Старозагорската опера открива лятна сцена на езеро „Загорка“

STZAGORA.NET
Камерната опера „Слугинята господарка“ и кулинарно-музикалното шоу на Йоли – на новата сцена „Орфеида“
*
На 25 септември от 20.00 часа с камерната опера „Слугинята господарка“ от Джовани Перголези Държавна опера – Стара Загора ще открие своята нова сцена на брега на езерото „Загорка“. Камерната сцена „Орфеида“ е разположена в прохладната лятна градина на Парк-Хотел „Стара Загора“. Благодарение на успешното сътрудничество на Операта и ръководството на хотелския комплекс, се роди идеята за това ново място в Стара Загора, където музиката ще звучи в приятелска среда.

Най-често изпълняваната опера на Перголези – краткото интермецо „La Serva Padrona“ („Слугинята господарка“, 1733 г.) е същински музикален бисер от началото до края. Зрителите ще присъстват на различно и нетрадиционно поднасяне на вечния житейски сюжет, в който бедната красива слугиня мечтае да стане господарка, като крои планове да се омъжи за стар богаташ. Режисьорът пренася действието в съвременен офис, за да разкаже своята „малка история в големия град“. Сценографията на спектакъла на операта „Слугинята-господарка“ е на Иван Токаджиев, художник на костюмите – Ана-Мария Токаджиева, хореография Ромина Славова. Участват солистите Емилия Джурова, Евгений Арабаджиев, Христофор Недков-гост, балет – Анелия Димитрова, Ивелина Димитрова, съпровод на пиано Деница Петрова и Камерна формация „Musica bellissima“ (Паулина Захариева, Божидар Рахнев, Галина Ледлова, Денислав Джелепов).

На специално построената сцена музиката оживява, а с тази постановка и в приятната среда до езерото зрителите ще могат да се насладят на последните вечери на едно красиво лято. В цената на билета е включен и изискан кетъринг с чаша вино.

На 28 септември от 20.00 часа предстои впечатляваща сценична атракция: кулинарното шоу за готвач и оркестър „Вкусът на музиката“. Най-известният кулинар сред виолончелистите и най-известният виолончелист сред кулинарите – самата Йоланта Делибозова-Йоли, ще готви и свири за своята публика, заедно със своите колеги от камерен ансамбъл „Колегиум музикум SZ“ на Държавна опера – Стара Загора със специалното участие на сопраното Линка Стоянова. Тя ще приготви пред очите на зрителите избрани ястия по рецепти на велики композитори-кулинари – Росини, Шуман и Бизе, а публиката ще има възможността да дегустира ястията с препоръчани вина и напитки.

На 37 години Росини вече се къпе в славата си на блестящ композитор, но никога не изоставя другата си любов – кулинарията. В дома си в Париж дава бляскави „музикални“ обеди, а в съботите 30 избрани гости се наслаждават на изисканите му блюда. На прочутия композитор се приписват около 50 рецепти, сред които салатата „Фигаро“ от варен телешки език, канелоните ала Росини и разбира се легендарното „Турнедо Росини“. Впрочем съществува легенда как това изумително ястие е получило името си. Росини настоявал да му се приготви поръчаното блюдо под негов личен контрол и принудил прочутия готвач Огюст Ескофер да готви в едно помещение заедно с композитора. Когато готвачът се възмутил от наложения контрол, възкликнал: “Щом е така, обръщай гръб!” И така станало “Турнедо”.

Още много подобни на тази любопитни истории, с които идва вдъхновението за уникални ястия и десерти, ще бъдат споделени и поднесени в Кулинарното музикално шоу с “Любими ястия на световни музиканти”.

Йоланта Делибозова-Йоли:
„Гостите на събитието могат да очакват една симбиоза между вкус и музика. Две изкуства, които се допълват едно друго. Музиката винаги предразполага за едно добро прекарване и още повече изостря сетивността. Всеки човек може да готви. Не е нужно да си професионалист, за да приготвиш хубава храна. Нужно е само въображение, желание и любов. Храната е любов. Тя се превръща в нещо специално и излиза извън рамките на “средство за оцеляване” само когато е споделена. Дълбоко вярвам в това и не пропускам да го кажа на феновете си. Самата аз съм доказателството, че не е нужно да си посещавал курсове, да си учил готварство и т.н. за да твориш в кухнята.“

Билети за двете събития на 25 и 28 септември с начален час 20.00 часа могат да бъдат закупени на касите на Държавна опера-Стара Загора, както и в мрежата на Eventim.

#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн