Състоя се велопоход за Европейската седмица на мобилността в Стара Загора

STZAGORA.NET
*
Около 30 любители на колоезденето участваха днес във велопоход, който тръгна от площада пред Община Стара Загора. Участниците бяха ентусиазирани от присъствието на Стефан Христов, олимпийската надежда на Стара Загора и България, участник в Олимпиадата в Рио 2017, който поведе колоната по старозагорските улици. Най-малкият участник в инициативата бе Стефан Драгнев, на 2 години и 7 месеца, от Стара Загора. Всички получиха инструктаж за безопасно и правилно използване на велоалеите в града.

Зам.-кметът Иванка Сотирова поздрави участниците във велопохода и напомни, че като участници в движението, те трябва да спазват Закона за движение по пътищата. Тя съобщи още, че Стара Загора е един от малкото градове в България с близо 8-км трасе от велоалеи и призова жителите на града да използват по-малко автомобилите си и повече алтернативни начини за придвижване. Проявата е част от поредицата от инициативи, с които Община Стара Загора се включва за 11-ти път в „Европейската седмица на мобилността”, в партньорство с ЕИЦ „Европа директно”, АРИР Стара Загора, БНР Стара Загора, БМЧК Стара Загора, КАТ и Мол Галерия.

Включиха се още деца от велоклуб „Верея“, СОУ „В. Левски“, Профилирана природо-математическа гимназия „Гео Милев“ и Второ Основно училище „П. Р. Славейков“. По трасето сигурността на велосипедистите бе осигурявана от служители на общинска полиция с електроскутери, които ескортираха колоната и осигуряваха преминаването ? през кръстовищата.

След двукилометровата дистанция те финишираха пред мол “Галерия”, където получиха награди и наблюдаваха обучение по Първа долекарска помощ, организирано от специалните гости на събитието – Български младежки червен кръст. Зрителите получиха карта с цялата веломрежа на града, брошури със закони и съвети за безопасно управление на велосипед в градски условия.

Голяма част от кампанията за „Европейската седмица на мобилността” в Стара Загора протича в социалната мрежа Фейсбук, където се публикува регулярно информация за различните видове зелени алтернативи на придвижване и ползите от тях.

Събитията от Европейската седмица на мобилността в Стара Загора ще завършат на 25-ти септември с награждаване на победителите във фотоконкурса „Заедно стигаме по-далеч”. Припомняме, че до 21.09. всеки желаещ може да участва в конкурса, като публикува снимка в официалната страница на инициативата: https://www.facebook.com/mobilityweekstz/

Тази година под мотото „Чиста, споделена и интелигентна мобилност” за пръв път Стара Загора се включва като Златен участник в кампанията, регистрирайки се по три критерия за участие: Въвеждане на постоянни мерки, провеждане на седмица с дейности и обявяване на 22ри септември за Ден без автомобили.

Община Стара Загора отправя призив към всички жители на града да се включат в програмата и да подкрепят усилията за изграждане на една чиста, споделена и иновативна мобилност в нашия зелен град. Заедно стигаме по-далеч!
#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн