Хронология: Стара Загора през годините

Променяме се ежедневно, ежечасно, ежеминутно за добро или зло. Преди 65 години приключи Втората световна война. Отвори се нова страница в човешката история. Ние нещо забравяме, друго не. В паметта ни остават събития, които сме съпреживели, моменти, в които сме се надявали, радвали или страдали. Всеки пет години създават кръгли годишнини. Кои са по-важните от тях за Стара Загора с поглед от настоящата 2010-та година?

Преди 5 години (2005):

Днешна Стара Загора. Снимка от Синдикалния дом.

- Провежда се първият конкурс „Фея на липите” в рамките на празника на липите. В него участват момиченца от 5 до 10 годишна възраст. Първа фея на липите става Ина Илчева.

- Взето е решение ежегодният ромски фестивал в Стара Загора да се превърне в световен (Мондиал ромфест) и да се провежда на всеки пет години.

- Открит е туристически информационен център. Намира в сградата на бившите хали, сега Художествена галерия.

- Учредено е ново читалище, което нови името “Николай Лилиев”, в памет на великия ни съгражданин.

Преди 10 години (2000):

- Старозагорци учредяват организацията “Бранъ”. Нейната цел е възраждане на древната ценностна система на българите.

- За първи път в Стара Загора се провежда фестивал на липите и бирата.

- В Стара Загора се състои първият международен куклен фестивал за възрастни “Пиеро 2000”. Главната цел на основния организатор – Държавният куклен театър Стара Загора, е чрез международния куклен фестивал нашият град да заеме по-висока позиция в областта на културата и изкуството в България, Европа и света. “Пиеро” разширява едно заявено културно пространство с повече форми на куклено театралното изкуство. Голямата награда – бронзовата статуетка “Пиеро”, на Първия международен куклен фестивал за най-добро цялостно представяне журито присъжда на театър “Ателие 313”

– София, за спектакъла “Честна мускетарска”. Статуетката е дело на скулптора Емил Иванов. В първото издание на фестивала участват 4 трупи от България и трупи от САЩ, Бразилия, Чехия, Полша и Македония.

- Закрито е Главно управление на „Строителни войски”, намиращо се в Стара Загора и трансформирано в Държавно предприятие “Строителство и възстановяване”.

- Даден е старт на второто Европейско първенство по класическа и свободна борба за глухи. Участват 115 състезатели от 11 страни.

Преди 15 години (1995):

- Създадена е старозагорската телевизия “Верея кабел”. Първият офис се намира в малък апартамент, но само за половин година са записани 5000 абоната.

- Учреден e Таекуон-До Клуб “БАГАТУР”. През 1996 г. е първото участие на клуба в състезание – Републиканското първенство в гр. Благоевград. Следват нови участия и нови награди. От 1999 г. гр.Стара Загора в лицето на клуб “БАГАТУР” е обявена от БФТ за център на зона “А”,  включваща Стара Загора, Пловдив, Карлово, Панагюрище, Асеновград, Козлодуй, Варна, Враца, Елхово, Плевен и Русе.

- С решение на 37-то Народно събрание е открит Тракийският университет. Идеята за създаване на университет възниква още през 1990 г., когато е гласуван Законът за автономността на висшите учебни заведения. В Стара Загора се учредява Инициативен комитет от видни професори и общественици – проф. Цанко Яблански, проф. Захари Райков, проф. Митко Гогошев, проф. Иван Божков и др. Депутати от Старозагорския избирателен район лобират в Народно събрание за създаването и узаконяването на университета. На 2.Х.1995 г. е открита първата учебна година на Тракийския университет. Академичното тържество започва със слово на проф. Цанко Яблански, тогава зам.-ректор на ВИЗВМ. Новата Алма матер стартира с три факултета: ветеринарна медицина, хуманна медицина и агробизнес. Първи ректор на университета е проф. д-р Иван Божков.

Преди 20 години (1990):
- Учреден е клуб “Милосърдие” за подпомагане на всички, които имат нужда от социална помощ и подкрепа.

- Открита е новопостроената гара в Стара Загора.

Преди 25 години (1985):

- За първи път в Стара Загора се провеждат Балкански игри по лека атлетика. На 44-то издание българските състезатели печелят 23 титли. Поставени са общо 14 рекорда.

- Открит Техникумът по електроника (днес – Професионална гимназия по електроника „Джон Атанасов”). В гимназията се изучават 4 специалности, свързани с компютърните технологии, телекомуникационните системи, промишлената електроника и микропроцесорната техника. От създаването до днес са завършили над 3000 ученика.

- Направена първата копка на новия жилищен квартал „Железник” в Стара Загора.

- Амади Махтар М’Боу, директор на ЮНЕСКО, е на посещение в Стара Загора.

Преди 30 години (1980):

- За първи път в Стара Загора е открита детска сладкарница – “Приказка” (срещу магазин “Бебе”). Тя е украсена с живописни пана на художника Любомир Цакев. (Стана предпочитано място за почерпки, не само на децата, с тортите и принцесите си – бел. ред).

- На посещение в Стара Загора идва президентът на Индия Милам Санджива Реди.

- През Стара Загора преминава Олимпийският огън на път за Москва.

- Стара Загора наброява 156 371 жители.

Преди 35 години (1975):

– Открита е авиолиния Стара Загора-Москва. С чартърни полети на самолетите “Ил-18” и “Як-12” в руската столица се превозват пресни плодове и зеленчуци. Командир на екипажа на първия полет е летецът Стаменко Стаменков.

- Открит е дом „Майка и дете”. Сградата е по проект на арх. Богдана Гърдева. В дома има място за 305 деца и легла за 45 майки. В него се настаняват деца с повишен медико-социален риск или живеещи при лоши условия.

Преди 40 години (1970):

- Открит е паметникът на В.И.Ленин в подножието на Аязмото. По този повод скулпторката Мара Георгиева, автор на проекта на паметника, е удостоена със званието Почетен гражданин на Стара Загора. Днес община Димитровград иска да го в експонира в Алеята на тоталитарното изкуство.

- Открит първият супермаркет в Стара Загора, на два етажа, в квартал „Крайречен”. Само след две години, през февруари 1972 г., супермаркетите вече са седем.

- В продължение на три дни в Стара Загора се провежда национален преглед на кинолюбителските филми.

- В Стара Загора е открит най-големият в България магазин за автомобили и резервни части – “Мототехника”, който съществуваше допреди няколко години.

Преди 45 години (1965):

- Днешният кубински първи ръководител Раул Кастро Рус, зам.-министър председател и министър на въоръжените сили на Куба, брат на Фидел Кастро, посещава Старозагорски окръг.

- Учредено е окръжно дружество на архитектите в Стара Загора.

- Шарл Шосле, генерален директор на международната организация Младежки Червен кръст, посещава Стара Загора на път за Варна.

Преди 50 години (1960 г.):

- Кукленият театър в Стара Загора, създаден през 1957 г., преминава на издръжка на ГНС Стара Загора (ГНС=Градски народен съвет, пояснение за по-младите – бел. ред.). Своята дейност като професионален театър започва с премиерата на пиесата “Клан-клан недоклан” от Мърморани на 1 февр. 1960 г. На месец изнася около 20-22 представления. От 1.І.1962г. се обособява като Държавен куклен театър.

- В Стара Загора е прожектиран първият широкоекранен филм.

- На гражданите се раздават емайлирани кофи за боклук. Изпразването им става всеки ден с коли на ГНС.

- Открит е Механотехникумът. Първите специалности са: ковашко-пресово производство и термообработка, технология на леярството, общо машиностроене, двигатели с вътрешно горене. Първоначално е настанен в пристройката на Икономическия техникум. Първата година са приети 140 души.

- Започва работа детска млечна кухня. Задачата й е да приготвя храна за деца от 6 месеца до 2 години. Раздава се по заявка, чрез предварително закупени купони. Стойността на един купон е от 1 до 1.20 лв.

- Открита е картинна галерия. Основана е от Атанас Кожухаров като сбирка към музея на археологическото дружество “Августа Траяна”. Като отдел на музея е отделена през 1948 г., а като самостоятелна художествена галерия е обособена през 1960 г. През 1971 г. е обявена за окръжна художествена галерия и е пренесена в ново помещение. На 29 февр. 2000 г. старозагорският общински съвет взема решение Халите да бъдат предоставени за художествена галерия. Арх. Иван Георгиев дарява своя проект за преустройство на халите в галерия. Сградата е реконструирана през 2002 г. Официално е открита на 20 май 2002 г. от президента на България Георги Първанов. Гости на откриването са много официални лица, депутати, интелектуалци като Валери Петров, Антон Дончев, Любомир Левчев, Павел Матев и др. Представена е изложбата “Художниците на Стара Загора”.

- За първи път в Стара Загора и в цяла Южна България е въведена цветната фотография от Неделчо Чобанов.

- Премиера на операта “Стършел” в Стара Загора, на която присъства композитора Антония Спадавекия.

Преди 55 години (1955):

- Открита е Окръжната библиотека (днес Регионална библиотека “Захарий Княжески”), създадена с Решение на ИК на ОНС (ОНС=Окръжен народен съвет – бел. ред.) от месец април 1954 г. Библиотеката започва с фонд от 15 хил. тома. Днес колекциите й включват над 407 хил. библиотечни документа. От 1967 година носи името на старозагорския възрожденец Захарий Княжески. На 17 май 2007 г. президентът Георги Първанов откри новата й сграда на бул. Руски № 46. С площ над 6 хил. кв. м., със съвременно оборудване и обслужване на гражданите, Регионална библиотека „Захарий Княжески” в момента е една от най-добрите в страната.

- Открита е ВЕЦ Стара Загора.

- Създаден е окръжен ансамбъл за народни песни и танци с главен художествен ръководител Панайот Янев.

- Открит е новият водопровод, доставящ вода от с. Дунавци.
открит е Ветеринарният техникум в Стара Загора.

Преди 60 години (1950):

- Градският съвет пуска в движение автобус от източната към западната част на града.

- Открито е ново читалище “Георги Кирков”.

- Създава се старозагорски административен окръг със седем околии.

Преди 65 години (1945):

- По повод падането на Берлин в Стара Загора се провежда парад на завръщащите се от фронта полкове на 8-ма Тунджанска дивизия.

- Общината отстъпва на читалище “Родина” цялото книжовно богатство на Старозагорската общинска библиотека.

- В Стара Загора е учреден Съюз на литературните кръжоци в България. Той издава вестник “Литературен подем”, по чиито страници намират място за изяви редица млади дарования. Просъществува до края на 1948 г.

- Открита е Веречна гимназия. Тя е част от проекта за ликвидиране на неграмотността.

Ст.н.с. д-р Светла ДИМИТРОВА,

директор на Регионалния исторически музей

(Който от читателите ни помни интересни факти от историята на Стара Загора и иска да ги сподели, може да пише в полето за коментари по-долу – STZAGORA.NET)

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн