Дневен център „Св. св. Козма и Дамян“ организира Ден на психичното здраве

STZAGORA.NET
*
Дневен център “Св. св. Козма и Дамян“ ще отбележи Световния ден на психичното здраве – 10 октомври с практически семинар на тема “Запознаване с особеностите на психозата – страхове и митове. Техники за справяне с психотични потребители“.

Семинарът е обучителен и ще бъде от полза за служителите, които директно работят с граждани. „Контактите с тях често ги въвеждат в неизяснен спор или конфликти, прерастващи в агресия. В работното им ежедневие е честа срещата с агресивно настроени хора или такива неадекватно общуващи, при което се създава атмосфера на страх, напрежение, водещо до стрес“ – обясняват специалисти, които са посветили живота си на тази кауза. Те ще дадат знания и практични съвети на нуждаещите се.

С оптимален брой участници, от 5 до 8 човека, в обучението ще участват служители от дирекциите „Социално подпомагане“ и „Бюро по труда“, информационните центрове при община Стара Загора и при ВиК, салона на EVN, офисите на НАП, на НОИ, паспортни служби, хипермаркети, МОЛ-ове, граждани, студенти и др., които са в ежедневен непосредствен контакт с хора и имат нужда от това обучение.

Събитието ще се проведе на 10 октомври 2017 г. (вторник) от 12:00 до 17:30 часа в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ – Стара Загора.

В началото на тази година се навършиха 10 години от създаването на Дневен център за възрастни с ментални увреждания и хронични психични проблеми “Св.Св.Козма и Дамян“ в Стара Загора. Първоначално стартирал като проект на „Отворено общество“, днес центърът предоставя услуги като държавно делегирана дейност на Община Стара Загора. Годишната издръжка на дейността му е 190 000 лв., при капацитет 30 души. С тях работят психолози, психиатри, медицински специалисти, музико- и арт-терапевти. Провеждат се занимания по цветарство и градинарство, трудотерапия и т.н. Осигурени са консултанти по правна грамотност и юридическа защита, спорт и рехабилитация. Към центъра е изграден малък параклис, в който служи отец Йордан Карагеоргиев.

ПРОГРАМА

От 12:30 – 15:30 ч. – Работен семинар “Запознаване с особеностите на психозата – страхове и митове. Техники за справяне с психотични потребители“. Консултанти по темата са: „ Запознаване с особеностите на психозата – страхове и митове“ – д-р Златка Димитрова; „Техники за справяне с психотични потребители“ – Ваня Бухчева, Николай Петров, Екатерина Зафирова; „Права и защити по силата на закона за психичното здраве“ – Кристина Василева и Милен Христов.

Във фоайето на РБ “Захари Княжески“ ще се експонират изработени от потребителите пана в заниманията им по изобразително изкуство и живота в Дневния център.

От 15:30 – 17:00 ч. – с гостите и участниците в семинара ще се организира работилница за създаване на самостоятелни произведения по тема с налични материали. Ще се проведе и конкурс за най-интересна идея и награда.

17:30 – 18:30 ч. – през целия ден по време на работа ще се възлага на участниците да си напишат послания за психично здраве – вид препоръки за душевен мир, здраве и радост. От 17:30 до 18:30 ч. те ще бъдат завързани с дълги връзки за бели балони, напълнени с хелий и под звуците на терапевтираща музика ще се четат и ще се пускат балоните с пожелания за здраве.
#

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн