Ново голямо слънчево изригване (X8.2) в неделя следобед предизвика мощна радиационна буря на Земята

STZAGORA.NET
*
Вчера следобяд в около 18.45 ч. българско време на Слънцето в района на залязлата вече активна област AR12673 (2673) започна ново голямо слънчево изригване, съобщи доц. д-р Борис Комитов, ръководител на Центъра за слънчев и слънчево-земен мониторинг в Стара Загора. То достигна максималната си фаза (X8.2) приблизително в 19.05 ч. Регистрирани са радиоизбухвания от II и IV тип + изхвърляне на коронална маса (CME) и протонна (СЕЧ) ерупция. Изригването е било съпроводено и от радиоизбухване на честота f=3GHz (“tenflare”). То е продължило 76 минути, а максималната му мощност е надхвърлила приблизително 19 пъти среднодневната стойност на слънчевия радиоиндекс F10.7. Началната скорост на изхвърления плазмен облак е 928 км/с. Явлението добре се вижда на изображенията от коронографа COR2 на борда на космическата сонда STEREO-A. По първоначална оценка изхвърленият слънчев плазмен облак се движи встрани на запад спрямо посоката към Земята. Това обаче ще се потвърди или отхвърли на базата на по-прецизен анализ, който вече е в ход.

В 21.40 ч. започна покачване на потока на слънчевите протони с висока енергия на геостационарна орбита. Той достигна праговото ниво S3 (мощна радиационна буря). Регистрираното нарастване на слънчевите протони с енергия над 100 MeV надхвърли около 3000-4000 пъти обичайния им фон. Това означава, че потокът на тези частици в горната част на земната тропосфера (около 10-12 км над земната повърхност) е значителен. Съществува опасност от технически сривове в работата на всички електронни системи на борда на самолетите, летящи на тези височини. Има и слаб радиационен риск за пътниците и екипажите на самолетите.
#

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн