Уникален фестивал събира студенти театрали от 7 академии в Стара Загора

STZAGORA.NET
*
Уникален по рода си фестивал събира в Стара Загора над 100 студенти от 7 театрални академии от Русия, Англия, Испания, Грузия, Гърция и България. Първият международен студентски театрален фестивал „Данаил Чирпански“ ще се проведе от 1 до 7 октомври 2017 г. Фестивалът е по проект, съфинансиран от „International Fund for the Promotion of Culture“ на ЮНЕСКО и е един от 8-те избрани проекта от общо 814 подобни от цял свят.

Той е подкрепен от Министерство на културата и Община Стара Загора, която предоставя 5 зали за провеждането му – в Драматичния театър, Регионалната библиотека „З. Княжески“, Центъра за подкрепа за личностно развитие, ансамбъл „Загоре“ и др. Това каза на пресконференция днес зам.-кметът по хуманитарните дейности Иванка Сотирова. Тя потвърди, че проявата е в подкрепа на изявените млади таланти, какъвто е бил Дани от старозагорската Младежка театрална студия „Сцена 99“, студент в НАТФИЗ, трагично загинал в катастрофа през април 2016 г. Фестивалът се посвещава на неговата голяма любов и страст към театъра, а идеята на неговите колеги – организатори на феста, е да запазят спомена за него жив.

Световноизвестният театровед и преподавател Мая Праматарова и нейни изтъкнати колеги от Македония и Литва участват в авторитетното жури на фестивала. Представител за България е класът на проф. Пенко Господинов от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, които ще изиграят старогръцката трагедия „Илиада“ – епичен разказ за герои, битки и подвизи. Стара Загора очаква и студентите от класовете на Пламен Марков и Ивайло Христов.

Театралната школа към Националния гръцки театър също ще бъде част от фестивала с постановка на пиесата „Агамемнон“ – част от Есхиловата „Орестия“.

Кралското централно училище за сценична реч и драма от Англия ще представи мюзикъла „Копла“ – завладяващата история на Ла Хитана (Циганката).

Студентите на РЕСАД – Кралската драматична академия в Мадрид, средище за изследвания на испанския и световния театър, ще представят музикалния спектакъл „Индианската кралица“ от Хенри Пърсел.

Гостуват и две учебни заведения от Русия – Руският институт за театрално изкуство (ГИТИС) и Руският държавен университет за кинематография.

Грузинските актьори от Театралния и филмов университет „Шота Руставели“ ще разкажат няколко „Истории в дланта на ръката“ от японския нобелист Ясунари Кавабата.

Участниците ще вземат участие и в 3 ателиета, в няколко музикални събития, изложба на театрални плакати и спектакли от съпътстващата програма.

#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн