Фотоизложба на открито в Казанлък разказва за археологическите проучвания на тракийската култура през годините

STZAGORA.NET
*
Във връзка с предстоящия 13-ти Международен Конгрес по тракология „Древна Тракия: мит и реалност” и като част от тазгодишните Празници в Долината на тракийските царе, в центъра на Казанлък е уредена фотоизложба “Археологически проучвания на тракийската култура в Казанлъшката долина”. 30-те табла проследяват историята на проучванията на обекти в хронологически ред – от началото на бронзовата епоха до края на ранната Римска империя. Акцентът е върху тракийския град Севтополис и монументалните подмогилни тракийски гробници.

Показано е огромното археологическо богатство на Казанлъшката долина през погледа на изследователите – проф. Д. П. Димитров, доц. д-р Мария Чичикова, проф. Людмил Гетов, Гергана Табакова-Цанова, доц. д-р Мечислав Домарадски, доц. Георги Китов и др. Експозицията разкрива и моменти от успешните практики за съхраняване на тракийското наследство, неговата социализация и популяризиране с навлизането на модерните технологии и методи на научна дейност.

Международният конгрес по тракология ще се проведе от 3 до 7 септември под домакинството на Община Казанлък. Негови организатори, както и на изложбата, са Националният археологически институт с музей при БАН, Софийският университет „Св. Климент Охридски“, Община Казанлък и местният Исторически музей “Искра”, с финансовата подкрепа на ЮНЕСКО.

#

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн