Земеделски производител: Компетентните органи да търсят и други източници за миризмата на оборски тор в Стара Загора

STZAGORA.NET
*
Във връзка със зачестилите обаждания на горещите телефони на Община Стара Загора и БАБХ, и жалби от страна на граждани през изминалите няколко дни за миризмата от оборски тор декларация до медиите направи земеделският производител Диана Нанева. Тя пише следното:

“Аз съм земеделски производител и обработвам земя в землището на Стара Загора. Изпълнявам стриктно всички агротехнически мероприятия, като се съобразявам с нормативните уредби. В стопанството ми се изпълняват “Правилата за добра земеделска практика”, според които угнилият оборски тор се внася непосредствено преди основната обработка на почвата. Количеството на внесения в почвата угнил оборски тор е 800 кг/дка, при разрешена норма от 1574 кг/дка.

Наторен е един земеделски блок с площ от 300 дка на 19 и 20 септември 2017 г. (Земеделски блок е непрекъсната площ земеделска земя, ограничане от трайни топографски елементи).

За правилното изпълнение на нашите растително-защитни мероприятия се правят периодични проверки от БАБХ, отдел “Растителна защита”.

За остатъка от разрешения период за внасяне на тор, съгласно Приложението към Заповед № РД – 09-264 / 05.05.2016 г., заявявам, че няма да се внася оборски тор в земеделските земи, които аз обработвам. Забраната започва от 1 ноември.

Така че компетентните органи могат да търсят и други източници на миризми в района на Стара Загора.

Извинявам се на потърпевшите граждани, на които съм допринесла за дискомфорта и миризмата на оборски тор.”
#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн