Икономическа полиция и прокуратурата разследват сделки на Мария Нейкова

Йордан Николов (втори отляво), Галина Стоянова (вляво), Димитър Драчев и Мариана Кръстева. (Кликнете върху снимката за увеличаването й.)

От пресцентъра на Областната администрация съобщиха следното:

Днес областният управител Йордан Николов, неговите заместници Галина Стоянова и Димитър Драчев, и главният секретар на областната администрация Мариана Кръстева дадоха съвместна пресконференция.

От встъпването в длъжност на областния управител Йордан Николов и неговия екип до момента са извършени четири проверки на дейността на Областна администрация – Стара Загора през миналия 8-годишен период.

Сметната палата извърши одит на финансовото управление на бюджета на Областна администрация за периода 2008-2009г. Проверката приключи с одитен доклад, който е публикуван на сайта на Областна администрация и в който правят впечатление изводите, че всички разпореждания с държавна собственост, включително и замените, които са направени, са законосъобразни.

По този повод Йордан Николов направи следния коментар:

“От това, което съм видял като замени, не поддържам мнението в одитния доклад на Сметната палата. Защото почти всички заменки са от типа “кон за кокошка”. Ето това е “законният” начин за ограбване на държавата. Така са създадени законите, че всеки един, който е искал да направи замяна с държавна собственост, е бил допускан. Или поне определени хора. Като тяхното имущество е било винаги по-скъпо от държавното. И се твърди, че от тези замени държавата е печелила. Идва фирмата Х, предлага един апартамент в Казанлък по 800 евро квадратния метър, и получава една хижа от 350 кв.м. разгъната площ по 50 евро за квадратен метър. И казват, че държавата е спечелила. Всички заменки така са правени. Това излиза от одита на Сметната палата. Затова поисках да дойдат хора от дирекция “Главен инспекторат” на Министерския съвет. Проверката обхвана периода 2005-2009 г., но мина много бързо и в заключителния доклад са посочени само препоръки за подобряване на административната организация.”

След което областният управител сезира дирекция “Главен инспекторат” на Министерски съвет и беше извършена проверка на периода 2005-2009 г. В заключителния доклад обаче са посочени само препоръки за подобряване на административната организация.

Това предизвика две проверки на Агенцията за държавна финансова инспекция. Едната, която приключи, беше за законосъобразност на проведените обществени поръчки и конкурси за периода 2005-2009 г.

Проверявани са следните сделки:

2007 г.:

1. Ремонтни работи на административна сграда на Областна администрация – първа част, по програма „Красива България”, на стойност 199 902 лв. без ДДС. (финансиран от МТСП). Изпълнен от Консорциум „Идея” ДЗЗД, Стара Загора, представляван от „Папагал” ООД с управител Михаил Ракаджиев.

2008 г.:

2. Ремонтни работи на административна сграда на Областна администрация – подмяна на алуминиева дограма с PVC – втора част, на стойност 199 992 лв. без ДДС. (финансиран от Министерството на труда и социалната политика). Изпълнен от фирма „Меаца” ООД с управител Фахри Идриз, Кърджали.

3. Доставка на офис обзавеждане за областна администрация, финансирана със средства на областна администрация – приходи от продажби в размер на 267 512 лв. без ДДС, разделени в пет договора за изпълнение, спечелени от една фирма – „Ванко-91” ЕООД, Пазарджик, представляван от Люба Димитрова.

4. Основен ремонт на входно помещение и зала на 15 етаж на стойност 282 467 лв. без ДДС. Изпълнен от „Валдес-96” ЕООД, Костинброд, с управител Валери Венков.

2009 г.:

1. Благоустрояване на алеи в парк „Дъбова гора”, Старозагорски минерални бани, на стойност 160 000 лв. без ДДС. Финансиран по програма „Красива България” на МТСП. Изпълнен от „Ди Ес Строй” ООД, Стара Загора, с управител Н. Маринов.

2. Подмяна на ламаринена обшивка на покрива на областна администрация на стойност 61 780 лв. без ДДС. Изпълнен от „БМ Груп инженеринг” ЕООД, София, с управител Алберт Александров.

3. Ремонт и хидроизолация на покрив на областна администрация на стойност 191 378 лв. без ДДС. Изпълнен от „Валдес-96” ЕООД, София.

4. Абонамент и поддръжка на климатични системи по договор с ЕТ „Климат-Пенко Пенев”ООД, изплатени 2693 лв. Договорът е прекратен от областния управител Йордан Николов на 01.10.2010 г.

В момента Агенцията за държавна финансова инспекция проверява законосъобразност на извършените продажби и замени на имоти в управление на Областния управител и на Министерството на отбраната за периода 2005-2009 г. Проверката не е приключила.

- – - – - – -

Послеслов от STZAGORA.NET:

Обществени поръчки и конкурси, провеждани от 2007 до 2009 г. от бившата областна управителка в Стара Загора Мария Нейкова или нейни заместници, се разследват от Икономическа полиция, като някои от тях вече са дадени на прокурор, съобщи пред медиите областният управител Йордан Николов.

Някои от поръчките са били разбивани на по няколко договора за суми под 200 000 лева, за да бъде спазен формално Законът за обществените поръчки. Така една и съща фирма е печелела едновременно до 5 поръчки.

Особено фрапиращ е случаят с фирмите “Валдес 96″ ЕООД – София (с управител Валери Венков) и “БМ Груп инженеринг” ЕООД – София. Двете са правили паралелен ремонт на покрива на областната администрация – съответно на хидроизолацията (за 191 378 лв. без ДДС) и на ламаринената му обшивка (за 61 780 лв. без ДДС). Двата ремонта са извършвани едновременно и са приключили също едновременно.

Месец след края на ремонта обаче покривът е протекъл и е наводнил помещения в сградата. Това е накарало Йордан Николов да назначи спешна проверка на качеството на извършения от двете фирми ремонт, струвал на държавата над 250 000 лева.

“Натъкнахме се на фрапиращи факти, които чрез Икономическа полиция влязоха в прокуратурата. Хидроизолацията например по документи трябва да е 10 см, но с просто око се вижда, че няма и 1 см дебелина. Заради това, че ремонтът не е направен както трябва, се образували три пробива на западната страна на втория етаж, през които са наводнени дежурна стая, стая за почивка и други помещения. От течовете на първия етаж вече има корозия, лющи се мазилка”, съобщи Йордан Николов.

Отделно от това в документацията било записано, че ремонтираният покрив е 1350 кв.м. Но с просто око се виждало, че ремонт е извършен на не повече от 200-300 кв.м. Той е поискал от “Валдес 96″ ЕООД да си поеме гаранционното обслужване и да отстрани щетите, но от фирмата не са се отзовали.

“Реално усвоените средства по ремонта са не повече от 20% от платените. За останалите си мисля това, което и вие си мислите” – обърна се областният управител към участващите в брифинга журналисти. Докато нормалното съотношение, каза той, би трябвало да е точно обратното – 80% от средствата да се усвоят за ремонта, а само 20% да отидат за печалба на фирмата, която го извършва.

“В момента текат разпити в Икономическа полиция, надяваме се в скоро време делото да влезе в прокуратурата”, каза Николов.

Органите, правили преди това и други проверки, са пропуснали да констатират, че договорите, сключвани с отделните фирми, са били подписвани или от областния управител, или, в негово отсъствие – от някой от двамата му заместници. При приемане на обекта обаче с приемо-предавателен протокол на мястото на възложителя винаги се е подписвало друго лице – главният секретар на областната администрация Ивайло Митев. Макар че не е имал право на това, тъй като не е възложител и не е бил упълномощен да приема след ремонта им обекти на такива високи стойности – около и над 200 хиляди лева.

Според Йордан Николов до няколко дни и останалите договори ще бъдат дадени на прокурор. “Няма заповед за комисия, няма протокол от комисия. Подписвало се е едно единствено лице. Затова тези ремонти са извършени по този начин”, заключи областният управител.

Нито една от проверките, минали по времето, откакто Йордан Николов е областен управител, не е констатирала, че от 2005 до 2009 г. Областната администрация при Мария Нейкова не е плащала данък сгради и такса смет на общините, в които има нейни сгради. Така са се натрупали над 100 хиляди лева задължения, за заплащането на които не са поискани средства от финансовото министерство. Това също е пратено на прокурор.

“Късогледството” на проверяващите (от Главния инспекторат към Министерския съвет например са направили след проверката си само препоръки) е направило впечатление на Йордан Николов. Контролните органи са пълни с хора от старото правителство, затова си затварят очите, смята той. Намерението му по този повод е да прати писмо до правителството и премиера.

Не е правена и инвентаризация на движимо имущество през последните 7-8 години. Така например към старопланинската хижа “Бузлуджа” на администрацията й се води алейно осветление за 64 000 лв., трактор (от който са останали едва ли не само веригите), стругове, фрези, озвучителна техника, ски оборудване, шкафове и друго имущество. Това също ще е тема на отделна прокурорска проверка.

Сред фирмите, към които се е обръщала Областната администрация по времето на Мария Нейкова за ремонти на административната сграда, почти няма старозагорски. Работело се е най-вече с дружества от София, Костинброд и Пазарджик.
-

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн