С половин милиард лева обновяват образователната инфраструктура в 39 общини. Стара Загора е с проектни предложения за реконструкция на три гимназии

STZAGORA.NET
*
Над 600 млн. лв. европейски средства по управляваната от МРРБ програма „Региони в растеж“ имат на разположение общини, министерства и университети в страната. Парите ще бъдат предназначени за ремонт на учебни заведения. Това съобщи народният представител от ГЕРБ Емил Христов. Той допълни, че Стара Загора има предвидени проектни предложения и е в процес на сключване на договорите. Проектите залагат, чрез безвъзмездна финансова помощ, нова спортна настилка за физкултурния салон и залите за тенис, винилова настилка за залата за шах, подмяна на облицовка и настилки в съблекални и санитарни помещения в ГПЧЕ „Ромен Ролан“. Още две от гимназиите в града са включени в предложенията за реконструкция, модернизация и въвеждане на мерки за енергийна ефективност – ПГ по ветeринарна медицина “Иван П. Павлов” и Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски”. В Старозагорско има подадени проекти и за две учебни заведения в Казанлък.

Днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков представи информация за предвидените инвестиции от 624 млн.лв. за подобряване на образователна инфраструктура по линия на управляваната от министерството Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020. В събитието участват още и премиерът Бойко Борисов, министри, кметове на общини-бенефициенти по програмата и други.

„Тази програма работи добре, разпределяме днес 624 милиона, които са по ключови европейски прокети. Ако си направите процедурите ясно и чисто, обърна се към кметовете на общини премиерът Борисов – имате пълното основание и възможност след 7-8 месеца да покажете на родителите, на учителите – съвременните и добри условия за децата. Това трябва да продължи като тенденция. Освен умни, децата трябва да са и здрави. Към образователната инфраструктура изпълняваме стрикно всяко обещание“, подчерта Бойко Борисов.

По програма „Региони в растеж“ на МРРБ, средствата ще се на разположение на общини, министерства и университети в страната. Парите ще бъдат предназначени за ремонт на образователна инфраструктура. Предвижда се да бъдат обновени и с повишена енергийна ефективност сгради на детски градини, училища и университети. Освен това ще бъдат освежавани и облагородявани дворни пространства. Добра новина е и че за първи път ще се обърне внимание и на спортните съоръжения в учебните заведения. 75 общо са проектите по програмата, като по този начин, в края, общо 39 от най-големите общини в страната ще имат финансиране за модернизация.
#

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн