От днес Казанлък е център на световната тракология

STZAGORA.NET
*
13-ят международен конгрес по тракология бе открит днес в Казанлък под мото “Древна Тракия: Мит и реалност”.

Начало на тържественото събитие в Дома на културата “Арсенал” постави председателят на Организационния комитет на конгреса проф. Петър Делев. С „Добре дошли!“ поздрави участниците в престижния форум кметът на община Казанлък Галина Стоянова. Тя изрази радостта на всички казанлъчани, че изключително голямото събитие се провежда за първи път извън столицата точно в Казанлък: „Вие сте в едно свещено място, завещано от нашите предци, което е проучвано и продължава да бъде проучвано, да се търсят тайните на свещената Долина и културата на траките. Много се радваме, че сте тук!“. Към официалните лица, сред които бяха заместник- министърът на културата Амелия Гешева, главният секретар на Националната комисия на ЮНЕСКО Искра Андреева, заместник председателят на БАН член-кореспондент проф. дин Васил Николов и гостите на форума Галина Стоянова пожела:“Преживейте Долината така, както са я обичали нашите предци, така, както я обичат нейните съвременни жители и я развиват!“. Тя благодари на организаторите и на всички, които са посветили труда си през годините на проучването на тракийската култура и подкрепят Община Казанлък за нейното развитие и съхранение.

„Мисля, че Казанлък и България ще Ви очароват и ще се връщате тук – приветства гостите на Конгреса заместник-министър Гешева. – Защото Казанлък и България са магия и траките са знаели това“, каза тя и прочете поздравителен адрес от министъра на културата Боил Банов към участниците в световния форум на траколозите. В него се посочва, че Казанлък е естествен притегателен център за тракологията и се пропомня емоцията от наскоро завършилите 12-ти Празници в Долината на тракийските царе. МинистърБанов изразява увереност за приноса с нови доказателства за развитието на тракологията от предстоящите научни сесии.

Подкрепа и съдействие за вписването на всички разкрити край Казанлък тракийски могили в индикативната листа на ЮНЕСКО изрази главният секретар на Националната комисия Искра Андреева.

Над 200 учени от 25 държави участват с научни доклади, постери и присъствие в конгресните дни. Ще бъдат предсставени 134 доклада и 44 постера. Програмата на форума предвижда провеждането на паралелни научни сесии и една постерна в 4 секции, Информационния център на ул.“Искра“ №4, Исторически музей „Искра“, Младежкия дом и Музея на розата.

Международният форум се радва на вниманието на светила в сферата на тракологията. Почетни гости са проф. Мария Чичикова (доайен на българската археология – на 93 г.), един от проучвателите на Севтополис, проф. Оливие Пикар – виден френски нумизмат, д-р Хайдо Кукули-Хризантаки – прочута гръцка археоложка, Кирил Йорданов – дългогодишен директор на Инситута по тракология.

България е представена с всички основни научни институтции, работещи в областта на културно-историческото наследство. Наред с мнозина високопоставени участници от България и света форумът е привлякъл вниманието и на много млади учени и докторанти, които сега са едва в началото на научната си кариера.

Особена важност на събитието у нас придава и фактът, че именно от България тръгва инициативата за провеждането на подобен мащабен научен форум. Конгресът по тракология е създаден през 1972 г. благодарение на усилията на имена на български траколози като Александър Фол, Велизар Велков, Румен Катинчаров. В годината на първия конгрес е създаден и Институтът по тракология при БАН.

У нас престижната международна среща на учени траколози се провежда едва за трети път – два пъти в столицата, през първата година от учредяването й преди 45години, още веднъж през 2000 г. и тази година – за първи път в Казанлък. Така Долината на розите и на тракийските царе се нарежда сред домакини като Букурещ, Виена, Москва, Ротердам, Истанбул, Търговище (румънският град, където се проведе последният конгрес), Комотини-Александруполис и др.

Изборът на Казанлък за град домакин се дължи на „знаковото място на Казанлъшката долина в проучването на тракийската древност – Севтополис, Тракийска гробница в Казанлък, богатите некрополи, проучвани от покойния проф. д-р Георги Китов, кръстник на Долината на тракийските царе.

Под домакинството на Община Казанлък организатори на престижния форум са Националният археологически институт с музей при БАН, СУ „Св Климент Охридски“, Центърът по тракология при Институт по балканистика – БАН, Исторически музей “Искра” Казанлък.

Конгресът ще продължи до 7 септември. В програмата са предвидени няколко тематични съпътстващи изложби с артефакти от последните 70 години и екскурзии до знакови дестинации в Долината на розите и траките.
#

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн