Мини “Марица-изток” – 65 години енергийна независимост и национална сигурност

STZAGORA.NET
*
Под този слоган най-голямото миннодобивно дружество у нас – “Мини Марица-изток” ЕАД, отбелязва 65 години от първата си копка. За този период в трите му рудника, които осигуряват гориво за производството на над 40% от електроенергията в България, са добити общо над 1,1 милиард тона въглища и са изкопани за откриване на въглищните пластове над 4,5 милиарда куб.м земна маса, съобщи пред медиите днес изпълнителният директор на дружеството инж. Андон Андонов (в средата на снимката).

Запасите от лигнитни въглища в минно-добивния басейн днес възлизат на 1,8 милиарда тона. Което ще осигури захранване с гориво на четирите централи от комплекса “Марица-изток” за още минимум 65 години. “Оптимист съм за бъдещето на комплекса!” – обобщи по този повод изпълнителният директор.

Към 18 септември 2017 г. Мините са добили 2,465 млн.т въглища над плана. Приходите за периода са 358 млн. лв. – с 58,5 млн. повече спрямо 31 август 2016 г. Като цяло финансовият резултат тази година за осемте месеца е положителен. Дружеството очаква вземания в размер на 168 млн. лв. От тях от ТЕЦ “Марица-изток 2″ – 141 млн., от AES – 5 млн. и от “КонтурГлобал” 4 млн. Трите големи централи нямат просрочени задължения към Мините. Вземането от ТЕЦ “Брикел” в размер на 18 млн. лв. обаче е просрочено.

Задълженията на “Мини Марица-изток” ЕАД са общо 46 млн. лв. – към доставчици 10 млн, към банки 3 млн. и заеми от БЕХ – 33 млн. Просрочени задължения дружеството няма.

Надплановият добив на въглища се дължи на сухия сезон, който е оставил без достатъчно вода ВЕЦ-овете у нас и съответно е увеличил натоварването на топлоелектрическите централи, обясни инж. Андонов. “Въпреки реализираните допълнителни приходи обаче бихме искали да се развиваме според нашия си план” – откровен бе той.

Отбелязва се известно изоставане спрямо инвестиционната програма, чието изпълнение е силно затруднено от обжалванията на конкурсните процедури за доставка на оборудване от конкурентни дружества, кандидат-изпълнители, които обжалват при некласиране на всички възможни инстанции и спъват възлагането. “Договорите се сключват много трудно” – заяви изп. директор. По този повод при предстоящото на 12 и 13 октомври посещение в Мините на Комисията по енергетика на Народното събрание той ще постави въпроса за промяна в Закона за обществените поръчки, която да облекчи работата поне на крупните обекти на българската енергетика. “Искаме да можем да си доставяме най-доброто оборудване, а не най-евтиното” – отбеляза инж. Андонов. В момента Мините, както и останалите български фирми, не могат да преговарят директно с производителя на оборудването, което им е необходимо. В момента от близо 100 булдозера например, които са нужни в рудниците, дружеството разполага само с 35. Нужни са и гумено-транспортни ленти от всички видове.

Напредва обаче процедурата по доставка на два нови багера за Мините (рудник “Трояново-север”) – един голям и един малък, по 3-годишен договор за финансиране с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Срокът за изпълнение е 2019 г.

С оглед осигуряване на бъдещия фронт за напредване на рудниците, както е известно, от десетилетия се подготвя изселването на с. Бели бряг. За изкупуване от Мините са останали още около 30 къщи. “Няма принудително отчуждаване, изкупуваме само и единствено след като собствениците сами подадат заявление за това” – обясни инж. Андонов. Процесът е нормално да приключи до 2 години, смята той.
#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн