Цветелина Бориславова инвестира в 300 дка череши край Габарево, дойде за празниците

Цветелина Бориславова

Празниците се провеждат за четвърти път, като амбицията е да се възроди позабравеният вече Празник на селото в третата седмица на юни.

Скъп гост на черешовите събития бе банкерката Цветелина Бориславова, която е сред тримата инвеститори на новосъздадените черешови насаждения в района.

От 2007 година до сега в габаревското землище са създадени нови 1200 декара с 16 различни сорта череши. Тази година те дават първата си реколта с плод. Новите масиви са наследник на стария черешов масив, създаден през 60-те години на миналия век с помощта на Овощарския институт край Габарево. Дневно от градините на площ от 1000 дка тогава са се прибирали по 20 тона череши.

Пред журналисти шефката на Сибанк Цветелина Бориславова съобщи, че лично е инвестирала и в най-новите насаждения от 300 декара с череши и малко сливи, които още не са дали плод. Консултант на новосъздадените черешови насаждения е бившият министър на земеделието Мехмед Дикме, който също уважи празника на габаревци.

Сред уникалните и авангардни черешови сортове в габаревското землище са сортовете лори, бинг, различни нови френски череши, както и най-новият, създаден само преди две години в САЩ, сорт – симко. Такъв сорт череши в България има само в габаревския масив.
Специално за “СН” Бориславова каза, че решила да направи инвестицията в павелбанско заради това, че “в този край всичко става”. Първите й опити в подобен род инвестиция били през 2005 година в Монтанско, където банкерката инвестира в създаването на 270 декара вишнева градина.

Новите 300 декара с череши, собственост на Бориславова, са върху земя под аренда. Посадъчният материал за насажденията е от италианска фирма със 160-годишна история в този бранш.
Насажденията от череши край Габарево са особено плодовити. От декар с черешови дръвчета се получава около 2-2.2 тона плод. Продукцията се изнася основно за страните от бившия Съветски съюз и Западна Европа.

В черешовите масиви Цветелина Бориславова бе посрещната от партньора си в инвестицията – директорът на текстилното предприятие в Казанлък д-р Илия Вандов, от “Царица Роза” на община Павел баня – 19-годишната Ния Бошнакова, от кметовете на Павел баня и Казанлък, от активисти на партия ГЕРБ.

Видната банкерка бе придружавана от своя чаровен домашен любимец – пуделът Лео, дар на Бориславова за последния й рожден ден от нейните колеги в банката. Присъствието на Лео бе обяснено с това, че подстриганият по последна мода четириног любимец не обича да стои сам в къщи. За да не пречи на хорото и приветствията обаче, палавият Лео остана затворен в джип по време на официалната церемония. За сметка на това по-късно при визитата на банкерката в една от къщите – паметници на културата в Габарево, пуделът обстойно обследва всяко кътче от старината.

Като дар от местните жители банкерката получи специална пита с билков букет и череши. По-късно тя посети и известната Джананова къща, която е паметник на културата и в която има специален музей на Васил Левски. През 1869 година по покана на участника в националноосвободителните борби Васил Джананов, Васил Левски основава Габаревския таен революционен комитет. Домът на Джананови става негово седалище, а Васил Джананов – негов председател.

Цветелина Бориславова с особен интерес се запозна с историята на будната възрожденска фамилия и за спомен от това посещение си купи книгата на Благой Емануилов “Николай Втори – конспирацията на 20-и век”.

Бориславова и останалите гости на празника на черешата имаха възможност да опитат и от специалното черешово сладко и черешов компот. Сред проявите се състоя специалната конференция на тема “Черешопроизводството в Габарево – традиции, настояще и бъдеще”.

Деляна БОБЕВА

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн