Турският шофьор на автобуса-убиец дава противоречиви показания

Експертизата е категорична: “Ако турският автобус се е движел със съобразената скорост, е щял да се размине с леката кола на гимназистите!”

Старозагорският окръжен съд отложи делото срещу Али Саръ, обвинен за гибелта на четиримата дванайсетокласници от ГПЧЕ “Ромен Ролан” и две румънски гражданки, загинали при тежката катастрофа на 6 март 2009 г. Следващото съдебно заседание ще се проведе на 30 ноември т.г. Тогава ще бъде изслушана петорната автотехническа експертиза и показанията на останалите свидетели. Ако турският шофьор бъде признат за виновен, го очакват от 5 до 15 години лишаване от свобода.

Близо пет часа продължи разпитът на втория шофьор на автобуса Мехмет Байхатун. Заради противоречия в предходните два разпита, адвокатите на родителите на загиналите момчета настояха материалите от свидетелските му показания да бъдат предадени в Районна прокуратура – Стара Загора, и да се реши дали да му бъде повдигнато обвинение за лъжесвидетелство. Отново заради несъответствия Байхатун бе изправен на очна ставка с Исмет Баротчу, един от собствениците на превозващата фирма.

Напрегнато премина и разпитът на Григоре Габриеле, работила преди години като стюардеса в автобуса. Заради неточности адвокатите на потърпевшите настояха нейните показания също да бъдат предадени на Районна прокуратура – Стара Загора, и да се прецени дали и тя да бъде обвинена в лъжесвидетелство. Защитата на подсъдимия Саръ пък веднага възрази с аргумента, че обвиненията нямат отношение към казуса. В крайна сметка обаче показанията на Габриеле бяха прочетени и неяснотите – уточнени. По-късно се състоя очна ставка между румънката и Байхатун.

Ръководителят на назначената петорна автотехническа експертиза проф. д-р на т.н. инж. Станимир Карапетков потвърди, че автобусът се е карал със 105 км/час при ограничение 50 км/час. Според специалиста, ако превозното средство се е движело със съобразената скорост, е щяло да се размине с леката кола, в която са пътували четирите момчета от езиковата гимназия.

На провелото се на 29 октомври т.г. съдебно заседание бе изслушана и медицинската експертиза на Мехмет Байхатун, както и експертиза за тленните останки на загиналите момчета. В съда като веществено доказателство бе представен и фотоалбум от мястото на катастрофата и на двата катастрофирали автомобила.

Надя ТОДОРОВА
-

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн