Втора Tунджанска бригада чества 12-годишнина

Точно 12 години от създаването на Втора Тунджанска лека пехотна бригада отбелязаха днес нейните професионални бойци и командири

“Бригадата е сформирана на 1 септември 1998 година на основата на редукция на частите на бившата Втора мотострелкова дивизия, която от своя страна се явява пряк наследник и продължител на бойната слава и традициите на Осма пехотна Тунджанска дивизия – една от най-славните български дивизии, участвали в четири войни за независимостта на България”, заяви в приветствието си към личния състав командирът на бойното съединение бригаден генерал Петър Петров.

Генералът направи кратък преглед на бойния път на бригадата от нейното сформиране до сега, като особено наблегна на участието й в мироопазващи мисии в Ирак, Афганистан и Босна.

“За своето 12-годишно съществуване Втора Тунджанска лека пехотна бригада е подготвила участници в 21 контингента в състав “взвод-рота” в задгранични мисии”, подчерта той и обяви пред “Старозагорски новини”, че предстои увеличаване на личния състав на бойното съединение на база закрити военни поделения от други места. Генералът не пожела да коментира това увеличаване, както и възможностите за насищането му с достатъчно съвременна бойна техника, тъй като все още нямало официално решение. Той обаче бе категоричен, че по този начин ще се увеличат възможностите на военното поделение, но с това ще нараснат и отговорностите му, както вътрешните, така и международните.

“Това обаче е резонно, тъй като ние сме едно от елитните съединения в рамките на Сухопътни войски”, каза още генерал Петров.

Своите приветствия към бойците и командирите поднесоха зам.-областният управител Димитър Драчев и кметът на община Стара Загора проф. Светлин Танчев, които обърнаха внимание на добрата съвместна работа на воините от бригадата с гражданските власти за оказване помощ на населението при ликвидиране на последиците от природни бедствия, пожари, промишлени аварии и катастрофи.

Мирослав ЕНЕВ
-

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн