Блокадата на магистрала “Тракия” от екоактивисти се провали

Екоактивистката Антония Терзиева преповтори пред камерите и микрофоните добре познати тези на групата “За чист въздух над Стара Загора”.

Нереализирано остана официално обявеното миналата седмица, по време на митинга пред Общината, намерение на групата “За чист въздух над Стара Загора” да блокира днес привечер магистрала “Тракия” заради това, че управляващите не са закрили, според искането им, полигон “Змейово” и Баритна мина. Трафикът в района на кръговото кръстовище в края на аутобана не бе спрян след 18:00 часа поради неявяване на организаторите. Цвета Христова била във Варна, на мястото на акцията не бяха забелязани също така нито Ясен Куманов, нито  Пенка Георгиева. Вместо тях поединично и пеша в рамките на 30-40 минути пристигнаха отделни активисти, общо десетина на брой, които веднага ставаха обект на репортерския интерес. Някои бяха довели със себе си и невръстни деца. Медийното внимание обраха председателят на сдружението на семейните лекари д-р Георги Бакоев, рехабилитаторката Антония Терзиева, медицинската сестра Тинка Дамянова и бизнесменът Светослав Дамянов от Сладък кладенец. Всички се разотидоха мирно и тихо на залез слънце, малко след 19 часа.

За всеки случай органите на реда се бяха подготвили да не стане някой сакатлък по магистралата. Ако кръговото беше блокирано от коли на протестиращи чрез непрекъснато въртене по него, както бяха заявили, можеше заради тапата да се стигне до сериозна верижна катастрофа между пристигащите на скорост откъм София неподозиращи за проблема водачи. За недопускането на подобен развой на самото кръстовище бяха разположени 3-4 патрулни автомобила, виждаха се и 10-15 полицаи, готови за ръчно регулиране на движението. На място дойде и разговаря с журналистите началникът на РПУ Стара Загора Петко Петков. “Опитахме се да поговорим предварително и с протестиращите, но те не се явиха на поканата ни за разговор”, сподели той пред медиите. Разяснения за недопустимостта на заявената блокада даде и говорителката на ОД МВР Йонка Георгиева. Стана ясно, че който блокира “Тракия”, може да се раздели със свидетелството си за правоуправление за срок от 1 до 6 месеца и да отнесе глоба от 50 до 200 лв. по чл. 175 от Закона за движение по пътищата.

При кристално чистия въздух днес и липсата дори на обикновен смог над Стара Загора, както добре се виждаше от 6-километровата дистанция от кръговото до града, очевидно става все по-трудно да се води борба с обгазяване, което май че е налице само в нечии объркани глави, коментираха след поредната странна екоакция непредубедени заралии. На всичкото отгоре групата с всичкия си акъл кой знае защо взе, че на митинга миналата седмица остро политизира протеста си. Дали пък не се мъчи да осребри предизборно общественото си влияние, доколкото изобщо го има? Все пак цветните афиши струват пари. Кой ли ги дава?

Максим ДОБРЕВ, STZAGORA.NET
-

share button

1 коментар on “Блокадата на магистрала “Тракия” от екоактивисти се провали”

  • stamen wrote on 8 март, 2011, 17:24

    moliavi ako ima eko aktivisti ot karlovo ili ot okoliata iskam da u4astvam v takava grupa molia pi6ete na stamen_994


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн