Перуанските археолози откриха древни храмове под сметище

МОСКВА, 18 септември – РИА Новости. Перуански археолози откриха в селвата в северния край на страната два храма, чиято възраст е над 4000 години. Според учените става дума за най-друвните от известните храмови постройки на територията на Перу, пише днес местният вестник “El Comercio”.

Мястото на разкопките. Снимка elcomercio.pe

В публикацията се сочи, че до неотдавна на мястото, където са открити паметниците на древната архитектура, е имало сметище. Още в самото начало на разкопките пред погледа на учените и помагащите им местни жители се показали стени, вдигнати от гигантски камъни с тегло до 200 килограма.

Човешките скелети, открити в двата храма, показват, че в течение на всичките 800 години, докато те са действали, в тях са се извършвали човешки жертвоприношения.

Един от намерените скелети на принесените в жертва. Снимка elcomercio.pe

Археолозите считат, че откритите от тях храмове са от културата Бракаморос (Bracamoros). Под това название е влязло в историята обединението на няколко племенни групи, населявали по-рано част от територията на днешните перуански региони Кахамарка и Амасонас, както и провинцията Самора-Чинчипе, разположена в съседния Еквадор.

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн