Иззеха три частни имота по трасето на магистрала “Тракия”

Ако собствениците са си плащали данъците, могат да търсят обезщетения от държавата

Вчера бяха иззети три частни имота в землището на старозагорското село Загоре, попадащи върху трасето на автомагистрала “Тракия”. Това са същите тези имоти, за които двама от собствениците твърдят, че имат нотариални актове и разрешение за строителство на птицеферми. На пресконференция преди две седмици те заявиха, че парцелите им не са нанесени на кадастралната карта, попаднали са сред останалите общински земи и сега държавата им извива ръцете с по 1000 лева обезщетение. Адвокатът им Александър Желязков информира, че са завели дело в София и са депозирали две жалби до Административен съд – Стара Загора, срещу заповедта на областния управител за изземане на имотите. Операцията по “отпушването” на автомагистралата беше насрочена за вчера преди обяд и премина без никакви ексцесии.

Около 10.30 часа на мястото бяха областният управител Йордан Николов, заместникът му Димитър Драчев, юристи и представители на Агенция “Пътна инфраструктура”, откъдето беше издадена първоначалната заповед за изземане на имотите. Стана ясно, че единият от собствениците пречи на трасето с 8 кв. метра, вторият – с 56, а третият – с всичко, което притежава. Най-слабо ощетеният доброволно преотстъпи част от земята си, но останалите двама не се появиха. Независимо от това, каза Николов, екипът съставя протоколите за изземане, а представителите на геодезическата фирма забиват колчетата. Наемателите на една от постройките, където са гледани 70 овце, бяха започнали да прибират това, което им е необходимо, в другата не се забелязваше никакво движение.

На многобройните журналистически въпроси не се ли погазва Законът за частната собственост, областният управител отговори, че няма никакви нарушения. Земите били платени на Община Стара Загора по 1000 лева за декар, строително разрешение за постройките имало (неугледни дървени конструкции, покрити с гумени ленти), но документация за строежите и акт 16 нямало. Освен това парцелите били по 600 кв. метра, а собствениците заградили и ползвали години наред двойно повече. Независимо от това Николов инициирал среща в Община Стара Загора, откъдето предложили на потърпевшите не по 1000, а по 2000 лева за земите им. Цената била в пъти над пазарната, но те не се съгласили. Областният управител подчерта, че ако собствениците притежават изрядни документи и са си плащали данъците, държавата ще ги обезпечи по подходящ начин, но изграждането на магистралата не може да спре.

Юристите от Областната администрация разясниха, че протоколите за изземане ще бъдат предоставени на Изпълнителната агенция “Пътна инфраструктура”, а тя от своя страна ще ги предаде на строителя. След това ще тръгнат булдозерите и прекъснатото трасе на автомагистралата ще бъде съединено.

В телефонен разговор адв. Желязков информира, че Административен съд – Стара Загора, не е уважил искането за спиране на заповедта на областния управител с мотива, че стойността на автомагистралата надвишава многократно тази на частните имоти. Според него подобна формулировка противоречи на закона. Желязков каза още, че земята и постройките са оценени от частни лицензирани фирми, тъй като държавата е отказала да направи това. Тази оценка пък щяла да бъде в основата на бъдещи съдебни дела – и в България, и в Страсбург. Адвокатът подчерта, че никой не иска да спира строежа, но действията на държавните органи са неприемливи и погазват конституционните права на собствениците.

Емил НИКОЛОВ
-

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн