Билкова градина си има Детска градина “Светлина” в Стара Загора

STZAGORA.NET
*
Билкова градина има от вчера Детска градина „Светлина“. В 6 големи сандъчета децатата от подготвителна група „Усмивки“ сами засадиха бял равнец, мащерка, риган, босилек, лавандула, специално донесени от преподавателите им в градината от Велинград, съобщи директорът на детското заведение Йоанна Димитрова.

Градината е продължение на дейностите по проект „Да се храним разумно“ на Национално движение„Син флаг“ и ЕС. Още отсега децата от „Усмивки“ знаят, че коледното им парти ще бъде „На билков чай с канелени сладки“, а билките ще са произведени от тях самите. След засаждането една от активните баби на дете в градината прочете любопитни подробности за билките от книгата „Малкото билкарче“. На 13 октомври във всяка група в детската градина ще се учреди „Баболандия“ – Комитет на бабите, които да са в помощ на децата и преподавателите в обучението и забавленията. Първата проява на Баболандия ще е на 16 октомври – съвместно баби и деца ще изработват бонбони от сушени ядки и плодове.

На работна среща на всички участници от страната на 1 и 2 октомври в Бургас по проект „Да се храним разумно“ приносът на Детска градина „Светлина“ бе особено високо отличен – огромен интерес предизвика Голямата готварска книга със здравословни рецепти на родители и произведените в градината плодове и зеленчуци.

Проект „Да се храним разумно“, който е част от Екоучилища и Национално движение „Син флаг“, финансиран от Европейския съюз по програма за EYD 2015-2020г. “Eat responsibly! An action-oriented global learning program for EYD 2015 and beyond”. Проектът обхваща пряко над 550 учебни заведения от 9 държави – Хърватия, Чехия, Латвия, Малта, Полша, Румъния, Словакия и Словения. ДГ 10 „Светлина“ e една от само двете детски градини в Южна България, включени в проекта.

Денят на Стара Загора – 5 октомври – малчуганите и преподавателите от ДГ“Светлина“ ще отбележат с празничен поход до Аязмото, където ще посетят Зоопарка, Аула на „Багатур“ и ще съберат природни материали за заниманията си през зимата. А в събота и неделя родители и деца от най-малките две групи ще бъдат на пикник за опознаване.


#

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн