Българин конструира революционен двигател с вътрешно горене. Но ще остане ли изобретението българско?

STZAGORA.NET
*
За пръв път след десетилетия на световен застой българин предлага принципно нова схема на двигател с вътрешно горене. Това ще е четвъртият тип двигател след бензиновия на Ото (1876 г.), дизеловия (1901 г.) и роторния на Ванкел (1957 г.)

Държавни чиновници мотаят уникалното изобретение, авторът се жалва на Еврокомисията

“В края на май изтича срокът за международна защита на изделието. Изпусна ли го, всеки може да го изкопира веднага, след като се появи на пазара”, бие тревога изобретателят

904В далечната 1999 г. писахме за изобретателя Ангел Недев и неговата идея за принципно нов двигател с вътрешно горене. Тогава той донесе със себе си само малък метален модел, който демонстрираше необикновената кинетика на изделието. В него не се виждаха познатите цилиндрични бутала. Нямаше нищо общо и с роторния Ванкелов двигател. “Използвах известния от теоретичната механика кулисен механизъм”, обясни инж. Недев.

Още тогава само от един поглед върху машинката се разбираше, че българин е на път да предизвика истинска революция в двигателостроенето. И се заехме не само да популяризираме изобретението на Ангел Недев, но и да му помогнем да си пробие път. Заедно с него отидохме да търсим съдействие в тогавашното Министерство на икономиката. Но, както можеше да се очаква, чиновниците не реагираха. Официално му отказаха, а неофициално го гониха по стълбите с предложението да му прикачат съавтори. Той, разбира се, не се съгласи.

Днес, 11 години по-късно, след дълго ходене по мъките Ангел Недев вече е напреднал значително в реализирането на делото на живота си. Преодолял е първия етап от появата на всеки нов двигател – създаването му във вариант на компресор. И се е получила уникална машина. Специалистите я определят като “иновационен компресор, лесен за производство, превъзхождаш всички известни световни марки със значително по-ниската си консумация на енергия”.Сравнението с “Мерцедеса” на компресорите в света – винтовия, е определено в полза на компресора на Недев. Той не само е с близо 20% по-икономичен, но е и способен плавно да променя подаваното налягане. Запознати обясниха, че въпросните двайсетина процента са наистина много, ако се вземе предвид колко ценен е всеки ват енергия в една подводница или в един самолет, например, където енергията е строго лимитирана. Или колко се държи на икономичността на компресорите за климатици.

Недалеч от офиса на Ангел Недев бръмчи и се тресе традиционен бутален въздушен компресор. Такъв може да се види във всяко предприятие. Недев го сочи и кратко отбелязва: “За разлика от този, при моя няма никакви вибрации!” Специалистите отчитат това. “Компресорът е балансиран, липсват вибрации”, потвърждават и те. Машината има положителна рецензия от Техническия университет в София. Производството й не е сложно, себестойността й е такава, че на пазара може да се появи на двойно по-ниска цена от конкурентните модели.

В Центъра за изпитване и европейска сертификация, където трябвало да се измери налягането на представения прототип на компресора, в началото погледнали с недоверие на малката сребриста машинка, която Ангел Недев донесъл. “Това нещо ще проработи ли изобщо?”, попитал го лаборантът и се приготвил да присъедини към компресора манометър, отчитащ до 8 атмосфери налягане, тъй като обичайните компресори вдигат до 7-7,5 атмосфери. “Сложете по-голям, този няма да издържи!”, посъветвал го с усмивка изобретателят. Така и излязло. Прототипът вдигнал 20 атмосфери. Направили замерването, като развъртели компресора до 1650 оборота в минута. А той може да понесе и много над 5000 оборота, твърди изобретателят.

901Резултатите от сертифицирането потвърдили, че компресорът спокойно може да се доразвие в невиждан до момента двигател с вътрешно горене, тъй като компресията на бензиновите мотори по принцип е от 9 до 13 атмосфери, а на дизеловите – между 21-23 атмосфери. “На практика съм готов с конструкцията и на двигател”, твърди изобретателят. Ако съдим по сполучливия компресор, двигателят на Недев ще е малък, мощен, бързооборотен, здрав и, най-важното, с голям експлоатационен ресурс заради минималното вътрешно триене, за разлика от роторния Ванкелов двигател, който навремето събуди много надежди, но впоследствие се превърна в голямо разочарование, след като се оказа, че бързо се износва.

Компресорът, а след него и бъдещият революционен двигател, могат да смаят света и да се превърнат в чудесен български принос за излизане от икономическата криза. С огромни ползи за България. Дори само в производството на климатици, в което България в момента няма дял, а световният пазар е огромен, компресорът на Недев може да предизвика сериозно разместване на пластовете. Конструкцията му е такава, че може да се възпроизвежда в произволен мащаб – от миниатюрен до огромен. Всеки хладилник също работи с компресор, който може да бъде заменен с родното изделие.Евентуалният български пазарен фурор с компресора и двигателя на Недев може да се случи обаче само при условие, че държавата наистина го желае и помогне те да се превърнат в реалност. От действията й досега това не личи. По-скоро наяве през последните месеци излиза друго: че могъщото чиновничество създава трудно обясними от гледна точка на здравия разум спънки пред изобретателя. От началото на годината вместо да работи по компресора, Ангел Недев е оплетен в лабиринт от тесногръди административни претенции. Ето накратко за какво става дума:

Изобретателят е регистрирал фирма – “Компресия Недев” ЕООД, неин управител е, и от нейно име е кандидатствал и работи с одобрен проект по европейската Оперативна програма “Развитие на конкурентоспособността на българската икономика 2007-2013 г.”. Конкретната операция е 1.1.1 – “Подкрепа за създаване и развитие на стартиращи иновативни предприятия”.

Недев е инвестирал досега в разработката си 70 000 лева свои пари, но финансовият му ресурс вече е изчерпан. От европрограмата чака финансиране, което трябва да идва от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия под формата на междинни плащания в срок до един месец след всеки завършен и отчетен от него етап от работата по компресора. Досега е отчел 3 етапа, представил е работещ компресор с уникални показатели, но е получил само първия транш – с шестмесечно забавяне, и то орязан с 4717 лева.

Агенцията е спряла второто междинно плащане, след като е поискала в разрез със собственото си ръководство за работа с бенефициентите изобретателят да обедини няколко пера от проекта в едно, като така го е принудила да събира по три оферти за определена дейност. И вместо да си гледа пряката конструкторска работа, инж. Недев доскоро обикаляше фирма след фирма, за да се моли за оферти. Абсурд, който едва ли би бил възможен другаде, освен у нас.

Човекът едва намерил кой да го подслони в цех с металообработващи машини, за да може да работи, а чиновниците искали да им представи три оферти за наем на помещение. Колкото тъжно, толкова и скандално!

Момент от проверката през март. Експертите заровиха носове в дебелите папки с документи, като не обърнаха и грам внимание на успешния прототип на компресора, който стоеше забравен в ъгъла като ненужна вещ

Момент от проверката през март. Експертите заровиха носове в дебелите папки с документи, като не обърнаха и грам внимание на успешния прототип на компресора, който стоеше забравен в ъгъла като ненужна вещ

През март тази година, когато в скромния му тенекиен заводски офис се изсипаха две коли хора от София, за да извършат рутинната си проверка на място по европрограмата, експертите – няколкото млади момчета и техни колежки от жълтите павета, плюс възрастен специалист, привлечен като консултант – нямаха дори бегла представа върху какво работи изобретателят. Наложи се да им обясняваме в прав текст за какво става дума, за да може поне да не пречат на работата, ако не са в състояние да я ускорят. Резултатът от посещението им? Нулев. А иначе се настаниха на хотел и потрошиха неизвестно колко народни пари.

“От два месеца само пиша писма и обяснения по програмата до Изпълнителната агенция, и то заради техни грешки, и не мога да работя, жалва се Ангел Недев. В съфинансирането на проекта той участва с 30%, евросредствата са 60%, а държавата дава едва 10%. Но заради тези 10% вездесъщите държавни чиновници опасно бавят и са на път да провалят проект, чието значение едва ли разбират.

“Още на първия етап не ми признаха 50% от разходите и не ми възстановиха парите. А стана по тяхна вина, тъй като сгрешиха кода на икономическия мениджър в екипа на “Компресия Недев” ЕООД, който събрах, и не си поправиха грешката. Не можах да повярвам какво вършат и когато не ми одобриха пари за материали. Мислели, че искам канцеларски материали, а на мен ми трябваше алуминий, защото машина се прави не от картон, а от метал. Лишиха ме от двама машинни инженери, които са задължителни в цял свят за изпълнението на подобни задачи, а ми оставиха икономист и компютърен специалист”, обяснява смаяният от чиновническото безхаберие инж.Недев.

“Не мога без разрешението на Агенцията да направя нищо. Но на моменти ми се струва, че по някаква причина искат да срутят проекта”, обобщава изобретателят. За да не се стигне дотам, преди месец той изпрати 5-странично писмо до Главна дирекция “Регионална политика” на Еврокомисията. В него изброява всички грешки, допуснати от родните чиновници по управлението на европроекта, които бавят, а вече и спират работата по компресора. “В задънена улица съм, понеже чиновниците не искат да си признаят грешките”, твърди изобретателят. От Еврокомисията са реагирали и сега той чака среща с министъра по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев. Междувременно иска да направи втори прототип на компресора, с подобрени характеристики, но заради липсата на адекватно финансиране е с вързани ръце.

Най-доброто развитие оттук нататък според Ангел Недев би било държавата да създаде акционерно дружество, което да се занимава само с тази иновация. За целта, казва той, ще бъде достатъчно да се обособи развойна база с двайсетина металообработващи машини и десетина сътрудници. Задачата е напълно изпълнима. Нужни са и средства за международна защита на изобретението – на първо време няколко хиляди евро. То има в момента 20-годишен патент за България, но за международен остава твърде кратък срок за започване на процедурата – до края на месец май 2010 г.

“Ако изпуснем срока, след появата му на пазара компресорът може моментално да бъде изкопиран от всеки, който пожелае, а българският интерес ще остане незащитен. Те само това чакат – да пусна модел на пазара, за да го грабнат”, с тревога обяснява създателят му.

Ние питаме: Ще допуснем ли това да стане и България да загуби една златна възможност за технологичен пробив, който спокойно може да я превърне в Швейцария на Балканите?

Ако в страната ни са останали поне малко истински патриоти, сега е времето да си кажат думата. Въпрос на смешни пари е в малкото оставащи дни до края на май да започне процедура по международна защита на компресора на Недев. Въпрос на национална чест пък е българският бизнес да даде шанс двигателят на талантливия изобретател да види бял свят.

Бел. ред.:
Поради преформатирането на публикацията публикуваме постъпилите до момента коментари тук:

L Petrow wrote on 19 май, 2010, 14:25
Съжалявам за латиницата (коментарът бе транскрибиран на кирилица от администратора на сайта), но Ви пиша от границата на Сахара (Африка). Нямам кирилица в Интернет-клуба… и май скоро няма да имам…
И думи нямам по повод горната публикация! Само можем да се удивляваме не безхаберието и престъпната простотия на „оторизираните“ чиновничета по всевъзможните стъпала на бюрократизираната ни държава! Независимо от най-добрите пожелания на умни и сърцати хора да оправят нещата у нас в съответствие с 21-ви век и европеизма, в който се кълнем!!
Ако някои си мислят, че значими открития се правят над път и под път – то… Още повече в жизнено важните области на живота… Дето се хвърлят милиарди за новостите и движениети напред! Това ако не е черна завист и неистово желание за облагодетелстване на чужд гръб – здраве му кажи! Нещастието на г-н Недев е, че се е родил и живее в измислена (сигурно под тежки алкохолни или други махмурлуци) държава!… Съчувствам му искренно! Дано има още сили и желание да се бори с бюрокрацията българска и изобретението да си остане с наша марка (и трибагреника)! Иначе все повече умни глави ще напускат страната, дето първо те гледат какво ще им пъхнеш в ръцете (евентуално джоба) и после да ти свършат работата, заради което са назначени (може би с добри заплати и привилегии!)
Любо Петров,
Гафса, Тунис

bau wrote on 19 май, 2010, 15:31
Най-голямата грешка на всеки изобретател и иноватор е да се занимава с държавата. Просто да забрави, че съществува и само тогава ще успее да направи нещо! Държавата сме ние… Как да се бориш срещу себе си? Невъзможно!

дядо Дончо wrote on 19 май, 2010, 21:18
Ами търсете Бат Бойко. Засега само той може да срита добре чиновниците.

Стефан Ковачев wrote on 19 май, 2010, 21:38
Бесен съм …

Nezainteresovan wrote on 19 май, 2010, 21:56
Пич, стига си се оплаквал! Да чакаш пари от държавата означава, че искаш пари, които да не връщаш! И аз искам така, ама знам, че няма да стане :) Пробвай при тези приятели http://bip-invest.com/content.php?cntid=27&lang=bg както и при всякакви други, ествествено че те ще искат дял! ама така става при *тази* икономика :) айде със здраве!

jenata dnes wrote on 20 май, 2010, 9:37
България няма право на технически открития. Ако се признае поне едно такова (познавам поне 10 български тех изобретения който нямат аналог в света) от другата страна на голямото езеро трябва да затворят кепенците на много “Innovation projects”.Бай-Брадър вижда всичко:)) и няма сила която да събори начертаната линия за облагодетелстване на голямата седморка. За това са създадени международните стандартизациони институти – трябва ти термометърче ама със съртификатче LUKAS …защо да не е БДС? That is the question!!! Никой неможе да помогне, нито ББ, нито Оба..,
дори и Пу…

Bojidar Djordjev wrote on 20 май, 2010, 9:56
Здравейте,

Аз бих предложил на инж. Недев да не се занимава въобще не само с България, но и с Европа, а веднага след ПСТ-то да подава направо в Щатите. Ако в Европа, независимо дали си сам или голяма компания, плащаш една и съща цена, в Щатите ако си сам или малко (до 100 души) предприятие заявявяш “small entry” статус и ти правят 50% редукция. И тъй като поначало там е по-евтино, накрая цената идва до около 10 пъти по-малка от европейската – а насреща получаваш най-големия и най-платежоспособния пазар. В Европа такова нещо няма. Аз така направих. Защото компресорът дори и в Китай да бъде произведен, нали някъде трябва да се продава.

В Европа като отидеш някъде да покажеш какво си направил, те си извръщат главите. Ти им казваш „вижте какво съм направил, вижте, то работи” а те не гледат това, което си направил, а питат „ти кой си?”. Тоест ти трябва да си някой, тоест да си представител на университет, институт или академия на науките. Защото в Европа презумцията е, че т.н. наука се прави от професионални учени в лабораториите. Така индивидуалистът е предварително поставен на колене, независимо че всички много се грижат за иновациите.

Какво да се прави – на война като на война. Друг е въпросът защо трябва да е война, но на него глупавата и алчна администрация трябва да отговори. И накрая бих предложил на инж. Недев да го свържа с моя патентен агент от Ню Йорк – свестен руснак – който би свършил работата.

Поздрави

Божидар Джорджев

дядо Стоян wrote on 20 май, 2010, 23:01
Разбирам те напълно, изминах целия път, само че виртуално, защото нямам финансовия ресурс за да го измина реално и резултатът е еднакъв с твоя. Така че двата резултата взаимно се потвърждават.
При мен става дума за чист роторен двигател, който прави до девет работни хода на един оборот срещу два работни хода за редови четирицилиндров двигател. Акосе ползва същият принцип за редови двигател, мощността му скача двойно поне теоретично, зашото в редовият двигател има много по-големи вътрешни съпротивления. И като препоръка – прави контакт с американска фирма или с някоя източноазиатска, макар и китайска, там шансовете ти са многократно по-големи. Иначе аз си го гледам на монитора как си бачка и му търся кусурите, а ти поне ще си го слушаш как бръмчи, само дето няма да можеш да си върнеш инвестицията, но поне ще се кефиш, че не си го подарил на злобните и лакоми чиновниченца.

bai gencho wrote on 23 май, 2010, 22:59
Нещо объркана ми се струва цялата работа.
Човек би трябвало да патентова, за да си защити продукта. .т.е да му плащат.
А у нас какво се получава. Патенти се правят за да си пробутваме идеите и да печелим от разните програми и други начини.

admin wrote on 24 май, 2010, 8:45
Какво неясно има? Европа плаща, защото е харесала продукта и дава пари за построяването му. Нашите чиновници обаче спират тези пари, те не достигат до изобретателя и той не може да работи. Вторият проблем е, че Ангел Недев има патентна защита на изделието си за България, но е нужна и световна. Срокът за започване на процедура за нея изтича, а той няма нужните средства да я започне. В същото време държавата ни, която би трябвало да е заинтересувана от проекта, се прави на разсеяна и не помага за реализацията на нещо, което може да вкара много милиарди в България.

Изобретател wrote on 1 юни, 2010, 20:10
Истината е следната: ако не работиш във фирма, която създава автомобили или двигатели, не можеш да спечелиш нищо от патента си, колкото и прогресивен да е автомобилът или двигателят, предмет на изобретението ти. Причинат е, че ти, ако допуснем, че имаш качествено изобретение, даже и да си го патентовал, си абсолютно безопасен за производителите на съществуващото (традиционното) изделие, в случая на двигателите с вътрешно горене. Защо ли? Защото отдалече си личи, че не разполагаш с фабрики, в които да произвеждаш изделието си и да изместиш от пазара тяхното, известното към момента (например буталния ДВГ). Затова съветът ми към умните хора е: създавайте изобретения на изделия, които можете да произвеждате масово. Защото патентът означава само едно: това изобретение е мое и АЗ ЩЕ ГО ПРОИЗВЕЖДАМ и ще ви го продавам. Вие не можете да го произвеждате без мое съгласие. Ами като се вижда, че пари нямаш за патентоване в САЩ, става ясно, че не можеш да произвеждаш и че си безопасен за производителите на съществуващите изделия от същия вид на твоето изобретение.

admin wrote on 2 юни, 2010, 8:21
to Изобретател:

Кой казва, че България не може да произвежда двигателя и компресора? Може, и още как! Може и да ги продава на света. Иска се само малко да си поразмърдаме дебелите задници.

Господин Гюров wrote on 19 юни, 2010, 11:12
Скептицизмът на чиновниците и бизнесмените по принцип е оправдан – светът е пълен с пишман изобретатели и пишман изобретения, за много от които са успели да завъртят главата на някой журналист и да получат хвалебствена статия във вестник или (особено лесно напоследък) в сайт.

Ако инж. Недев наистина е измислил нещо революционно и има реален прототип, не разборам защо за всичките тези години не е успял да се кооперира с някоя частна фирма с достатъчен финансов ресурс поне за първите етапи – цитираните тук суми не са никак големи. Тук виждам две възможности: или изобретението съвсем не е толкова атрактивно, колкото се твърди, или авторът държи да има 100% собственост върху резултата. Е не става така! Във всеки джоинт венчър или каквато и да е подобна форма си има дял за ноу хауто и дял за капитала. Може би инж. Недев иска всичко за себе си и затова е тръгнал да търси държавата. Ако е така, никой не му е виновен. Все пак живеем в условията на капитализъм, соцът го изоставихме преди 20 години.

atanas wrote on 13 януари, 2012, 20:29
Ако идеш в Турция и го представиш пред техните управници, съм сигурен, че ще ти бъде оказано съдействие за патентоването на продукта.

Оригиналният текст: ako ide6 v turcij i go predstavi6 pred texnite upravnici sam siguren 4e 6teti bade okazano sadeistvie za patentovaneto na produkta

Атанас wrote on 9 февруари, 2012, 18:36
Мисля си дали тези http://www.greentech.bg/?p=19282 не са го откраднали

admin wrote on 9 февруари, 2012, 19:22
Това повече ми прилича на вид турбина. При това се канят да правят 25 киловата прототип. Такива мощности могат да се използват само в кораби или самолети, ми се струва.

Атанас wrote on 16 март, 2012, 17:07
Admin, какви кораби и самолети, 25 kw по 1,3 е = на около 30 конски сили и се съмнявам, че са откраднали изобретението на Ангел Недев.

Тодор Николов wrote on 28 март, 2012, 15:02
Има и други български двигатели с доказана функционалност!

Kolev Motors Video.avi

Animation1.avi

Animation2.avi

Kolev Motors-new Projects

Meet the revolutionary design of engines without crankshaft!
Kolev_Motors_KN2400.wmv

http://youtu.be/z–vV64txTY

Vencislav wrote on 11 април, 2012, 9:48
Здравейте Господине продължавайте в същия дух и гледайте само напред и всичко ще си дойде на мястото, нищо че Държавата ви спъва така. Човек се калява по-добре и се изправя и му идват по-големи идеи – когато има трудности, има и решения за изхода им, а когато е лесно просто няма кой знае какъв потенциал, за да се бориш и развиваш. Аз съм ЗА това, което правиш, даже да не казвам голяма дума. Много ще ми се иска изобретателят пак да е българин и за двигателя, който се движи с вода.

Атанас wrote on 19 октомври, 2012, 8:36
Отдавна водата става за гориво http://atanas.mipa-bg.com/%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5-%D0%BB%D0%B8-%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B4%D0%B0-%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B8/

bratavikentii wrote on 26 януари, 2013, 21:15
Добре де, някой няма ли да постне линк с патента на изобретението. Дайте да видим механизма, да си почовъркаме мозъците… Така само отвън може да си говорим празни приказки до безкрай. В крайна сметка вероятно вече е патентовано изобретението, така че няма да има проблем да се покажат чертежи и схеми.

admin wrote on 27 януари, 2013, 8:53

http://mazeto.net/index.php?topic=4712.0

Линкът в дъното на страницата. Но към днешна дата има съществени промени в конструкцията, доколкото знам.

ivan wrote on 13 септември, 2013, 16:01
na kakvo gorivo e i kolko harchi?

Георги wrote on 1 септември, 2014, 21:07
Ах тази наша прекрасни държавници. От 2009 година се опитвам да патентовам едно мое изобретение за съвсем ново поколение двигатели, но уви без резултат всеки иска да му го дам без дивиденти за мен но нали се сещате че идеята е да получа дивиденти от това мое изобретение но проблема е че сериозно ще застраши петролния бизнес и няма как да стане и тук идеята е същата това изобретение ще развали нечий рахат и бизнес на големите риби а нашите държавници лижат само задници на европа и затова не вървим напред
Ако някой се заинтересува от това мое изобретение ще се радвам
Ще се радвам и самият Ангел Недев да се свърже с мен за да споделим премеждията си

Стефан wrote on 20 февруари, 2017, 11:59
Много уважаем коллега изобретател ,АЗ също построих изпитах и патентовахдвигател с вътрешно горене харектеризиращ се с това че коляново-мотовилковият механизъм е эаменен с изобретен от мен механиэъм, който с увеличаване на рамото към д.м.т расте ибо отвряне отвора за испускане налягането се уползотворява напълно резолтата двоино ПЛ висок к.п.д един прфесор с засегнато самолюбие ”е какао от това на кого му пука.”Трудно е било пре вековете още по-трудно е днес защото зад двигатель строенето стоят мщни фирмой и държави с които не можем да се приборим.преживе Малко изобретатели серадват наизобретениятв си.Не се отчаиваи този объркан свят может и да се промени.,,доброжелатели”……. Унещожиха НАШИЯТ сайт и ако проивиш интирес можно да научил за моя двигателя в интерне напиши
Двигателя Стефан Стоянов – stefan_stoyanov_petkov@mail.bg.

Димов wrote on 16 септември, 2018, 11:10
От схемата в патента на инж.Недев, става ясно, че механизмът представлява ротор в ротор, единият с лопатки, а другият с ротиращи, радиални бутала, като и двете се явяват прегради в общ статор. Роторите се въртят с неравномерна скорост един спрямо друг – променлив ъглов момент. Когато единият забавя, другият забързва. След определен ъгъл, първият забързва, а вторият забавя. Това забързване и забавяне се променя няколко пъти за един оборот. Така се осъществява промяната в обемите между лопатките и радиалните бутала, а от това и отделните тактове. Има шибърно газоразпределение, вградено в радиалните бутала.
Следя развитието на този проект още от 90-те години, когато сп. Авто Труд го описаха. Много се радвах, че българин е измислил нещо такова. Ужасно ме е яд на корумпираната ни бюрократична сган, която всячески се мъчи да репресира нашенският дух и ум, за да осигури продължителното облагодетелстване и световно господство на чуждестранните корпорации. В практиката си се запознах и работих с още двама инженери-изобретатели, които споделяха съдбата на инж. Недев. Единственото, което ми се струва възможно при такива случаи, е да се реализират изобретенията на черният пазар. Дори и без патент. Държавата и нейните органи са паразитна структура и трябва народът да ги остави като сляпо черво. Успех в начинанието.
#

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн