Слънчево изригване може да причини смущения в работата на електронните устройства и радиокомуникациите на 5, 6 и 7 септември

STZAGORA.NET
*
Днес, утре и на 7 септември слънчевата активност ще бъде между умерена и висока, съобщават от Центъра за слънчев и слънчево-земен мониторинг в Стара Загора. Вероятността за изригвания от средния мощностен клас M е по 70% на ден за днес, за утре и за 7 септември. Вероятността за големи изригвания от клас X е по 25% за всеки един от трите дни (5, 6 и 7 септември), а тази за протонни (СЕЧ) ерупции е по 10%. Слънчевият радиоиндекс F10.7 утре ще е 140, а на 7 септември ще е около 130.

Възможни са средни и/или силни смущения в работата на различни електронни устройства и радиокомуникациите в мегахерцовия и гигахерцовия честотен диапазон поради очакваната еруптивна активност на слънчевите области 2673 и 2674.

Слънчевата активност през последното денонощие беше висока. Активната област 2673 генерира 6 изригвания със средна мощност (M1.0-M4.9), както и едно умерено-мощно изригване с показател M5.5. То беше продължително и достигна максимума си снощи в 23ч30мин българско време. Същото беше съпроводено от радиоизбухвания от II и IV тип, плюс радиоизбухване около честотата 3GHz, изхвърляне на коронална маса (CME) и протонна ерупция. Началната скорост на изхвърления от Слънцето плазмен облак е около 1470 км/с. Вероятно той ще достигне до Земята на 7-8 септември. Все още обаче няма твърда яснота дали това ще се случи или CME-облакът ще подмине нашата планета. Регистрирано е покачване на потока на слънчевите протони с висока енергия (СЕЧ), което днес около обяд достигна ниво на умерена радиационна буря (S2).
#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн