Министър Плевнелиев откри Колелото на “Славянски”. Ваучери за гориво получиха първите преминали през него.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев връчи на първите двама шофьори, преминали по продължението на бул. “Славянски”, ваучери за 20 литра гориво, осигурени от Община Стара Загора. Минути преди това той, областният управител Йордан Николов и кметът проф. Светлин Танчев прерязаха лентата.

Като крачка към решаване на проблемите с трафика и премахване на задръстванията в югозападната част на града, особено в пиковите часове, определи новата придобивка зам.-кметът проф. Димитър Динев. Благодарение на новата отсечка се осъществява кратка и качествена връзка на три от най-населените квартали – “Железник”, “Трите чучура” и “Казански” с Индустриалната зона, магистрала “Тракия”, авто- и жп гарата. Продължението на булеварда и кръговото движение са изпълнени в съответствие с всички европейски изисквания. За любителите на статистиката проф. Динев представи проекта в цифри. Стойността му, заедно с подземната инфраструктура, е 3 490 000 лв. Преобладаващата част от тях – 2 846 000 лв., са за пътната част и са осигурени с постановление на Министерския съвет от 2008 год. от Републиканския бюджет, а останалите са общински средства.

Движението е двупосочно, с по две ленти с ширина 7.5, разделени от зелена лента с ширина 3 метра. Тротоарът е широк 3 м и е само от северната страна, общата му площ е 3210 кв. м. От двете страни трасето е оградено с 1998 м ограда и 50 м парапет. Изградени са нов водопровод и канализация, уличното осветление също е ново.

Кръговото кръстовище, което е голямо облекчение за шофьорите, е четириклоново, а диаметърът на “острова” в центъра му е 9 м. В него е разположена водна площ, осветена подходящо през нощта. Ширината на двулентовото платно в кръга е 9 м. Проф.Динев припомни трудностите по отчуждаването на терените и особено проблема с незаконните бараки, разположени на около 600 кв.м, чието събаряне стана възможно с намесата на Върховния административен съд.

Строителните работи са извършени от пътностроителната компания PSI. Проектант на обекта е инж. Захари Стамболиев, чието име е свързано с транспортната схема на града, с участието на инж.Мария Трифонова. Проектът на водната площ е дело на арх. Георги Чернев, който бе отличен като архитект на годината за сградата на Регионалния исторически музей.

За по-малко от три години от началото на мандата със средства от националния и общинския бюджет сме реализирали 6 големи проекта на стойност над 30 млн. лева, припомни кметът проф.Танчев. Общината има и други готови проекти на обща стойност над 100 млн. лева, от които 17 са спечелени, реализирани или във фаза пред финализиране. Общо равносметката показва, че заедно с финансирането по различни програми са вложени над 100 млн.лв., уточни проф.Танчев и обеща да се откриват още обекти.

Таня ИВАНОВА

-

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн