Откриха изложба “140 години Шипченска епопея” в Казанлък

STZAGORA.NET
*
Областният управител Гергана Микова присъства на откриването на документална изложба „140 години Шипченска епопея” в Художествената галерия в Казанлък.

Изложбата е изготвена от служители на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа” по книгата на опълченеца Стефан Кисов „Българското опълчение в Освободителната война”. В залата на галерията са изложени 32 табла с цитати и фотоси от книгата, която е издадена за първи път през 1902 г. Преди броени дни излезе и третото издание на интересния документален разказ на големия българин-участник в Руско-турската освободителна война от самото й начало до нейния край.

Заедно с документалната изложба Галерията в Казанлък представя и ордени и медали, оригинални документи, снимки и вещи на опълченци, участвали в отбраната на Шипка. За първи път е показана и пушка „Шаспо“, която е била на въоръжение в българското опълчение.

Гостите на културното събитие имаха възможност да видят първи и юбилейния вестник „140 години Шипченска епопея“ с богат илюстративен материал, факсимилета от документи и обзор на събитията. Автор на уводната статия в него е преподавателят във Великотърновския университет и казанлъчанин проф. Петко Петков. Историците от Военноисторическия архив, Велико Търново, също показват в изданието интересни снимки и материали.

Изложбата „140 години Шипченска епопея” постави началото на честванията на 140-годишнината от боевете на връх Шипка. Събитията по този повод ще продължат до 26 август, когато ще се проведат тържествата на самия исторически връх.
#

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн