Откриха обновения Център по природо-математически науки към ППМГ “Н. Обрешков” – Казанлък

STZAGORA.NET
*

Снимка - kazanlak.com

В присъствието на много високопоставени гости тази сутрин бе открит новия Център по природо-математически науки към Профилирана природо-математическа гимназия “Никола Обрешков“ – Казанлък. След 2 години в други учебни сгради възпитаниците на гимназията се завръщат в своите класни стаи.

Центърът е газифициран, на 800 кв.м разгъната застроена площ. Изградени са 5 допълнителни учебни кабинета, лаборатория по физика и астрономия, лаборатория по химия и биология, хранилища, санитарни възли. Специален асансьор осигурява достъпа за хора с увреждания.

Водосвет за здраве и успехи на ученици и преподаватели отслужи Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан в съслужие с казанлъшки духовници и пожела на всички в новото школо „Да бъдат спасителни в своето дело!“.

Директорът на ППМГ “Никола Обрешков“ Красимир Дамянов като домакин в обновеното училище приветства официалните лица – министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, народни представители от Старозагорския избирателен район, Областния управител на Стара Загора Гергана Микова, представители на ръководството на Община Казанлък, общински съветници, дарители, преподаватели, ученици и родители. Той прикани ученици от цяла България да идват безплатно да черпят знания както в новия център, така и в основно ремонтираната стара сграда на училището и определи постигнатото като „модел за всяко дете да се учи на труд, да се възпитава на любопитство, на ценностите на българщината.“

„Сбъдната мечта“ нарече кметът на Община Казанлък Галина Стоянова разширението на ППМГ “Никола Обрешков“. „Когато човек има вяра, труд, постоянство и много приятели, мечтите се сбъдват и се преодоляват трудностите е неприятностите” – сподели тя за препядствията покрай случилата се преди две години авария при строителните работи на новото училищно крило.

За успешния край по проекта кметът на Община Казанлък връчи 5 благодарствени адреса: на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев за подкрепата, на Училищното настоятелство при ППМГ “Никола Обрешков“, недопуснало да бъде изгубен нито един учебен ден, на инж. Женя Пеева – началник на РОНСК Стара Загора, Югоизточен район и на инж. Милка Гечева – началник на ДНСК – София, както и на Тенчо Шиков за направеното дарение за оборудване на новопостроената сграда.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев отбеляза, че това е първата гимназия, която посещава, откакто е на поста. „Дали образованието ни утре ще бъде малко по-добро, зависи от това да вдъхновим повече деца сега да се обучават в природо-математически науки“ – каза в приветствието си той.

След ритуално прерязване на лентата официалните гости разгледаха новата сграда и придобивките в нея.

В духа на празника мнозина откликнаха на призива на Община Казанлък в подкрепа на дарителската кампания на БНТ за българските училища в чужбина „Прозорец към Родината“ и донесоха своя книга, надписана с лично послание – дарение за българските ученици зад граница.

Математическата гимназия „Никола Обрешков“ в Казанлък е една от най-старите и престижни гимназии в България. Нейните възпитаници се представят отлично по целия свят благодарение на добрата си подготовка от изтъкнати математици. Тук знанията си предава на подрастващите и един от най-добрите преподаватели по физика на България – Теодосий Теодосиев.

За да създаде по-добри условия за работа на ученици и преподаватели, преди 5 години Община Казанлък възложи проектиране на Центъра за природо-математически науки. 3 години по-късно проектът бе факт и започна строежът на новата сграда, за който са отпуснати 500 000 лв. целево от Министерския съвет.

Авария при изкопни работи на 22 юни 2015 г. наложи извършването на допълнителни дейности по проекта за новия център – укрепване и препроектиране с разширяване на неговата площ и конструктивно обследване на крилото на съществуващата сграда, така че тя да отговаря на съвременните изисквания.

Успешното завършване на проекта е резултат от съвместните усилия на Община Казанлък, Правителството на Република България и Министерството на образованието и науката, които с още 500 000 лв. дофинансираха строежа след аварията, както и на благородните дарителски жестове за закупуване на оборудване за новия център.

Сградата на гимназията преди вдигането на новото крило след аварията преди 2 години

#

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн