Лекари обединяват усилията си за въвеждане на модерно лечение при остър исхемичен инсулт в Старозагорско

STZAGORA.NET
*
Навременното лечение чрез тромболиза, осигурено в Болница “Тракия”, дава шанс на пациентите с инсулт да се спасят от инвалидизация и смърт
*
Загрижеността за постигане на по-добри резултати при лечението на исхемичен мозъчен инсулт събра на работна среща лекари от Центъра за спешна медицинска помощ в Стара Загора, невролози, инвазивни кардиолози и общопрактикуващи лекари. В срещата се включиха и директорът на Центъра за спешна медицинска помощ д-р Маргарита Павлова, директорът на РЗИ д-р Златина Нанева и директорът на РЗОК д-р Славка Йорданова.

България значително изостава в борбата с пораженията, които нанася острия исхемичен инсулт, като държи незавидното първо място в Европа и е на едно от челните места в света по смъртност и инвалидизация, подчерта в началото на презентацията си д-р Стоян Лекушев, началник на Неврологично отделение в Болница „Тракия“. От февруари 2017 година Болница „Тракия“ е част от инициативата „Angels“, чиято цел е до месец май 2019 година да създаде в Европа мрежа от 1500 болници, в които се извършва най-модерно лечение на исхемичен инсулт. В Старозагорска област Болница „Тракия“ е единственото здравно заведение, в което се прилага животоспасяващото лечение на инсулт чрез тромболиза. За да бъде подложен на това лечение, пациентът, получил инсулт, трябва да отговаря на определени условия. На първо място – от момента на получаване на инсулта не трябва да са изминали повече от 4,5 часа. Това означава, че той трябва да бъде доведен в правилната болница не по-късно от 3,5 часа след получаване на симптомите за инсулт, тъй като екипът има нужда от близо час подготовка на пациента за провеждане на процедурата. Тромболизата представлява венозно прилагане на определено количество медикамент в кръвоносната система на пациента, като целта е да бъде разрушен тромбът, запушил мозъчен съд.

В Болница „Тракия“ се провежда и най-модерното лечение на исхемичен мозъчен инсулт чрез интервенционална тромболиза. При този метод под ангиографско наблюдение медикаментът се впръсква с помощта на специални катетри в непосредствена близост до мястото на запушване на мозъчния съд. Резултатът е бързо разграждане на тромба, възстановяване на кръвопотока в засегнатите мозъчни артерии и спасяване на мозъчна тъкан, чието необратимо увреждане би довело до инвалидизация на пациента или до смърт. Нещо повече – освен селективна фибринолиза, в Болница „Тракия“ се прави и директно изваждане на съсирека от мозъчната артерия. Това поставя лечебното заведение сред най-напредналите в лечението на исхемичен инсулт по света.

Основното правило в болниците, станали част от инициативата „Angels“ е „Времето е мозък!“, посочва д-р Лекушев. Всяка минута има значение за спасяване на болния.

Първата реакция преди всичко трябва да бъде на близките на пациента, получил инсулт, подчертава опитният невролог. Може ли болният да се усмихне, има ли изкривяване на устните, може ли той да вдигне двете си ръце и пада ли едната от тях? Способен ли е болният да повтори просто изречение и има ли разбъркване на думите? Оплаква ли се от необяснимо упорито главоболие? Ако тези симптоми са налице, близките на пострадалия трябва незабавно да се обадят на тел. 112 и да сигнализират, че имат съмнения за инсулт. Тогава на ход са лекарите от Центъра за спешна медицинска помощ, които трябва бързо да преценят дали посочения пациент е подходящ за провеждане на тромболиза и да го транспортират до болницата, в която такова лечение се провежда. Там той бива приет в Спешното отделение, където се извършва компютърна томография на мозъка, правят се необходимите изследвания и се назначава нужното лечение.

За да се случва всичко това, е необходимо много добро взаимодействие между екипите на медиците от Центъра за спешна медицинска помощ и екипите на лекуващата болница. До 10% от всички исхемични инсулти подлежат на интервенционално лечение, посочи инвазивният кардиолог д-р Борислав Борисов. В Европа делът на интервенционално лекуваните е около 4% с тенденция да бъдат обхванати все повече пациенти с инсулт. В България процентът е под 0,5. Д-р Борисов презентира случай на остър исхемичен инсулт, настъпил преди около 3 месеца при 77-годишна жена от Ямбол, която в рамките на 3,5 часа от получаването на първите симптоми е била транспортирана в Болница „Тракия“. Проведената фибринолиза е дала изключително добри резултати – жената днес се чувства отлично и изпълнява домашните си задължения. Неврологът д-р Елена Каранджулова разказа за млада жена, получила инсулт в района на зоопарка в близост до Болница „Тракия“ – Парк. Благодарение на бързата реакция до 40-тата минута от получаване на симптомите, проведеното лечение с тромболиза я е спасило от инвалидизация и може би смърт. Днес тя отглежда малкото си дете и е благодарна на съдбата и на лекарите, че е получила навреме това модерно лечение.

Тробмолизата не е панацея, но е единсвената възможност засега, която дава шанс на пациентите с инсулт. Методиката има редица противопоказания, заради които лекарите провеждат задълбочено проучване на здравословното състояние на пациента и изискват информирано съгласие от близките за прилагането и.

По време на срещата се стигна до идеята между линейките на Центъра за спешна медицинска помощ и Спешно приемно отделение на Болница „Тракия“ да бъде изградена директна GSM-връзка чрез специален модул, който ще позволява в случай на установен исхемичен инсулт, подходящ за лечение с тромболиза, спешният лекарски екип незабавно да предупреждава лекуващата болница, че пристига такъв пациент. Участниците в срещата се обединиха около тезата да продължат контактите между отделните звена, за получаване на значително по-добри резултати при лечението на остър исхемичен инсулт в Старозагорска област.
#

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн