Жителите на община Стара Загора събраха над 4 тона отпадъци в кампанията „Да изчистим България заедно”

STZAGORA.NET
*
Над 4 тона отпадъци бяха събрани в община Стара Загора по време на проведената инициатива „Да изчистим България заедно”. Общо 4180 кг отпадъци бяха извозени от сметосъбиращата фирма ДЗЗД „Грийн Партнърс–БКС“.

В деня на почистването се включиха 687 доброволци от 16 учебни заведения и училища, 4 фирми и ведомства и 17 неправителствени организации.

Бяха изчистени и 2 нерегламентирани сметища, съобщи Гино Гинов, ръководител на общинското звено „Чистота“. За пореден път Община Стара Загора създаде организация и осигури за гражданите 10 000 полиетиленови чувала и 10 000 чифта ръкавици за еднократна употреба, които бяха раздавани в административните бюра. Гражданите имаха възможност сами да избират кои междублокови пространства, детски или спортни площадки да почистват. По време на кампанията операторът на Регионалното депо за битови отпадъци Консорциум „РСУО Стара Загора“ приемаше за депониране събраните от гражданите отпадъци безвъзмездно.

3582 места осъмнаха по-чисти тази неделя в резултат на рекордното издание на кампанията „Да изчистим България заедно”. Цифрата е двойно по-голяма от досегашния рекорд, записан през 2015 г. в кампанията на bTV. В депата са извозени 3788 тона отпадъци, сочат още данните от Министерство на околната среда и водите.

Инициативата постави няколко рекорда, сред които – почистване на най-високата и най-дълбоката точка в историята си. 20 метра под морското равнище и на 2290 метра надморска височина стигнаха доброволците на кампанията за пръв път. Специализиран екип от водолази чисти черноморското дъно край Варна, откъдето излязоха шокиращи находки – цял фризер, двуметрово метално заграждение и 50 чувала с други отпадъци. Рекордно висока точка почистиха и алпинистите от Планинска спасителна служба и Българска федерация по скално катерене в рамките а деня на голямото почистване. От морените зад Черни връх те извадиха една от най-старите телевизионни антени от 1972 г. сред други 800 килограма метал и общо над 2 тона отпадъци.

Окончателните данни сочат, че 305 401 души са излезли в деня на голямото почистване, за да докажат, че България е един отбор.

Още един рекорд счупиха застъпниците на зелената идея на 16 септември. Екип служители, сред които и любимите лица на bTV, почистиха рекордно дълга ивица от 16 километра от язовир Бебреш по продължението на прохода Арабаконак. Акцията беше подкрепена и от стотици доброволци и тежка почистваща техника от общините Ботевград и Горна Малина.

Топ лицата на bTV чистиха, докато изпълняваха и ангажимента си към ефира с преки включвания и вълнуващи репортажи от цялата страна.

Президентът Румен Радев, Флориан Скала – главен изпълнителен директор на bTV Media Group и десетки звезди от екрана чистиха в Борисовата градина и Южния парк в София. Осен президентската институция, акциите бяха подсилени и от Министерството на околната среда и водите, Министерството на земеделието храните и горите, Министерството на младежта и спорта и Министерството на образованието, както и всички 28 областни администрации и 265 общини.

Тази година денят на голямото почистване бележи началото, а не края на „Да изчистим България заедно”. Състезанието по отбелязване на Зелени точки на картата на кампанията продължава с амбициозната цел да се осъществят по-дългосрочни резултати, а именно поддържането на чистотата на околната среда, установяването на добри практики за генериране на т.нар. нулев отпадък, образованието и възпитанието на по-младите в грижа за природата. Индивидуални участници, детски градини, училища, организации и цели административни области се борят за титлата „Чиста игра” до края на годината.
#

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн