Представиха първия изцяло български електромобил. Цена: 5000 евро

P1050550X-car Sherpa се нарича първият изцяло български електромобил, който бе представен днес от създателя си Цветомил Белчев (35 г.) в Стара Загора. Новината със сигурност ще разклати из основи родните автомобилисти.

Симпатичният Шерп е замислен като непретенциозна градска кола, която харчи ток около 1 стотинка за километър (което прави към 1,17 лева на 100 км пробег). Технологичното чудо е със собствено тегло 400 кг заедно с 16-те си оловни акумулатора, скрити под пода с цел нисък център на тежестта. Носи 250 кг товар. Прототипът е едноместен. След 3 месеца ще бъде готов и двуместният вариант. Габаритите му са дължина 2,10 м, широчина 1,15 м и височина 1,57 м. Багажникът е напълно достатъчен за градска кола – побира 1-2 големи пътни чанти или средно голям куфар. Заради малките габарити при паркиране на мястото на една нормална кола се побират три Шерп-а.

P1050517Купето отвътре е достатъчно широко и комфортно за шофьора. Вратите се затварят с магнитно прилепване към купето, фаровете (които днес все още не бяха сложени, но ще са готови за утрешната демонстрация в движение на колата) и мигачите са светодиодни, т.е. с ниска консумация на ток. 12-волтовите акумулатори се зареждат за 8 часа от обикновен контакт, включен в битовата електромрежа, “поглъщат” 6,5-7 киловатчаса и осигуряват пробег от 100 км с едно зареждане. Издържат 700 цикъла, или 70 000 км. Зареждащото устройство е вградено в колата. Към него има 6-7 м кабел, който се прибира на пружина. Възможно е вместо оловни акумулатори да се използват и никел-кадмиеви, което ще повиши двойно пробега, но и ще вдигне цената на електромобила също двойно.

P1050523Максималната скорост е ограничена на 45 км/ч. Измерването й става с GPS – малък екран между волана и предното стъкло. Точността е 1,5-2 км/ч, а местоположението на колата по картата на съответния град, която се изобразява на екрана, се дава с точност от 30 сантиметра. GPS-а служи и за мултимедиен плеър – във вратите са вградени тонколони.

P1050525Задвижването е независимо – на всяко от задните колела, с два безчеткови трифазни двигатели по 1,5 киловата всеки. Гумите са от АТВ – 12 цола, с алуминиеви джанти. Междуосието е 1,5 м.

И най-важното: цената на Шерп-а е само… 9900 лева! Цветът на купето (изработено от полиестерна смола) е бял, но може да бъде всякакъв – по желание на купувача. Стъклата на прототипа са триплексни, изработени по поръчка от българска фирма.

P1050533Цялостната концепция и разработка е дело на екипа на Belchev Motors. Това е малка фирма в покрайнините на Стара Загора, с автомивка и сервиз.

P1050535“Идеята за проекта Xcar се роди през 1994 г. Започнах да изпробвам различни варианти за оптимално завършване на първия български електромобил. Днес, 15 години по-късно, мечтата ми стана факт и е пред вас”, каза пред медиите г-н Белчев.

P1050538Колата има само предна и задна скорост. Въртящият момент на електродвигателите по принцип е достатъчно висок, за да няма нужда от понижаващи предавки. Просто се натиска педала за “газта” и се кара. Другият наличен педал е спирачката.

P1050542Върху представения прототип от септември месец 2008 г. до момента работи екип от 5 души от фирмата на Цветомил Белчев. Дизайнер е Иван Василев. На снимката от представянето в пресклуба на БТА в Стара Загора той е вляво от собственика, а вдясно от Цветомил е съпругата му Надежда.

P1050545Тези дни се подготвят документите за сертифицирането на колата по европейските стандарти. Работата ще свършат експерти от Министерството на транспорта. Цветомил Белчев очаква сертифицирането да приключи до края на годината, за да пусне Шерп-а в продажба от 1 януари 2010 г. Ел.двигателите, контролерите и мениджмънта на електроенергията са изцяло разработка на Belchev Motors. Като свършат тестовете, ще бъдат патентовани.

P1050546“За разлика от двата модела електромобили, чието завършване у нас бе оповестено преди няколко месеца, “Шерп” е изцяло наша разработка. Докато другите просто сглобяват готови възли от чужди производители”, обясни Цветомил Белчев. Фирмата му има готовност да пуска на пазара на първо време по десетина коли месечно.

P1050548Утре (неделя, 21 юни) в центъра на Стара Загора ще се проведе пътната демонстрация на електромобила, при която ще се видят неговите ходови качества (очаквайте снимки и видео). От споделеното от екипа, работил по колата, засега знаем, че “Шерп” има стабилно поведение и се държи много добре на пътя – както по правата, така и в завой.

P1050549

spodelime

14 коментари on “Представиха първия изцяло български електромобил. Цена: 5000 евро”

  • Jenna wrote on 24 юни, 2009, 1:43

    Pretty nice post. I just found your site and wanted to say
    that I’ve really enjoyed browsing your posts. Anyway
    I’ll be subscribing to your blog and I hope you post again soon!

  • umnia-53 wrote on 3 юли, 2009, 8:57

    За вложените идеи,труд и задължително много трудности-ПОЗДРАВЛЕНИЕ.-Но аз като скептик, искам да задам няколко въпроса,които не можах да прочета.1/Как се държи при лошо време дъжд,сняг.2/Какъв спирачен път има.3/Защо е едноместен.4/Защитен ли е водача-пътник при челен фронтален удар.5/Защо ми прилича на голям куфар,качен в количка от хипермаркет. Все си мисля че за серийно производство е още рано .При положение че е двуместен и че не се вдига разхода е добре,но пък за тези пари какъв МЕРЦЕДЕС може да се купи на старо.Неподценявайте българина.Той е практик.

  • glupavia53 wrote on 4 юли, 2009, 13:48

    Умния, купи си един Мерцедес Е350, производство 1993 година и се кефи на живота.

  • Асен Легоманов wrote on 24 октомври, 2009, 3:41

    Поздравления!, но купето и т.т. данните не ми харесват. Все пак трябва да се помисли за интензивното движение по пътищата. Тези 45 км. ми се струват прекалено малко- ще прави по някое задръстване. А това, че е едноместна е голям минус.

  • жоро wrote on 5 януари, 2010, 21:34

    Браво на момчето.По принцип половината от нацията е супер бедна благодарение на видни политици.Това води и до ограничени размисли.Това е бъдещето на автомобилите колкото и до е неприятно на много хора.

  • omimiHeftSism wrote on 9 януари, 2010, 19:30

    Уважаемые читатели. С Рождеством христовым хочется вас поздравить. Админу сайта отдельное пожелание-побольше читателей на блоге, креативных интересных статей и всего всего всего :)

  • omimiHeftSism wrote on 10 януари, 2010, 21:02

    Хороший сайт. Так держать!!!

  • Красимир wrote on 6 април, 2010, 0:33

    Занимавам се с автомобилен дизайн и смятам, че на този протоип му е много рано за каквото и да е производство. На базата на това шаси могат да стъпят много по-интересни концепции. За дизайн при този електромобил не може да става и дума, сегашният му вид е механичен асемблаж от зле комуникиращи си помежду си цветово (нюансово) и сурови геометрични елементи.

    Хард техно стила, към които спада сегашната визия на електромобила, е атрактивен, но създателите са прекалили с почти правите ъгли, като никъде не е направен опит за пластично интерпретиране на повърхнините. Браво за разработката, много труд сте вложили, но ако бяхте се консултирали със специалист в дизайна на транспортни средства, резултатът щеше да е много по-различен в положителна насока.

    Други забележки са осветлението на пътя – в изгледа отпред се вижда, че диодните светлини няма как да осветяват участъка пред електромобила. Да не говорим, че междуосевото разстояние спрямо височината на електромобила и големият пътен просвет ще доведат до катурване в завой заради изместване на масовия център, който при подобни разработки се цели да съвпада с геометричния център на автомобила. Номерът става с накланяне или на автомобила, или на оста на колелетата, което тук няма как да стане.

  • Teodorm wrote on 28 май, 2010, 15:04

    Колата е малка, може да се събере в един гараж(напреки) с още една нормална кола. Така че не е чак толкова проблемно, че е за един. Както каза Красимир има подобни разработки, които са накланящи, за да оберат изместването на тежестта, но не може да се отсича, че автомобила ще се катурне, на основата на снимков материал. Сега обаче идва време за тестовете.

    Наистина ще е добре да има някакви системи за пасивна и активна сигурност, защото в крайна сметка ако няма, тогава това е просто един скутер с покрив. А да не забравяме, че скутера е много по-малък, 3-пъти по-лек, носи 3-пъти по малко багаж, харчи 3-пъти повече, но струва 4-пъти по-малко, не чака 8 часа да се зарежда. Общо взето една прилична решетка, хубав колан и ABS ще сършат работа. Отделно поради размера и скоростта на колата се предполага основно градско каране. От гледна точка на здравето на шофьора, може да се каже, че е задължително да се сложи хубава венилационна система с възможност на посттавяне на филтър(филтри), защото ако се забие човек зад някой камион – лошо му се пише. Тук скутера вероятно ще може да избяга по лесно в голяма част от ситуациите. Някои могат да кажат, че “баба ми все с филтри се е возила” или пък, че много от сегашния автопарк е стар и дори и те нямат филтри. Но в крайна сметка ако ще е модерна кола, да е модерна, иначе направено, но незавършено. С нетърпение ще чакам доработката и излизането на пазара, пък да видим.

  • масла wrote on 11 февруари, 2011, 9:01

    …това още веднъж доказва че българите са много талантливи и конкурентноспособни. ..да вижда се че има проблем с осветлението, дизайна и т.н., …но все пак има голям потенциал в развитието на автомобила, … Поздравления!

  • Ясен wrote on 6 април, 2011, 0:23

    Браво момчета, вложили сте много труд и талант. Ако поработите по дизайна и сигурността ще се получи чудно автомобилче и според мен ще има интерес на пазара. Направете баланс между цена и качество и махнете оловото. Пак БРАВО и успех.

  • Ана Пейкова wrote on 6 април, 2011, 9:31

    Поздравления, това е бъдещето ако искаме да спасим планетата.Време е да спрем да мислим само за собственото си удобство.Поздравления.

  • flash igri wrote on 3 февруари, 2012, 9:00

    Браво на този който го е измислил, но малко трябва да се работи върху дизайна на колата много странен вид има.

Trackbacks

  1. pipe.bg

echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн