Министър Красимир Вълчев в Стара Загора: “Просвета” е частно издателство, но им препоръчах да спрат кампанията си за евтините учебници

STZAGORA.NET
*
По повод негативните коментари в социалните мрежи след вестта от издателство “Просвета”, че възнамерява да отпечатва учебници за 8-ми клас и в бюджетен черно-бял вариант за бедни ученици, министърът на образованието Красимир Вълчев (в средата на снимката, заедно с областния управител Гергана Микова, зам.-кмета Иванка Сотирова и депутатите Емил Христов и Радостин Танев) уточни днес пред медиите в Стара Загора следното: “Деленето на децата по този начин е недопустимо. Става въпрос за едно неуместно послание на едно от издателствата на пазара, макар и най-голямото. Препоръчах на издателството да спре тази кампания. Нещо повече, отпреди малко имам тяхното уверение, че няма да се разпространяват черно-белите учебници.”

Факт е, че наредбата за учебниците и учебните помагала позволява да се одобряват черно-бели и цветни учебници едновременно по един и същ предмет, но смисълът на този текст не е да се допуска образователна дискриминация, уточни още министър Вълчев. “Въпреки това ние ще променим наредбата, така че да избегнем повторни случаи. Никой не е очаквал, че ще се използва за ценова дискриминация една такава възможност. И в момента голяма част от учебниците за горния курс са черно-бели. Много от дисциплините не изискват цветност на графичното оформление. И в момента имаме дисциплина, в която имаме едновременно и черно-бял, и цветен учебник, но на различни издателства. Някои ученици закупуват учебници и на старо. Очевидно проблемът е в посланието – казусът има малко практическо значение дали 100, 200 или 500 деца ще купят учебници за три лева повече или по-малко, но е със значителна символика. Защото ние в образованието въплъщаваме нашето разбиране за обществена справедливост. Равният достъп до образование е проекция на принципа за равни житейски възможности, който дава шанс на всяко дете да постигне максимума на възможностите си чрез образованието” – обобщи той.

Министър Красимир Вълчев припомни, че българската държава планира ежегодно в бюджета си над 3,2 милиарда лева за финансиране на системата на образованието, именно за да бъде осигурен равният достъп. Тези средства се предоставят за учители, транспорт, стипендии, за учебници на учениците от първи до седми клас и за много други неща. Учителите са основният фактор в системата и най-големите разходи са за тях.

Издателство “Просвета” е частно и държавата няма лостове за намеса в маркетинговата му политика, като контролира само съдържанието на учебниците, уточни на наш въпрос министър Вълчев.

Същевременно днес следобед от “Просвета” разпространиха изявление, в което се казва следното:

Издателска група „Просвета“ е готова да не разпространява черно-белите учебници за 8-ми клас. Причина за това е разгърналата се масова кампания срещу тези учебници.

Категорично възразяваме срещу невярната интерпретация, че целта на черно-белите учебници е да се внесе социално разделение между децата. Истинската цел на тяхното издаване е:

• Да осигурим право на избор на родителите и децата;
• Да намалим с повече от 50% тежестта на учебниците;
• Да използваме екологична хартия, което спасява от изсичане хиляди дървета;
• Да намалим цената с 30%;
• Да осигурим електронен учебник в пакет към всеки черно-бял учебник;

Съжаляваме, че едно добро начинание е на път да се провали.

От “Просвета” дадоха линк и към позиция с мнения по темата (лично мнение на Васил Койнарев):

От няколко дни гневни коментари на родители заливат социалните медии. Тема са черно-белите учебници за 8. клас, които тази година се предлагат на учениците за първи път. Както е ясно, заради промени в учебната програма за 2017/2018 година се налага издаването на нова учебна литература, по която гимназисти и прогимназисти да добиват знания.

Смяната на учебниците и пособията за цели класове (като на 8. клас например) често струва скъпо (и на издатели, и на родители). Позната практика досега бе учебници и помагала да се препродават (предават, подаряват) на учениците от по-долните класове, а с припечеленото да се набавя литература за новата година. Разбира се, това не отрича покупко-продажбата на нови комплекти.

Тази година издателите предлагат три варианта на едно и също учебно пособие. Цветно книжно тяло, черно-бяло книжно тяло и интерактивен учебник на електронен носител. Най-евтин излиза интерактивният учебник като цена, но той е свързан с други разходи – наличие на мултимедия в клас, наличие на техника вкъщи. Следващата категория са черно-белите учебници, които са с около 30 процента по-евтини заради хартията и липсата на цветност. Последни или най-скъпи са традиционните цветни пособия на луксозна гланцирана хартия.

Гневни родители и интернет коментатори решиха, че това е дискриминация, че не може да подлагаме децата си на разделение още от училище (децата никога не трябва да се подлагат на каквото и да е разделение): който има повече пари, той има и цветен учебник. Дадоха се примери с Иванчо и Драганчо заедно в час един до друг на чина, които държат пред себе си цветен и черно-бял учебник, и се посочи колко ужасно би било това положение.

Винаги има и други гледни точки. Ето някои от тях:

Първо,

черно-белият учебник е още една възможност, още един избор за по-добро бъдеще и обучение.

Години наред имаше просто учебник и това не е пречело на вас или вашите родители. От няколко години има и интерактивни учебници (цвят, звук, образи, картинки, игри и други). Изборът стана по-богат. От тази година той става още по-широк. Като клиенти имаме възможността да преценим кое е най-добро за нашето дете. Дали по-евтин по цена (не различен и некачествен, по-евтин като крайна цена) черно-бял учебник за сметка на повече джобни, или интерактивен учебник за сметка на лаптоп/таблет, с които да работи нашето дете. Цветен учебник, който да остане и за неговото братче/сестриче, или черно-бял, по който детето да си скицира и да си макетира, без да го е грях за унищожението му (все пак освен книга, ученикът е вид учебно пособие в помощ).

Второ,

въображението на всеки човек е цветно и пъстро.

Учебникът е пособие, което да развива нашето въображение наред с всичко останало. Дали е цветен, или черно-бял няма значение, когато той служи с първото си значение: да храни ума ни. Книгите, които четем, за да подхранваме и развиваме непрестанно нашия мозък, са черно-бели (масовите издания, не луксозните). Има ли значение цветът на аспирина, когато ни боли глава, или е важно как той действа?

Трето,

масово децата вече не използват учебниците.

Те ги носят със себе си в час, подмятат ги, вадят ги и ги прибират от чантата (някои и изобщо не ги отварят никога), но накрая на годината учебникът почти винаги е чисто нов и неразгърнат. И това не е по вина на детето или по вина на преподавателя. Учебникът е пособие. На едни помага, на други – пречи. Всеки сам решава доколко и как да го използва.

И четвърто, но най-важно:

децата в училище трябва да бъдат научени да бъдат функционално грамотни и да разширяват своята емоционална интелигентност.

Две изключително важни компетенции. И за двете учебникът спомага, но не е решаващ по никакъв начин.

Какви са изводите?

Черно-белият учебник е още един допълнителен избор. Учебникът е просто средство, едно от многото, по пътя на ученика към знания, но не основното. Четенето, а не цветността на страниците, прави богато нашето въображение. И най-вече – нашето въображение винаги ще бъде цветно, независимо от цветността на учебното пособие, важен е обаче и преподавателят.
#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн