Зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова: Фолклорният събор „Богородична стъпка“ е празник на българските традиции

STZAGORA.NET
*
За дванадесети път курортното селище Старозагорски минерални бани е домакин на Националния тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“. Участниците в него тази година са близо 4000 души от различни краища на страната. Два дни те ще разкриват красотата в обредността на българския бит и култура чрез песни, танци, демонстрации.

„Радвам се, че от ранна утрин днес тук има толкова много участници, гости, които създават настроение и правят празника значим и ценен – каза зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова по време на официалната церемония за откриването на събора. – Поздравявам всички, които вложиха много труд и усилия, за да се случи „Богородична стъпка“, да бъде надграждан с времето. Благодаря на представителите на институциите, без подкрепата на които нямаше да бъде възможно провеждането на фолклорния форум. Благодарение на усърдието на кмета на Старозагорските минерални бани Станчо Станев, мястото има добрите условия, които посрещат хилядите участници на трите сцени през дните на събитието. Поздравявам жителите на селището, което тази година отбелязва и своя 50-годишен юбилей от обявяването му за курорт с национално значение“ – допълни зам.-кметът. „Традициите не са пренебрегвани, случващото се тук е доказателство, че те се пазят, че я има приемствеността между поколенията“ – подчерта Иванка Сотирова.

Поздрав към гостите на традиционния събор отправиха още кметът на Старозагорските бани Станчо Станев, Красимир Премянов – председател на Съюза на тракийските дружества в България и Цанко Атанасов, председател на Тракийско дружество „Одринска епопея“ – Стара Загора. Водосвет за здраве отслужи отец Йордан Карагеоргиев.

Официални гости на събитието бяха зам.-кметът на Общината Красимира Чахова и секретарят Делян Иванов, председателят на Общинския съвет в Стара Загора Таньо Брайков, общинските съветници Николай Диков, Дарина Гайдарова и Явор Гънчев, народните представители Радостин Танев и Спас Панчев, членове на централното и регионалните ръководства на Тракийските дружества и други.

Журито, което ще оценява изпълнителите през двата фестивални дни, е в състав: доц. д-р Наталия Рашкова и доц. д-р Валентина Райчева – Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН, Мария Градешлиева – директор на Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ в Котел, акад. Крум Георгиев – член на Международната академия за традиционно изкуство, носител на световен Оскар за фолклор, акад. Кирил Тодоров – гл. худ. ръководител на Ансамбъл „Зорница“ и Христо Иванов – гл. худ. ръководител на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“.

Предвидени са плакети за принос в съхраняването и популяризирането на традиционната ни култура, а най-добрите колективи или индивидуални изпълнители ще бъдат отличени с Наградата на кмета на Община Стара Загора, Наградата на Тракийско дружество „Одринска епопея“, Наградата на Младежкото тракийско дружество и Наградата на „Зонта клуб“ Стара Загора.

Богата е съпътстващата програма на дванадесетото издание на събора „Богородична стъпка“. И тази година има самодейни състави от местни читалища, които посрещат гостите с традиционни ястия и напитки, нареден Селски двор, пъстра Улица на занаятите, творчески работилници и детски пленер, организирани от Центъра за подкрепа на личностното развитие и Регионалния исторически музей Стара Загора, както и демонстрации на древни обреди и умения от старинния бит на траки и прабългари на школата „Бага-Тур“. Туристическият информационен център е подготвил и томбола с награди.

Програмата на участниците през днешния първи ден продължи до 18.30 часа, след което на първа сцена от 19.00 часа се качиха Общинският фолклорен ансамбъл „Загоре“ и гайдарският състав „Приятели“ с ръководител Николай Балабанов. Традиционната демонстрация на нестинарски танц започна в 21.00 часа.

Последният автобус от Старозагорските бани за Стара Загора тръгва в 22.00 часа от центъра на селището. Програмата утре започва в 9.00 часа и ще завърши в късния следобед.

Съборът се организира от Община Стара Загора, Съюза на Тракийските дружества в България, Тракийско дружество „Одринска епопея“ – Стара Загора, Кметство Старозагорски минерални бани, Общество за фолклор, НЧ „Христо Ботев-1952“ – Старозагорски минерални бани.

За желаещите да посетят природния феномен „Богородична стъпка“ организаторите осигуряват безплатен превоз, тръгващ от центъра на Старозагорските бани.






#

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн