Американска ракета с руски двигатели пое към Луната

Atlas-5Ракетата “Атлас-5″, оборудвана с руски двигатели, стартира тази нощ (по българско време) в посока към Луната от космодрума Кейп Канаверал (щата Флорида), съобщи РИА Новости. На борда й се намират лунните апарати Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) и Lunar Crater Observation and Sensing Spacecraft (LCROSS).

Atlas-5_recentСтартът бе предаван пряко в ефир в сайта на НАСА.

Лунната мисия трябваше да потегли в сряда, но закъсня заради отлагането на старта на совалката “Индевър”.

Изпращането на двете сонди на Луната е първата мащабна крачка на НАСА по новата лунна програма на САЩ. Апаратите, които ракетата ще достави на Луната, трябва да съберат ограмен обем нова информация за спътника на Земята. Получените данни могат да открият нови сфери за работа на Луната.

С помощта на LRO учените ще търсят източници на ресурси на Луната, ще съставят карта на радиоактивността на повърхността и ще проверят редица нови технологии. Учените ще съставят подробни триизмерни карти на лунната повърхност, в това чистло и в ултравиолетовия диапазон. С помощта на сондата ще бъде установено как влияе върху хората радиационният фон на повърхността на Луната.

LCROSS, по думите на представители на НАСА, е необходим, за да постави окончателно точка по въпроса има ли на лунните полюси лед. Апаратът ще събира четири месеца данни за Луната, след което ще се отправи в района на един от полюсите към малко изучен кратер, който постоянно се намира в тъмната половина на Луната. Апаратът ще събере информация и за минералния състав на повърхността на Луната, в частност на тези нейни участъци, които никога не се осветяват от Слънцето.

Запасите от вода на Луната, ако ги има, значително ще облекчат работата на бъдещите изследователски станции на повърхността на спътника, които благодарение на ледниците могат да минат без или значително да съкратят доставката на питейна или техническа вода от Земята.

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн