Закриват полигон “Змейово”

ZmМинистърът на отбраната Николай Цонев съобщи в Стара Загора, че е взел решение да стартира процедура по закриването на събралия много обществено неодобрение през последните години Централен артилерийски военно-технически полигон “Змейово”, минаващ по билото на Средна гора в централната част на България. Съмненията и упреците към полигона бяха, че с изпитанията на военна продукция на него се замърсява въздухът в този район на страната.  На него през 2002-2003 година бяха унищожени бойните глави на над 100 ракети от арсенала на Българската армия.

“Закриване” обаче не е най-точната дума за “Змейово”, тъй като оборудването на полигона ще бъде преместено на друг подобен обект – полигона “Корен” край Хасково.

86-те хиляди декара земя на “Змеево” ще бъдат предоставени на Държавната агенция по горите и на Министерството на земеделието. 100-те души персонал ще бъдат запазени в системата на отбраната, няма да има уволнени, категоричен бе министър Цонев.

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн