Арестуваха бившата директорка на 12-тo ОУ в Стара Загора

Заедно с Валя Монева е задържан и бившият учител по физкултура Евгени Иванов, с когото тя съжителства

12-то СОУ в кв.”Лозенец” – Стара Загора

С прокурорско постановление за 72 часа са задържани бившата директорка на 12-то основно училище “Георги Гърбачев” в Стара Загора Валя Монева и бившият учителя по физкултура, с когото тя съжителства, Евгени Иванов. Според председателката на Районна прокуратура Емилия Вакарелска мярката е наложена заради опасения, че двамата могат да извършат и други престъпления, да се укрият или да подбудят свидетели на далаверите в училището в кв. “Лозенец” към лъжесвидетелство. Обвинението настоява за постоянна мярка “задържане под стража”, а днес Районен съд – Стара Загора ще се произнесе по искането.

Припомняме, че неуредиците в 12-о ОУ станаха известни след проверка на звено “Инспекторат” към Община Стара Загора през лятото на 2009 година. Тогава беше установена липса на 5233 литра дизелово гориво и опит да се присвоят около 47 800 лева. Няколко месеца по-късно допълнителната проверка установи, че липсващата нафта е изписана като разход за месец октомври със заповед на директорката Монева, във връзка с доклад на заместничката й Тилева. От консултации със специалисти пък беше доказано, че изписаният ежедневен разход на гориво, дори и в почивните, и в неучебните дни, е далеч над реалното. Във втория доклад на звено “Инспекторат” дословно е записано, че “…по документи към 12.02.2009 година училището разполага с 49 074.6 литра, което е с 8974.6 литра повече от капацитета на отоплителната система”. Покрай това се появиха и други проблеми, които станаха обект на разследване.

Със случая се зае Районна прокуратура – Стара Загора, и на 15 юли 2010 г. Валя Монева, Веселина Тилева и Евгени Иванов бяха привлечени като обвиняеми за длъжностно присвояване. Районният съд постанови временното им отстраняване от длъжност. Престъпленията, за които те са обвинени, са по чл.202, ал.1, т.1, във връзка с чл.205, 26 и 20 от Наказателния кодекс. В съобщението на РП беше записано, че: “В периода април-август 2009 г. тримата в съучастие помежду си, в качеството си на длъжностни лица, в условията на продължаващо престъпление са присвоили чужди пари – собственост на община Стара Загора, като за улеснение на длъжностното присвояване са били извършени и документни престъпления.” Основният член 202, по който триото е обвинено, предвижда лишаване от свобода от 1 до 9 години.

Оказа се, че отстраняването на Монева, Тилева и Иванов далеч не е решило проблемите в 12-то основно училище, превърнато от бившата директорка в ЕООД. Освен изпадналия зад борда Евгени Иванов, с когото тя съжителства, на общинската хранилка са били наредени майка му Надежда Иванова и сестра му Диана Захариева. Главната счетоводителка, станала свидетел на закононарушенията, е уволнена, а Иванова, независимо че е със средно образование, е назначена на нейното място. Сестрата пък става финансов контрольор на училището със заплата 150 лева за 8 часа месечно. Новият директор на 12-то ОУ Стефан Желев уточни, че не е намерен нито един документ, подписан от нея.

От понеделник Надежда Иванова е неоткриваема. Желев информира, че тя е ползвала болнични, но в началото на седмицата трябвало да е на работа до изтичането на срока за освобождаването й. На нейно място вече имало назначена друга главна счетоводителка, но продължителното й отсъствие създало проблеми около изплащането на заплатите на персонала. Според Желев, затрудненията са преодолени, а канцеларията на Иванова е била отворена в присъствието на комисия с представители от Общината, Инспектората по образованието и вещо лице. Директорът заяви, че е установена липса на някои документи. Желев допълни, че Захариева също вече не е в училището и че са назначени двама нови зам.-директори. На завещаното от Монева дизелово гориво пък щял да бъде направен анализ, за да установи какво точно има в баките.

Емил НИКОЛОВ
-

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн