Южна България – във фокуса на проект на БНТ, финансиран от Европейския парламент

STZAGORA.NET
*
Екипът на БНТ представи пет нови продукции, които се реализират с подкрепата на Европейския парламент.

До средата на 2018 г. зрителите ще имат възможността да видят документалната поредица „Българското пътуване в Европа”, която ще представи някои от основните предизвикателства пред общността през погледа на младите хора. В рамките на проекта започна работата и по общественото телевизионно риалити „Обещанието“, в което участие ще вземат български евродепутати. Атрактивна възможност за пряко участие в продукциите предоставя и специализираната интернет базирана платформа на проекта (www.ep202five.bnt.bg).

В рамките на проекта ще стартира и пътуваща информационна кампания на БНТ2 за работата и приоритетите на Европейския парламент. Специалното мобилно студио ще посети градове и малки населени места в регионите на Благоевград и Пловдив. Продукцията се реализира от екипи на регионалните телевизионни центрове в двата града.

Репортерите на БНТ2 ще предоставят възможност на жителите на областите Пловдив, Хасково, Стара Загора и Смолян да се запознаят с интересни видеоматериали, информиращи за за структурата, организацията и работата на Европейския парламент, ще разговарят с хората за конкретни политики, пряко свързани с България. „Подвижното студио на БНТ2“ е възможност всеки гражданин да изрази мнението си за ползите и проблемите от 10-годишното членство на страната ни в ЕС и да сподели очакванията си за предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС. Телевизионният формат ще предостави възможност да бъдат зададени конкретни въпроси към българските евродепутати, свързани с работата на парламента, с бъдещето на Европа след БРЕКЗИТ, за перспективите и възможностите за развитие на регионите.

На 23 април „Пътуващото студио на БНТ 2” ще започне обиколката си от село Мандрица, известно като единственото „албанско” село в България. Неговите 70-тина жители споделят както проблемите на българите, така и очакванията за приемане в ЕС на своите предци от Албания. В Тополовград, във фокуса на внимание ще бъдат и местните проблеми, свързани с достъпа до култура на хората, които живеят в малките населени места. Жителите на Стара Загора, на село Хрищени, на Павел Баня и Казанлък също ще имат възможност да споделят какво очакват от бъдещето си в Обединена Европа. Маршрутът на „Пътуващото студио с БНТ2“ включва Хисаря, село Свежен, Чепеларе и село Орехово. Последната спирка от обиколката на информационната кампания в региона на Пловдив ще бъде на 29 април в Смолян.

Жителите на различни населени места ще могат да се запознаят с интересни видеоматериали, информиращи за за структурата, организацията и работата на Европейския парламент. „Пътуващото студио на БНТ2“ е възможност всеки гражданин да зададе конкретни въпроси към българските евродепутати.

За интересните срещи в пътуващото студио зрителите ще имат възможност да научават от репортажи в информационните емисии на обществената телевизия и в сутрешния блок „Добро утро с БНТ2“. На страницата на телевизията във Фейсбук репортерите ще публикуват снимки и информация от населените места, които посещават.

Пловдив ще бъде домакин и на регионална телевизионна дискусия, която ще събере парламентаристи, представители на бизнеса, местните институции, неправителствени организации, преподаватели и студенти. По време на дискусиите публиката ще има възможност да задава своите въпроси към поканените експерти, ще бъдат включени и въпроси, зададени през Интернет.

Продуцент на двата формата, реализирани в рамките на проекта, от страна на БНТ – Пловдив е Камен Коларов, който представи подготовката на екипа и маршрута на пътуващото студио на официалната пресконференция, проведена във Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ „Св.Климент Охридски“ в присъствието на на заместник-министъра в Министерството за българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г. Моника Панайотова и ръководителя на Информационното бюро на Европейския парламент в България Теодор Стойчев.

Проектът ЕП 202ПЕТ, който БНТ изпълнява с финансовата подкрепа на Европейския парламент, е базиран на Бялата книга за бъдещето на Европа (1 март 2017 г.) и очертаните пет сценария за развитието на Съюза до 2025 г. Телевизионните продукции, създадени в рамките на проекта ЕП 202ПЕТ, ще бъдат излъчени в периода на Българското председателство, и ще запознаят аудиторията с взаимната обвързаност на европейските институции в процеса по вземане на решения за бъдещето на Съюза.

Подробна информация за проекта можете да следите в интернет – www.ep202five.bnt.bg
#

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн