Казанлък отбеляза 150 години от рождението на Георги Кирков-Майстора

STZAGORA.NET
*
Националният политически институт „Димитър Благоев” и БСП Казанлък отбелязаха 150-годишнината от рождението на Георги Кирков-Майстора днес в Града на розите.

Честванията започнаха с тържество и поднасяне на венци и цветя на паметника на Майстора в Казанлък, който се намира на няколко метра от Печатницата на „Работнически вестник”.

Слово за делото и живота на Георги Кирков пред паметника му произнесоха Ивелин Николово – директор на Национален политически институт „Димитър Благоев”, народния представител от БСП Георги Гьоков, както и Председателя на БСП Казанлък Станимир Стефанов.

В словото си председателя на столетницата в Казанлък цитира думи на Майстора, които са валидни и до днес: „Партията изобилства с дребнобуржоазни глави, натъпкани със социалистическа фразеология. Чудно ли е подир това, ако идеолозите на „широкия” социализъм, т.е. на дребнобуржоазното недомислие, намерили наготово такава неустановена и податлива среда, но и правото да си разиграват коня от единия до другия край на партията? (Г.Кирков-Майстора)”

По-късно в ЛХМ „Чудомир” се проведе кръгла маса на тема „Георги Кирков Майстора и поуките му за днешното време”. В нея участие взеха изследователи на творчеството и делото на Майстора: проф. д.с.н. Максим Мизов и проф. д-р Димитър Генчев, Любка Герасимова – председател на ПК „Георги Кирков” – Красно село, представители от Стара Загора, Павел баня и Казанлък.

По време на дискусията проф. д-р. Димитър Генчев поде инициатива за написване и издаване на биографията на Георги Кирков-Майстора.

Казанлъшките социалисти стартираха подписка с искане до кмета на Община Казанлък за възстановяване и реконструкция на рушащия се паметник и площадното пространство около него, което е в окаяно състояние.
#

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн