Голяма пресконференция със Стоичков, Балъков, Алберт Ферер и Серджи Бархуан в навечерието на мача в Стара Загора между Дрийм тима на Барселона и отбора на Христо Стоичков

STZAGORA.NET
*
Единадесеторката на Стоичков ще играе със зелено-бели екипи като жест на признателност към града-домакин на звездното футболно шоу
*
Ден преди голямото звездно футболно шоу от 20.00 ч. довечера на стадион “Берое” – Стара Загора Христо Стоичков даде снощи голяма пресконференция в хотел “Калиста” на Старозагорските минерални бани. Заедно с него от “Барселона” бяха капитанът на тима Серджи Бархуан и треньорът Алберт Ферер, както и Красимир Балъков от българска страна. Техен домакин беше кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Пресконференцията отразиха, включително и на живо, десетина национални и местни телевизии, в това число и Барса тв.

“Знаете хората тук колко са запалени по футбола и колко обичат своите герои от 1994-та година – каза в приветствието си старозагорският градоначалник. – А и колко фенове има каталунският тим в България и в Стара Загора конкретно покрай Христо Стоичков през 90-те години и неговото уникално представяне в “Барселона”. Затова смятам, че ще стане едно истинско шоу. В Стара Загора има вече еуфория по това, което предстои да се случи. И аз мога да изкажа само моите благодарности към Христо Стоичков, към Краси Балъков – това бяха моторите на българския национален отбор. Всички помним успехите, които завоюваха за България. Те не само като футболисти показаха какво могат, а и сега доказват като хора, че са готови да правят още за България, да увличат младите хора в спорта, във футбола. Те са пример за всички нас. За нас е чест да бъдем домакини на предстоящото голямо футболно събитие, още повече че Стара Загора е Европейски град на спорта през 2017 г. Спортният дух и оптимизмът не са напуснали България, напротив, хубавото тепърва предстои, благодарение на хора като тези легенди, които са около нас” – допълни Живко Тодоров.

Христо Стоичков благодари за гостоприемството на Стара Загора. “Стара Загора е град, свързан с моето минало като футболист в може би най-тежките 6 месеца в моята футболна кариера като войник. Тук се запознах с едни великолепни футболисти – Васил Драголов, Кашмеров, Радко Калайджиев, Ивко Ганчев и много други. Избрах Стара Загора за мача със звездите на Барса, защото тук винаги е имало големи футболисти. Оттук е тръгнал и голмайсторът на България за всички времена, “златната обувка” Петър Жеков. Стара Загора е футболен град, спортен град – с волейбол и лека атлетика, с щанги, борба и бокс. Всичко, което можете да се сетите, в този град го има. Но заедно с това Стара Загора е също и културен град. Ще имам възможността да покажа на моите колеги от Барселона какво е Стара Загора. В сряда любителите на футбола ще видят тук европейски шампиони, световни шампиони. Футболисти като Алберт Ферер над 15-16 години са играли с екипа на Барселона, а Серджи Бархуан – и над 20 години. Тук ще са звезди като Хулио Салинас, Кочеа, Хуан Карлос Родригес, Хесус Ангой, Джика Попеску и много други. Те приеха тази покана с отворено сърце и казаха – “Христо, ние идваме, за да покажем историята на Барселона. Искаме да направим един празник, да покажем нашето приятелство.” Футболистите, които ще излязат на терена, не ги деля на отбора на Христо Стоичков и Барселона. Ние сме приятели. Затова така е кръстен и мачът. Затова и ще играя по едно полувреме както в българския отбор, така и в този на Барселона през втората част” – сподели великият български футболист.

“Така че, г-н Тодоров, искам още веднъж да ти благодаря за това, което направи за този град и продължаваш да правиж. Грижи се за децата, те са нашето бъдеще, и за спорта, и за културата. Виждам, че много неща са са променили в Стара Загора от нашите времена насам. Хората се чувстват щастливи, че имат кмет като теб” – завърши Христо Стоичков.

“Имам много големи симпатии към този велик отбор – Барселона. Заедно с моите колеги ще се опитаме да направим един хубав, приятен, красив и приятелски мач, с който да зарадваме всички почитатели на футбола” – каза на свой ред Красимир Балъков. Стара Загора е пример за другите градове в сферата на спорта – нека да погледнат към нея и да се опитат да правят същото, допълни той.

Алберт Ферер (в средата на третата снимка) сподели съжалението си, че през 1994 г. Испания е изгубила срещу Италия и не е могла да играе срещу българския национален отбор на Световното първенство в САЩ. “Много жалко, че не се получи, защото щяхме да спечелим” – пошегува се той, което истински развесели Христо Стоичков. “За нас е чест да се съберем отново и да играем пак с тези големи футболисти. Стоичков е наш другар и голям приятел, един прекрасен, забавен и много хубав човек. Който много се ядосваше по време на мачовете – каза с усмивка Ферер. – Затова го обичаме толкова. Голям човек, голям играч, един от най-известните футболисти на Барселона”.

“Когато играехме навремето заедно, беше приятно. Сега ще бъдем един срещу друг, но ще бъдем пак приятели – каза Серджи Бархуан (вляво на третата снимка). – Няма да забравя бенефисния мач в София миналата година за рождения ден на Стоичков. Стадионът беше пълен. Валеше страхотно, но хората не мръднаха, никой не си тръгна. Имаше много камери, много внимание. Това показа колко го обичат хората и какво е Христо за България. Утре той ще е играчът, който нито ще спечели, нито ще загуби. Понеже приятелите нито губят, нито печелят.”

Екипът, с който отборът на Стоичков ще излезе довечера, ще бъде в зелено-бяло – цветовете на Стара Загора, съобщи той. “Празника ние ще го направим. Колко гола ще вкарам, ще видим. Но ще има” – обеща Камата.

Според различни източници двата отбора ще са в следните състави:

Легендите на “Барселона”: Хесус Ангой, Науел Гусман, Хуан Карлос Родригес, Фредерик Деу, Андони Гойкоечеа, Кике Естебаранс, Хулио Салинас, Джика Попеску, Санчес Хара, Сержи Бархуан, Санти Ескеро, Мигел Анхел Надал, Хуан Карлос Морено, Дани Гарсия, Оскар Арпон, Яри Литманен и Христо Стоичков.

Приятелите на Стоичков: Ивко Ганчев, Стоян Колев, Петър Хубчев, Радостин Кишишев, Емил Кременлиев, Елин Топузаков, Ивайло Йорданов, Гошо Гинчев, Красимир Балъков, Йордан Лечков, Даниел Боримиров, Илиан Илиев, Бончо Генчев, Дончо Донев, Александър Томаш, Костадин Видолов, Наско Сираков, Мюмюн Кашмер, Васил Драголов, Мартин Петров, Димитър Бербатов, Емил Костадинов, Петър Михтарски и Христо Стоичков.

Днес през деня се очаква съставите да бъдат и официално съобщени.

#

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн