Стара Загора ще има завод за електромобили до края на годината

Първият в страната завод за електромобили ще започне работа до края на тази година в Стара Загора. Това съобщи инж. Енчо Енев, който е консултант по проекта на английския инвестиционен фонд Куоръс венчърс.

В цяла Европа текат усилени експерименти с електромобили като тези на снимката. Фото greenfudge.org. Кликнете върху снимката за уголемяването й.

В създаването на завода фондът влага средства в размер на седемцифрена сума в евро. Във финансирането ще се използват и различни грандови схеми по европейски програми. Поводът именно Стара Загора да се избере от инвеститорите за иновативния завод е фактът, че Градът на липите разполага с добра кадрова обезпеченост за такъв вид производство.

В първия етап от функционирането на завода ще се произвеждат два вида електромобили – семеен и спортен тип, които ще са напълно екологични и много икономични: с едно зареждане на акумулаторните батерии новите возила ще могат да изминават 300 километра. Разходът в пари за 100 километра ще е 1,45 евро, или 3 лева, което на практика води до икономии от порядъка на близо 5 пъти за гориво.

Първите автомобили, които ще се монтират в новия завод, ще са четириместният модел ZCV-4 и двуместният спортен модел ZCV-2. На по-късен етап се предвижда и монтажните възли да бъдат произвеждани от български фирми.

Официалното откриване на новия завод се очаква да е в периода ноември-декември тази година. Вече са набелязани и конкретните терени за него.

На първо време площта, нужна за монтажните работи, е 8 хиляди квадратни метра, с по-далечната перспектива в Стара Загора да се изгради технологичен парк на площ от 700 декара. Капацитетът на новия завод ще е 10 хиляди електромобила годишно от двата модела. Новото производство ще осигури заетост на близо 300 души.

Преди да стъпи в България, английският инвестиционен фонд е развивал бутиково производство на електромобилите в Австрия. За преместването му в България са изиграли роля по-евтиният пазар на труда и атрактивната данъчна среда. На по-късен етап плановете на инвеститора предвиждат производство на електромикробуси за леки товари и електробуси за градско движение, с капацитет до 60 души. Двете разработки все още са на технологично ниво.

QUORUS VENTURE е ориентиран към производства, свързани с т.нар. зелена философия, модерни енергии и разработки на машини за нови технологии за преработка на отпадъчни продукти.
Голямата цел до 2020 година е електромобилите да са 20% от всички автомобили на земята. В момента подобни возила се използват основно от домакини в Англия и други европейски страни.
Дистрибуцията и продажбата на електромобилите ще се извършва от търговска фирма, избрана от инвеститора.

Деляна БОБЕВА
-

STZAGORA.NET припомня:

Както съобщи в началото на февруари т.г. посолството ни във Великобритания, на 08. 02. 2010 г. в рамките на своето посещение във Великобритания министър-председателят на България Бойко Борисов се срещна с британски инвеститори.

Пламен Димитров – пълномощен министър по търговско-икономическите въпроси в посолството, представи на министър-председателя дошлите на срещата представители на инвеститорите в автомобилостроителния бранш: г-н Майк Робъртсън, председател на Collins Stewart Wealth Management и координатор на международния проект за производство в България по върхови технологии на електроавтомобил с работно наименование ZCV 4 (Zero Carbon Vehicle) и г-н Боб Лоуланд, СЕО на Quorus Ventures.

Министър-председателят бе запознат в детайли с проекта и с готовността в следващите месеци да започне практическото му изпълнение в България. Връчен бе кратък вариант на работната програма на инвеститорите, демонстрационен запис на изпитанията на ZCV 4, описани бяха и условията, при които екипът очаква да започне своята работа в България.

Съобщено бе, че цялостната идея на бизнеспроекта е за нов тип лек автомобил, а на следващ етап – за автомобил за лекотоварни превози, минибус и автобуси за градския транспорт.

Британската фирма Zero Carbon Technology (ZCT) възнамерява да бъде водещ производител на новите типове електромобили (“electrically powered vehicles”) в автомобилната индустрия на Европейския съюз чрез ефективни регионални производствени разходи и продажби на тези видове МПС. За модел ZCV-4 пълните стандартни изпитания са показали изминаване на ненадмината досега дистанция с единично зареждане – до 300 км, при разходи за около 1.4 евро за 100 км и достигната най-висока скорост 120 км/час. Намеренията на проектантите са да се достигне дистанция от 600 км с едно зареждане и ZCV да бъде произвеждан като МПС за комунални нужди – автобуси за градски транспорт, лекотоварни автомобили и автомобили за събиране на смет. В перспектива ще се развие и модел ZCV-2 с леко тегло, върхово изпълнение на двуместна спортна електрокола.

Представителите на британските инвеститори информираха министър-председателя, че предварителните анализи на показателите на автомобила ZCV-4, сравнени с тези на Toyota Prius, TH!NK, BMW Mini E, G-Wizz, Renault ZE, Mitsubishi EV и други на този етап доказват много добра конкурентоспособност и възможност за завоюване на пазарен дял дори в пазари, доминирани в настоящия момент от такива имена в производството на автомобили като BMW и Renault.
Предвидено бе при успешен старт през 2010 година да се започне с няколко десетки броя коли и постепенно до петата година производството им да достигне 2696 броя.

Първоначалните изчисления за британския пазар са, че продажната цена около 12,000 GBP е най-ниската от всички съпоставими и посочените като използвани за анализи марки електроколи. Планираните за проекта чуждестранни инвестиции в страната ни ще достигнат цифрата 44 млн. GBP само за пълното усвояване на производството в България на ZCV 4 EV.

Едновременно с усвояването на производството на ZCV 4 ще се развие производство на лицензирани от конструктора на ZCV: слънчево зарядно устройство, вятърни турбинни паркове, технологии за новите видове акумулатори, съпътстващи монтажни производства и други.

Въвеждането в промишлено производство на ZCV-4 дава възможност на страната ни да бъде сред лидерите в екологично чистите производства и в много актуалната и стимулирана в света борба за рязко намаляване на вредния въглерод в природата. ZCV производството предлага шанс на България да се присъедини и да издигне на високо ниво изследванията и развоя на върхови екологични технологии. Би могло да се очаква, че страната ни ще бъде сред водещите съвременни държави, които не само променят към по-добро автомобилната индустрия, но и останалите сфери на борбата за намаляване на въглеродните емисии в атмосферата.

= = = = = =  =

ВИЖТЕ ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

В Стара Загора свой малък градски електромобил “X-Car Шерп” подготвя за пазара и фирмата “Белчев моторс” на Цветомил Белчев, за който вече съобщихме по-рано ТУК (кликнете).

= = = = = = =

Всички намиращи се в момента в продажба в Обединеното кралство електромобили са събрани ТУК (кликнете). Сред тях не фигурира марката ZCV, която очевидно е нещо съвсем ново. Снимка на ZCV открихме единствено ТУК.

= = = = = = =

Електротакси “Фолксваген” в Токио – четете ТУК.

= = = = = = =

100 електрически коли “Смарт” и “Мерцедес Бенц” се движат по улиците на Берлин от края на 2009 г. по съвместен проект на германския енергийния гигант RWE и Daimler AG. Видео – ТУК.

= = = = = = =

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн