„Брикел” може да работи още шест месеца

По темата: премиерът Бойко Борисов в обзорното политическо предаване “Панорама” по БНТ, 22 октомври, 21.37 ч. (откъс):

- …Днес – диалог и с „Брикел”, макар че ние нямаме абсолютно никаква вина за състоянието на „Брикел”. 2003 година Европейският съюз е дал да се избере: или работиш 20 000 часа и след това ти затварят предприятието, през това време изразходваш печалбата, само че тогава и синдикати, и работодатели трябва да са казали на хората, че на днешна дата вече „Брикел” няма да съществува. Или даваш план за осъвременяване на завода със съответните сероочистки и продължаваш да работиш след това. Само че те са избрали варианта 20 000 часа. Изведнъж сега работниците там в „Брикел” казват: Бойко, спасявай ни, да не излезем на улицата. Вие трябва да знаете, че ще излезете на улицата. Виновникът е вашият собственик. И въпреки всичко днес се срещнаха, говориха, търсим вариант и мога да ги успокоя, че ще направим всичко възможно те да не останат на улицата. (…) Как да вземе примерно госпожа Караджова правилното решение за „Брикел”? То е едно единствено правилно решение…
Водещ: Тя каза в миналата „Панорама”, че го взима – край.
Бойко Борисов: Да, и трябва да се затвори, само че днес излизат 5000 души на улицата.
Водещ: И ние за това говорихме. Тя каза: „Решително, взимаме го и край.”
Бойко Борисов: Да, точно така, само че “Брикел” има шанс известно време да продължи да работи, ако се вземе от квотите, дадени на ТЕЦ “Марица” – Димитровград. Знаете, че тази централа има 5000 часа. Те са в един и същи регион. Тя е също собственост май на Ковачки. И ако от 5000 часа се прехвърлят 2500 часа на „Брикел”, той може да продължи да работи още известно време и тогава през това време на тези работници да им намерим нови работни места или, ако той даде неотменяема банкова гаранция и започне да прави инсталациите, тогава вече да говорим с Брюксел да се удължи работата на „Брикел”.
Водещ: И тогава идвате вие и давате отстъпката, компромиса.
Бойко Борисов: С една дума – министърът е взел правилното решение.

(Агенция “Фокус”)
-

Собственикът на Брикел се ангажира да плаща евентуални санкции срещу България за неспазване на екологичното законодателство

(Съобщение на Министерството на икономиката)

София, 22 октомври 2010 г. Собственикът на „Брикел” Христо Ковачки се ангажира да плати евентуални санкции срещу България, които биха били наложени от ЕК при продължаваща работа на предприятието. Това стана ясно на съвместна среща в МИЕТ между министър Трайчо Трайков, министъра на околната среда и водите Нона Караджова, заместник-министъра на труда и социалната политика Красимир Попов, Христо Ковачки и синдикалисти.

Инвеститорът пое ангажимент също да учреди банкова гаранция за изграждане на необходимите сероочистващи инсталации и да не съкращава работници. Условието за предоставяне на такава банкова гаранция бе поставено от държавата още на миналата среща в този формат преди повече от месец, но досега такава не е представена.

Днес Христо Ковачки поиска от държавата Брикел да продължи да работи на минимална мощност (два котела от общо шест) през следващата половин година, за което да му бъдат осигурени квоти за парникови газове от резерва за нови инсталации. Дали това е възможно и допустимо ще обсъди междуведомствената работна група по Националния план за разпределение на квотите в близките дни.

„Досега държавата е направила ред компромиси, последният от които е, че все още не са поискани 30 млн. лв., които предприятието дължи според приватизационния договор, ако не спре работа след изчерпването на разрешените му 20 хил. часа без сероочистки”, каза министър Трайков след срещата.

„Ние няма да подпомагаме фирмата под никаква форма на държавна помощ. Съгласихме се разговорите да продължат, за да се опитаме да изработим обща позиция”, заяви министърът на околната среда и водите Нона Караджова.
Разговорите ще продължат в Междуведомствената група, за да бъде изработена единна позиция пред Европейската комисия на всички заинтересовани страни.

-

“Брикел” може да продължи да работи през следващите шест месеца, но само при условие, че се намерят квоти парникови газове от резерва, предвиден за нови мощности, заяви министър Нона Караджова след срещата по проблемите на предприятието със синдикати и експерти, цитирана от Агенция КРОСС.

На предстоящо заседание след две седмици ще стане ясно дали това е възможно, въпреки че според министъра това няма да се случи.

„Условностите са страшно много: банкова гаранция от собственика на предприятието за изграждане на сероочестващи съоръжения. Най-големият проблем са квотите. Ако той не бъде решен, компромис няма да има”, каза Караджова.

Освен да договори допълнителни квоти, Христо Ковачки като собственик на „Брикел”, ще трябва да плати и евентуална санкция от Европейската комисия за това, че “Брикел” продължава да работи след края на договорените 20 хиляди работни часа.

„Всички ангажименти, които „Брикел” е поел на тази среща, ще бъдат изпълнени. Това мога да ви кажа”, каза Ковачки след срещата.

„Това, което трябва да се направи от „Брикел”, ще бъде направено, в тези срокове, които са договорени на тази среща. Зависи от няколко други процедури, но когато бъдат спазени всички процедури, всичко ще бъде направено както трябва”, каза Ковачки пред журналистите.

От КНСБ обясниха, че ще се водят преговори да няма съкращения на работниците, ако предприятието продължи да работи с намалени мощности. Един от вариантите според синдикалистите е намалено работно време.

Икономическият министър обеща, че ще се търсят варианти да се осигурят работни места за освободените служители на предприятието, включително и по проекти за рекултивация.
-

Реакцията на КТ “Подкрепа” – Стара Загора:

Михаил Михайлов

“Удовлетворени сме от взетото днес в София решение “Брикел” да продължи работа. Усилията ни дадоха резултат – коментира след новините от срещата в София пред “STZAGORA.NET” областният лидер на КТ “Подкрепа” в Стара Загора Михаил Михайлов. – Видя се и че има чуваемост на проблема в София. Това означава, че топлото на хората от Гълъбово ще бъде осигурено и те ще могат да изкарат зимата спокойно. Но запазваме готовността си за реакция при необходимост. Както стана ясно през последните дни, ние можем да реагираме и бързо, и достатъчно убедително, за да обърнат управляващите внимание на това, което им казваме.”

-

Още по темата:

„Брикел” ще работи с намалена мощност до април 2011 година

Агенция “Фокус”

В „Брикел” ще работят два котела и две турбини до месец април 2011 година. Това каза за Агенция „Фокус” Владимир Топалов, председател на миньорската федерация към КТ „Подкрепа” след среща на министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков и министъра на околната среда и водите Нона Караджова със собственика на „Брикел” – Христо Ковачки.

Топалов посочи, че в замяна „Брикел” поема ангажиментите да запази работните места на всички работници и служители и да изгради сероочистваща инсталация в срок от 15 месеца. Освен това собственикът е трябвало да предостави банкови гаранции, че ще изгради тази инсталация, както и да поеме ангажимент, че при иницииране на европейска наказателна процедура, касаеща дейността на „Брикел”, която би довела до наказателни санкции, ще плати тези санкции.

По думите на Топалов държавата настоява разходите, които ще бъдат направени за времето на работата на „Брикел”, да бъдат за сметка на собственика по правилата на Националния план за разпределение на квоти (НПРК).

Топалов посочи, че собственикът е представил банков документ, който доказва, че има банка, която гарантира, че необходимите средства ще бъдат подсигурени за изграждане на сероочистваща инсталация. Топалов обясни, че собственикът на „Брикел” от своя страна е предложил да бъде солидарно отговорен с държавата при евентуална наказателна процедура от ЕК и поиска разходите, необходими за времето на работа на „Брикел”, да бъдат осигурени от резерва на държавата.

„Държавата настоява квотите да бъдат платени от собственика на „Брикел”, който пък счита, че те могат да бъдат взети от държавния резерв. Реши се, че ще се създаде междуведомствена работна група, която да види какви са точно възможностите, така че да бъдат взети от резерва. Тук имаше съгласие да се продължи разговора в междуведомствената група”, каза още Топалов.

На въпрос какви могат да бъдат санкциите, Топалов заяви, че страната ни все още не е влизала в наказателна процедура и посочи, че санкцията е 200 евро на ден по коефициент, умножен от ЕК – като той е различен за различните страни, например в Германия той е 26, а в Малта – 06%.
Десислава АНТОВА

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн