Днес в Казанлък: Социалистите отбелязват с кръгла маса 150 години от рождението на Георги Кирков-Майстора

STZAGORA.NET
*
Днес се навършват 150 години от рождението на Георги Кирков-Майстора, уважаван и обичан политик, организатор, трибун, журналист, публицист, творец, един от създателите и ръководителите на Българската работническа социалистическа партия. По този повод Националният политически институт „Димитър Благоев” и националното ръководство на БСП организират в Казанлък кръгла маса на тема “Георги Кирков-Майстора и поуките му за днешното време”.

Дискусията ще започне в 12 часа в Литературно-художествения музей “Чудомир” (на ул. “Трапезица” № 6 в Казанлък). В нея участие ще вземат изследователи на творчеството и делото на Майстора: проф. д.с.н. Максим Мизов и д-р Димитър Генчев, Любка Герасимова – председател на ПК „Георги Кирков” – Красно село, народните представители Георги Гьоков и Донка Симеонова, социалисти от Казанлък и Стара Загора и др. Час по-рано (11.00 часа) цветя ще бъдат поднесени на паметника на Георги Кирков в Казанлък.

***
На 15 август се навършват 150 години от рождението на Георги Кирков-Майстора – български политик, публицист и писател (1867-1919). Един от основателите на в. “Работнически вестник” (5 септември 1897) и заедно с Евтим Дабев негов пръв редактор. От 1898 г. е член на Централния комитет на Българската работническа социалдемократическа партия (тесни социалисти). Основоположник е на Общия работнически синдикален съюз (1904 г.). Депутат в 11-то и 12-то Обикновено народно събрание (1901-1903 г.) и в 16-то и 17-то Обикновено народно събрание (1913-1919 г.). Автор на текста на партийния марш “Песен на труда” (1898 г.) и на “Работнически марш” (1899 г.), на множество фейлетони и памфлети, сред които “Политическа зоология”, “Вълк-водач”, “Магазията на господин Фърдю Манафски”, “Как дремиградските дервиши премахнаха гладурията” и др. Издава част от фейлетоните си в книгата “Дремиградски смешила. Сатира и хуморески” (1900 г.).
#

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн