен, която е посветена на човек от твоето правителство. Ходил ли си в село Забърдо?
Бойко Борисов: Нямам спомен.
Водещ: Забърдо е в Родопите. Там хората казват, че са доволни от кмета си, доволни са от правителството. И казват, че… Тръгва сега в момента материалът. Песен за човек от твоето правителство… Мисля, че разбра за кой е песента. Видя ли текста, че хваща върли бандити, ворли бандити?
Бойко Борисов: Хубава песен.
Водещ: Това се случва долу и по кръчмите и между нормалните хора и затова ти казвам, че там наистина е важно какво се мисли.
Бойко Борисов: Ще почваме да ходим по кръчми вече.
Водещ: Няма да е лошо да разбереш за какво се говори. Искаме да разчитаме на теб като свърши мача точно за 3 минути да се свържеш пак с нас и да кажеш кой е победил. Пожелавам ти успех.
Бойко Борисов: Трябва да ни платиш за кореспондент.
Водещ: Ако трябва, ще кажа на продуцентите на Нова телевизия. Благодаря много. Само за 2 минутки след мача да я имаме новината кой кого е бил. Обещай да вкараш.
Бойко Борисов: Ще се опитам.
Водещ: Благодаря. Бойко от Италия.

-

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн